Læsetid: 2 min.

Iransk pointsejr på muslimsk møde

12. december 1997

USA må pleje sine interesser i Mellemøsten bedre, lyder det klare signal fra muslimske staters topmøde i Teheran

Iran vandt. USA tabte. På point. Ved afslutningen i går på tre dages topmøde i den islamiske konference OIC stod det klart, at det er lykkedes Iran at bryde ud af den internationale isolation, landet har befundet sig i siden den islamiske revolution i 1979, og at Iran er blevet reintegreret i mellemøst-politik.
Den iranske succes skyldes ikke så meget ordlyden af den noget vage deklaration, der blev mødets resultat, som det faktum, at ingen lande meldte afbud til mødet. Det store fremmøde stod i pinlig kontrast til masseafbudet ved en amerikansk sponsoreret økonomisk Mellemøstkonference i sidste uge, hvor de mest betydningsfulde USA-allierede Golfstater blev væk i protest over amerikansk Mellemøstpolitik.
Det er første gang siden revolutionen i 1979, at Iran er vært ved så stor en diplomatisk begivenhed.
Den iranske succes var samtidig en advarsel til USA om, at tiden er inde til en mere afbalanceret amerikansk Mellemøst-politik, først og fremmest i rollen som mægler i striden mellem Israel og palæstinenserne.
De muslimske stater, vel at mærke inklusive de traditionelt USA-venlige Golf-lande, gav den nye, moderate og dialogsøgende iranske præsident Mohammad Khatami en klar forsmag på den velkomst, Iran vil få internationalt, hvis landet dropper den anti-vestlige retorik og i stedet fortsætter ad vejen, Khatami har anslået.
Præsidenten, der blev valgt tidligere på året, gjorde sig ved åbningen af den islamiske konference tirsdag til talsmand for dialog med andre kulturer, og han opfordrede den islamiske verden til at tage ved lære af Vesten. Disse noget mildere toner fra iransk side blev modtaget med klapsalver, mens mange delegerede omvendt fandt landets øverste leder, ayatollah Ali Khameneis traditionelle tirader mod Vesten trivielle.
Men det betyder ikke uforbeholden opbakning til alt vestligt. Tværtimod kan imødekommenheden over for Iran læses som et klart fingerpeg til USA om, at noget halter i Mellemøsten for verdens eneste supermagt.

Signal til USA
"Der er ingen tvivl om, at signalet til USA er, at de arabiske stater ikke er tilfredse med udviklingen i fredsprocessen mellem Israel og palæstinenserne eller for den sags skyld med USA's Irak-politik," siger Lars Erslev Andersen, lektor ved Center for Mellemøststudier ved Odense Universitet.
"At for eksempel Saudierne har holdt særskilt møde med iranerne under topmødet antyder, at saudierne er ved at blive kølige over for fredsprocessen. Skulle saudierne nedtone støtten til det palæstinensiske selvstyre som en følge af, at de ikke tror på processen, så vil det være negativt for både USA, Israel og EU," siger Lars Erslev Andersen.
Også Mellemøst-eksperten George Joffe fra Royal Institute of International Affairs i London øjner advarslen til USA.
"Der er brug for en meget hurtig evaluering i Washington og en erkendelse af, at isolations- og inddæmningspolitikken over for Iran er slået fejl. Ellers vil USA mærkbart miste indflydelse i regionen, og der vil være risiko for en opblomstring af anti-amerikanske og anti-israelske følelser i Mellemøsten," siger George Joffe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her