Læsetid: 7 min.

Løb, julen er over os

1. december 1997

For 35 år siden begyndte DR at sende uforglemmelige julekalendere for børn. Nu er der boom i genren, som TV 2 dyrker intenst

KALENDERTID
"Fire strømper uden fod, en tomat så rød som blod og en gammel gulerod, kan du få for en krone!" Med disse velkendte strofer synger Danmarks Radio i aften klokken 18.00 for 35. gang julen ind med en julekalender for børn.
Og meget passende det halvrunde jubilæum taget i betragtning er det altså dukke-klassikeren Jullerup Færgeby, der i år - for fjerde gang siden premieren i 1974 - må lægge ryg til de kære smås juleforventninger.
Julekalendere på tv er forlængst blevet en del af vores kulturarv og fælles nationale identitet - det er noget, vi alle taler om, refererer til og henrykkes over. Ingen jul uden tv-julekalender, det være sig for børn, voksne eller hele familien.

Dukkefilm
Jullerup Færgeby er historien om børnene Anton, lille Knud og Kaja, der sammen med deres forældre bor i fyrtårnet i Jullerups havn, og deres gode venner, Vera og Jonas, som bor inde i selve Jullerup. Vi husker vel alle udødelige replikker som kranførerens "den sitter faast, den sitter faast!" Og lille Knuds "Anton, du har revnet dine bukser."
Netop dukke-serierne er en af de ting, som DR's børne-tv-afdeling altid har været gode til at lave, og som i mange år var afdelingens varemærke - underholdningen var høj, sangene gode, og 70'er-pædagogikken var charmerende og ikke alt for påtrængende. Selv i dag, hvor rigtige skuespillere har overtaget næsten alle børneprogrammerne på tv, så fortsætter DR med dukke-veteranerne Anne og Lotte.
Langt de fleste af de første 15-20 års julekalendere var også dukkeserier med Jullerup Færgeby, Vinterbyøster og Kikkebakke Boligby blandt de bedste - og som regel iscenesat af Jesper Klein, Finn Bentzen og dukkemagikeren Hanne Willumsen, der også står bag Anne og Lotte.
Og sandelig ikke om de også formår at fængsle børn af i dag, når de igen og igen bliver genudsendt, så nye generationer kan lære at forholde sig til andet end hurtig klipning og flimrende billeder.

Ak ja
Men i det hele taget, så har DR's julekalendere gennem årene rummet mange øjeblikke, man har husket, moret sig over og taget med sig til sine egne børn. Som f.eks. en af de andre store klassikere, Jul i Gammelby, der for mig står som et absolut højdepunkt blandt tv-julekalenderne.
Med sin nostalgiske stemning og alletiders hyggeonkel og dyreven Poul Thomsen og hans brave hund Balder, der dag efter dag åbnede velvoksne kalenderlåger og forklarede om livet i den Gamle By i Århus, som det formede sig for nisser og andet godtfolk i slutningen af forrige århundrede.
Faktisk er der mange små brudstykker af handling, dialog og sange, som gennem årene har lagret sig i ens hukommelse. Olaf Nielsens befippede politimand i Torvet fra '81 og hans evindelige spørgsmål: "Har De en tiladelsese?!"
Eller postbudets slagsang, som han tappert stred sig gennem vind og vejr i dukkeserien Vinterbyøster fra '73: "I regn og slud, i sne og frost skal posten ud, når man er post. Ikke en kryster i Vinterbyøster, det er der, jeg er post." En julekalender, de fleste taler om med julelys i øjnene, men som alligevel kun er blevet genudsendt én gang, nemlig i '76.
Der er jo selvfølgelig også Jul og grønne skove fra '80, der vel bedre er kendt som
Poul og Nulle i hullet, hvor Poul Nesgaard og Elith Nulle Nykjær tilbragte en hel jul i et hul med deres Folkevogn, mærkelige slanger og et flyvende kamera. Selv den dag i dag er folk forargede over den julekalender, fordi den nærmest var en smule anti-juleagtig - og så p.g.a. den famøse dag, hvor de to i hullet kastede et tæppe over kameraet, hvilket resulterede i sort skærm den dag.
Ja, de var så sandelig forud for deres tid.
Og så selvfølgelig Bamses julerejse, der sidste år måtte se sig slået af TV 2's og Regner Grastens platitude Krummes jul, der bygget over den populære filmserie, trak nærmest hele Danmarks befolkning hen foran den lille skærm.
Men det jeg husker bedst fra sidste år er alligevel Bamse, Kylling og Ælling, der trods en forfærdelig drillenisse kæmpede sig vej til Grønland og Julemanden med en sang på læberne: "Vi er på vej til dig, Julemand, lige ud efter næsen, med røde huer på. Hvordan skal vi finde vej." Der er en velkendt, hjemlig stemning over DR's mange julekalender-klassikere, nye som gamle, der efterhånden er blevet synonymt med julehyggen.

