Læsetid: 3 min.

Københavns SF'ere under dobbelt pres

8. december 1997

Både fra traditionelle allierede og egne rækker vokser presset mod SF for at få partiet til at overtage overborgmesterposten i København - Det gider vi slet ikke diskutere, siger SF-gruppen på Rådhuset

Mens SF i weekendens løb fortsat har sagt nej tak til posten som Københavns overborgmester, vokser presset på partiet for at acceptere buddet fra VKR, Dansk Folkeparti og Lars Hutters fra Solidarisk Alternativ (SOL).
"Hvis man vil have en demokratisk fornyelse, må man frigøre sig fra Socialdemokratiet i en periode", siger SF's nyvalgte borgmester i Nakskov, Flemming Bonne Hansen, til Information.
Men det borgerlige tilbud var end ikke til debat, da SF's gruppe på Københavns Rådhus holdt møde søndag:
"Det gider vi overhovedet ikke at diskutere, og det får ingen effekt på noget som helst", sagde borgerrepæsentant Bjarne Jensen efter mødet til Ritzaus Bureau.
I weekendens Information skrev arkitekt Arne Gaardmand, professor Kai Lemberg, professor Niels I. Meier og forfatteren Ebbe Reich i et åbent brev til SF, at der synes "åbnet en mulighed for et systemskifte", som bør udnyttes.
"Vi vil gerne appellere til SF om at tage positivt imod denne opfordring og efterfølgende genoprette folkestyret i København bl. a. ved at afskaffe hemmelighedskræmmeriet omkring beslutningsproceduren i de offentlige selskaber", skriver de fire.

Systemskiftet i Nakskov
Også Flemming Bonne Hansen råder partikammeraterne i København til virkelig at anstrenge sig for at få et politisk grundlag på plads sammen med SF's støtter.
"Man skal nok passe på med at sammenligne SF i København med SF de mindre steder", siger han. "Men når det er sagt, så mener jeg, at hvis man vil have en demokratisk fornyelse, må man frigøre sig fra Socialdemokratiet i en periode. Jeg synes, SF må se, om de kan blive enige med de øvrige partier".
Systemskiftet i Nakskov er ifølge Flemming Bonne Hansen resultatet af de lokale socialdemokraters magtfuldkommenhed, som hos de øvrige partier skabte behovet for "en helt anden måde at praktisere demokrati på".

Demokratiskadeligt
Det er nu resulteret i, at SF sammen med V, K og Nakskovlisten sidder på 10 ud af byrådets 19 pladser. Socialdemokratiet havde indtil kommunalvalget den 18. november haft magten i Nakskov i de sidste 84 år.
Over for Information uddyber Kai Lemberg, der fra 1968 til 1984 var generalplanchef for Københavns kommunes fysiske planlægning, synspunkterne bag de fires åbne brev.
"Det er blevet sådan under årtiers socialdemokratisk styre, at man er gået over til at træffe beslutninger om store enkeltsager, som man 'kører' såsom Øresundsbroen, Ørestaden og Hovedstadens Sygehusfællesskab, i stedet for at have en ideologi om en overordnet udvikling", siger han.
"Beslutningerne træffes i offentlige selskaber, hvor der ikke er aktindsigt, og man har en ubehagelig fornemmelse af, at synspunktet fra magthavernes side er, at det egentlig er meget rart at blive fri for al den offentlighed", siger han.
Kai Lemberg understreger, at ethvert meget langvarigt styre er skadeligt for demokratiet.
"Enhver magtblok, der sidder i årtier udvikler sig sådan. Hverken Venstre eller Konservative har opført sig stort anderledes de steder, hvor de har siddet i en årrække. Folk kommer til at føle sig som konger, der selv udpeger deres efterfølger og som mener, at man kan tillade sig alting. Kramer Mikkelsens kunststykke med ikke at regne sin egen post med i antallet af borgmesterposter er at lave numre med det, vælgerne har bestemt".
"Så når der nu er en chance for at række henover Socialdemokratiet, så højre og venstre forenes, så skal SF gribe den, uanset om partiet har en aftale med Socialdemokratiet. Hverken Kramer selv eller andre har haft stor respekt for det, der var aftalt på forhånd".
>Det er flot af VKR i København, at de kan finde ud af at pege på en SF-borgmester", erklærer Kai Lemberg og henviser til succesen med Vejles SF-borgmester Flemming Christensen, der netop er blevet genvalgt med støtte fra højrefløjen og et personligt stemmetal på 5755 stemmer ud af SF's 7126 - en fremgang fra fire til syv mandater.
SF's gruppe udskiftede søndag sin formand Martin Günter med den nyvalgte Kaja Jacobsen. Den hidtidige skoleborgmester Jens Johansen blev valgt til ny formand for økonomiudvalget.
SF-Københavns forretningsudvalg ventes i dag at holde i dag møde om borgmestersagen.

Leder på bagsiden:
Tag den, SF, tag den

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu