Læsetid: 2 min.

Landsdækkende behandling af sædelighedsforbrydere

31. december 1997

Folketinget har vedtaget en særbevilling for at forebygge fremtidige overgreb mod børn

Efter de senere års eksempler på ekstremt modbydelige seksualforbrydelser mod børn har Folketinget vedtaget en millionbevilling til iværksættelse af et psykoterapeutisk behandlingsprogram af sædelighedsforbrydere.
Flere af de senere års danske overgreb er begået af tidligere straffede seksualkriminelle, der ikke er sindssyge. Håbet er, at den kommende behandlingsindsats vil forebygge fremtidig seksualkriminalitet.
Programmet, der er udviklet og skal koordineres af Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, bliver landsdækkende, idet der foruden på Rigshospitalet skal behandles på Odense Universitetshospital i samarbejde med Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart, samt på Psykiatrisk Hospital i Risskov og Anstalten ved Herstedvester.
Der er tale om en tre-årig forsøgsordning, der er blevet til i samarbejde mellem Justits-, Social- og Sundhedsministeriet, men finansieres af Justitsministeriet.
Bag initiativet ligger den holdning, at fængselsstraf er uden perspektiv i forhold til sædelighedsforbydere, idet fængselsstraf ikke i sig selv hindrer ny kriminalitet.
"Vi udviklede behandlingsprogrammet for flere år siden, men nu er der tilsyneladende både nationalt og internationalt sket så grove overgreb, at tiden er politisk moden," siger Preben Hertoft, leder af Sexologisk Klinik, til Information.
På klinikken har man siden starten for tolv år siden med godt resultat har behandlet i alt 150 sexualkriminelle.
"De bliver i almindelighed ikke behandlet i dag. Tværtimod kommer de ofte mere kvæstet ud af systemet end ind," siger han.
Det hænger ikke mindst sammen med de øvrige indsattes fordømmelse af seksualkriminelle.

To grupper
Programmet sigter på at behandle to grupper seksualkriminelle.
Den ene består af dem, der alternativt til fængselssstraf idømmes en betinget straf med behandling i mindst to år. Det kan ske i tilfælde, hvor kriminaliteten ikke har været voldelig, og hvor straffen ikke overstiger halvandet år.
Den anden gruppe består af seksualkriminelle med en tidsbestemt fængselsstraf, der skal afsones.
Preben Hertoft: "Det er naturligvis langt lettere at identificere sig med ofrene og sympatisere med dem, end med krænkerne. Vi ønsker ikke desto mindre også at hjælpe krænkerne, så de kommer mindre ydmygede gennem systemet og ikke som i dag får smadret deres familieliv. Vi kan som regel ikke helbrede en seksualkriminel, men vi kan lytte og gøre ham klart, hvordan han kan ændre sin adfærd, så han ikke skaber flere lidelser og selv får mere kvalitet i sit liv."
Seksualkriminelle er ofte mennesker, der selv er blevet bl.a. seksuelt krænket i deres barndom og derved har fået sat deres følelsesmæssige udvikling i stå, så de som voksne ikke er i stand til eksempelvis at forstå, hvordan deres afvigende handlinger indvirker på andre mennesker.
Den ny lov udfylder ifølge Sexologisk Klinik et hul i den hidtidige praksis, nemlig at en person godt kan anses for fuldt ansvarlig for sine handlinger og samtidig have brug for behandling.
Behandlingen er - siger man på klinikken - langtfra en dans på roser, idet krænkeren bliver tvunget til det, der er allersværest for ham, nemlig at gå ind i sin egen angst og egne traumer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her