Læsetid: 1 min.

Kritikerprisen til Knud Sørensen

4. december 1997

Forfatteren får den for sin nye, anmelderroste roman, En tid

Digteren Knud Sørensen vil den 11. nov. i Dansk Forfatterforenings lokaler få overrakt årets kritikerpris. Den uddeles efter afstemning i litteraturanmeldernes forening, Kritikerlavet, og regnes for en af de fornemste danske priser. Knud Sørensen får den for sin roman, En tid, som fortæller om en drengs opvækst i Vestjylland under besættelsen.
Bogen udkom for godt en måned siden og fik mange anmelderroser. Således skrev Informations Erik Skyum-Nielsen bl.a., at "det fine ved en roman som En tid, om en dreng, et sted, en egn og et land, er, at den holder én fast på, hvad der virkeligt. Man får som læser en fornemmelse af tyngde, klogskab, levet erfaring...".
Knud Sørensen var oprindeligt landinspektør i Nykøbing Mors (1958-84), hvor han fortsat bor i sit hus ved Vandtårnet. Her høstede han de erfaringer med livet blandt folk på landet i en brydningstid, hvor traditionelt landbrug på det nærmeste er blevet afviklet. Mennesker og problemer, som han senere har beskrevet lavmælt, men indtrængende i sine bøger, der omfatter både digtsamlinger, noveller og romaner, i en lang periode udgivet på Forfatterforlaget Attika, hvor han virkede som fritidsforlægger og ildsjæl - ligesom han har skrevet biografier om andre forfattere på landet, Johan Skjoldborg og St. St. Blicher.
Han debuterede i Hvedekorn i 1952, men blev først for alvor forfatter i en sen alder, som 37-årig, da han i i 1965 udgav digtsamlingen Den røde kaffekande. Enkelheden i udtrykket og dybderne i indholdet har altid været hans særkende. Knud Sørensen er også en efterspurgt foredragsholder, ligesom han har engageret sig i lokalt kulturarbejde.
Georg Brandes-prisen, vil ved samme lejlighed blive uddelt til forfatteren, filmskribenten Peter Schepelern for hans netop udkomne bog, biografien Lars von Triers elementer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her