Læsetid: 3 min.

Julegrøde ved vintersolhverv

23. december 1997

Nye bud på julemusik fra Århus til Europas radiolyttere i stort anlagt EBU-koncert

KONCERT
Aarhus Unge Tonekunstnere (AUT) havde i samarbejde med P2 musik arrangeret én af sæsonens sidste julekoncerter i Århus, der samtidig blev sendt til danske og europæiske lyttere i EBU's stort anlagte juletransmission fra europæiske koncertsale søndag.
Med AUT ved roret bestod programmet af mere eller mindre nykomponeret musik fra danske og svenske komponister. Bortset fra Carl Nielsens Mit Hjerte altid vanker var det ældste værk Niels la Cours korklassiker 3 Motetti Latini fra 1982.
Koncerten var en delvis gentagelse af Ensemble 2000's julekoncerter sidste år, hvor ensemblet havde bestilt julemusik hos unge danske komponister. De otte unge musikere havde igen Juliana Hodkinsons Water like a Stone og Thomas Agerfeldt Olesens Die himmlischen Heerscharen på programmet.
Derudover uropførte de Sven Erik Werners Vaarsang ved Jul sammen med Det Jyske Kammerkor, der stod for den øvrige del af programmet med Sven David Sand-strøms In Dulci Jubilo og Nils Lindbergs Det var midt i Julenat foruden Nielsens og la Cours værker.
Det Jyske Kammerkor er et velsyngende kor med et professionelt niveau og har ganske fortjent vundet EBU-konkurrencen Let the Peoples Sing, og koret fik, efter at transmissionen var slut, overrakt vandrepokalen 'The Silver Bowl' som konkurrencens bedste kor på tværs af kategorierne.
Koret fortolker under Mogens Dahls ledelse med stort schwung. Hele udtryksregisteret benyttes fra de svageste nuancer til storladne udbrud. Det er en ganske virkningsfuld fortolkningsstrategi, der dog kammer over i spurve/løve-dynamik og emsig kommafrasering i Mit Hjerte altid vanker, som fik en nærmest aggressiv behandling.
Sandstrøms In Dulci Jubilo var det umiddelbart mest interessante af de to svenske korværker. Værket består af tre hoveddele. En vokalisedel i tætte klange, der starter i de dybe stemmer og panorerer hen over koret og slutter i de høje stemmer. Derefter et rytmisk spændstigt og kulminerende afsnit på den latinske tekst; og et sidste afsnit, der slutter stille og forklaret.

Grundtvig-vers
Lindberg havde komponeret et mere traditionelt klingende korværk uden de skarpe kanter til mindre kendte vers af Gundtvigs Dejlig er den Himmel blå, der naturligt gav værket et vist strofisk, men dog varieret præg.
De to instrumentale værker gav hver deres bud på musik med juleklang. Nu er det svært at afgøre, hvad der lyder som jul, og de to værker har da også begge taget udgangspunkt i eksisterende julemusik.
'Water like a Stone' er en linje fra julesangen In the
bleak Midwinter (en engelsk pendant til En rose så jeg skyde), og Hodkinsons musik trækker på vintertemaet med frostsprængte klange kontrasteret af et varmere afsnit med den klangligt velfungerende konstellation cembalo og guitar, der var som en efterklang af svundne tider.
Hos Olesens himmelske hærskarer bliver julen præ-sent med den fragmentariske brug af Glade jul og kulminationen med celeste, klokkespil og unisone strygere i det
ekstatiske 'himmelske' afsnit, der er resultatet af en langsom opbygning med en raffineret brug af de otte musikeres instrumentarium.
Det egentlige program sluttede med Werners Vaarsang ved Jul, der var bygget op som en vekselvirkning mellem kor og ensemble, inspireret af den venetianske dobbeltkortradition, med tekst af Sophus Claussen.
Koret synger tekststroferne i en enkel homofon stil, mens instrumentaldelene er mere klangligt fokuserede. Werner slår nogenlunde samme tone an som i Hodkinsons værk, men Vaarsang er dog knap så hård i udtrykket. Varmen og lyset spirer langsomt frem fra vinterens kolde dvale til fortrøstningsfuld grøde.
Værket skulle forbinde det jordnære med det kosmiske, men de to dele mødtes aldrig rigtigt og forblev to adskilte udtryk, der vekslede med hinanden. Alligevel besad delene hver for sig en egen charme.
Selvom det er svært at musikalisere julen som sådan (medmindre det er en juletekst, der er sat i musik, eller et stykke musik, der per tradition er blevet til julemusik), så er det her lykkedes at forny repertoiret med en række værker, der fortjener at gå ind side om side med de gamle travere.

* AUT's Julekoncert 1997 i samarbejde med DR P2 musik (EBU-transmission).
Ensemble 2000 og Det Jyske Kammerkor under ledelse af Mogens Dahl. Vor Frue Kirke, Århus, søndag eftermiddag.
Værker af Sven David Sandstrøm, Juliana Hodkinson, Nils Lindberg, Carl Nielsen, Thomas Agerfeldt Olesen, Niels la Cour og Sven Erik Werner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her