Læsetid: 3 min.

Klassiske højdepunkter

31. december 1997

Mestersangere, Motorlarm og McFerrin - nedslag i nogle af årets musikalske højdepunkter

KLASSISK '97
En kvinde sættes på højkant af faderen, en rig handelsmand. Datteren udloves som dusør til den, der vinder sangerkonkurrencen. Kort sagt Wagners Mestersangerne på Det Kongelige Teater. Forestillingen havde premiere sidst i 1996, men blev spillet og transmitteret i radioen i 1997, hvilket gør det rimeligt at nævne operaen i en kavalkade af årets højdepunkter.
Opførelsen af Mestersangerne på Teatret var præget af den herligste komik og en række gode præstationer. Denne lytter skrev efter premieren: "Det bliver faktisk bedre og bedre som forestillingen skrider frem. Begyndelsens modvilje erstattes af overgivelse, hengivelse - timerne flyver."

Fra Muffat til Ortiz
Efter op og nedture kom ensemblet Concerto Copenhagen i topform først på året. Cembalisten Lars Ulrik Mortensen og Concerto Copenhagen spillede værker af 1600-tals komponisterne Muffat, Fux og Zelenka i Danmarks Radio.
Hin koncertaften var præget af kunstnerisk generøsitet, skabt af musikere med en imponerende indsigt i at opføre denne alt andet end 'støvede' musik. Jeg husker endnu de to oboister og fagottisten, som spillede, så man sad yderst på stolesædet for ikke at gå glip af et eneste øjeblik.
Senere på året, i maj måned, åbnede Bergen Festspillene med Harry Kupfers normsprængende og surrealistiske udgave af Offenbachs opera Hoffmanns eventyr. Man flyttede 18 tons kulisser og 160 medvirkende fra Komische Oper i Berlin til Bergen. Grieghallen lignede en container-terminal, men da forestillingen begyndte var alt på plads.
Alle tre kvinder i Hoffmanns værk blev forløst af Dagmar Schellenberger, der er ledende sanger ved Komische Oper. Hendes evne til at gå i et med de tre så forskellige roller var ganske enkelt enestående.
Sangkunst kunne man også opleve med Vokalgruppen Ars Nova under Paul Hillier. Fra vinterens larm og sår, med både råb og motorlarm, skød vokalgruppen frem i lyset og gav en mindeværdig koncert i Trinitatis Kirke i København. Per Nørgårds toner blev sunget sammen med værker af Obrecht, Pärt og Ortiz. Århundrederne talte til hinanden i et åndeligt rum af nutid.
Måske var denne koncert den vigtigste for det nye Ars Nova, der hermed viste sig selv og andre, at der var grund til at fortsætte arbejdet med ny og gammel musik på internationalt plan.

Musik på cd
Er kunst og entertainment uforenelige størrelser? Ikke for den Bobby McFerrin, der tryllede med sig selv, Radiosymfoniorkestrets musikere og publikum i Tivoli da forår var ved at bliver til sommer.
McFerrin er gennemlyst af musikalitet, han er ukrukket og han får mennesker til elske sig selv og andre. Tak til Radiosymfoniorkestrets tambourmajor, Per Erik Veng, der søsatte så meget god musik med orkestret i 1997.
Veng & co's storstilede satsning i Kulturbyåret, Bergs Lulu i Ridehuset, kom på cd på Chandos i 1997. I selskab med Bergs Lulu føler man sig hensat til lige dele seksuel heksesabbat og knivskarp samfundsanalyse. Kompositorisk med tråde til Schönberg og Mahler, og partier i orkesterspillet med en ubeskrivelig skønhed. Hør det på cd med Radiosymfoniorkestret.
I det hele taget kom der ikke så lidt lytteværdig musik på cd i 1997. På det danske pladeselskab dacapo kom længe ventet dansk musik, f.eks. Pelle Gudmundsen-Holmgreens orkestermusik og nogle af de bedste ting af Hans Abrahamsen.
I andre nordiske lande misunder man os vores pladeproduktion og evnen til at få musikken ud i verden. Det kunne der spindes en lang tråd ud af, idet succesen skyldes indsatser på adskillige områder. Hvis de kultur-ansvarlige fortsat bakker op omkring dansk musik, kan vores egen kunst for alvor komme ud i verden.
I 1998 kommer den længe ventede Carl Nielsen cd-rom, og komponistens musik kommer vel på noder i den samlede udgave. Men også Nielsens arvtagere fortjener belysning, kritik og kærlig behandling.
Det vender vi tilbage til i det nye år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her