Modernisering
Tv-julekalender-billedet har ændret sig inden for de seneste otte år, nærmere bestemt siden 1990, hvor også TV 2 begyndte at sende deres egenproducerede julekalendere. Det nye var - og er - at TV 2, efter et par famlende forsøg med dukken Trolderik, satsede på hele familien med opbyggelige og en smule mere moderne anlagte julekalendere. Hvor DR altid har kørt en meget småbørnevenlig linie i deres børne-tv og følgelig også julekalenderne, så forsøger TV 2 at ramme en anden, mere flyvefærdig gruppe børn - og deres forældre, deraf begrebet familie-julekalender - som ikke skal have tingene så grundigt forklaret (og måske nogle andre ting) - og så bliver det hele endda serveret på en mere tidstypisk facon.
Der har altid været en lidt provins-agtig stemning over DR's juleprogrammer, uden at det dog skal forstås som kedeligt eller provinsielt, men nærmere som noget mere hyggeligt, nostalgisk og afslappet.
Med undtagelse af Krummes jul fra sidste år, så er manden bag TV 2's seneste fem julekalendere inkl. den for i år Martin Miehe-Renard.
Efter et par år med julekalender-fiaskoer hos DR gik Martin Miehe-Renard i 1992 til TV 2 og lavede først to serier om livet i den udrydningstruede Skilteskov - hvorefter han i 1994 stod bag den første del af historierne om "rok-og-rul-nissen" Pyrus, arkivnissen Gyldengrød og rigsantikvar Bertramsen, Alle tiders jul.
En serie, der komplet med poppede sange, blid rap og Jesper Klein blev en stor succes hos målgruppen - familien. Oven i købet syntes selv de mindre børn, som ellers mere har været til DR's bidrag, at kunne lide og få noget ud af den friske Pyrus og hans gale streger. Det var en meget vellykket, men også noget strømlinet, produktion, hvor Miehe-Renard fik lært børnene noget om jul før og nu.
Året efter fulgte Alle tiders nisse, der fulgte i samme spor og ligeledes blev en succes. Og nu er det blevet tid til tredie del i sagaen, Alle tideres julemand. TV 2 har altså formået at udfylde et tomrum med deres familie-julekalendere, hvor ikke kun de små børn, men også forældrene og de ældre børn kan samles til lærerigt tv-kiggeri.
Måske derfor disker DR også op med en decideret konkurrent til TV 2's Alle tiders julemand med provinsafdelingens Den hemmelige tunnel, hvor den nyligt indviede Storebæltstunnel spiller en vigtig rolle i en serie for større børn og voksne.
Interessant er det i øvrigt at bemærke, at der bliver mulighed for at følge alle tre serier, idet Jullerup Færgeby vises kl. 18.00, Den hemmelige tunnel kl. 19.40 og Alle tiders julemand kl. 20.00.

Forbudt for børn
Men derved stopper snakken om årets julekalendere på tv ikke. For siden 1990 og den efterhånden legendariske Jul i trædemøllen, hvor Flemming og Berit vrøvlede sig gennem deres forfærdeligt indholdsløse og forvirrede tilværelse, har TV 2 også gjort ventetiden en smule sødere for de voksne med en voksen-julekalender.
Jul i den gamle trædemølle blev efterfulgt af The Julekalender - genrens nok hidtil bedste bidrag - der med De skøre Nattergale i hovedrollerne både foran og bag kameraet var en musikalsk rejse gennem jydsk vid og humor - og rummede faktisk også et forbavsende fair og meget underholdende syn på den evige konflikt mellem københavnersnuder og jydske bonderøve.
Siden har folkene bag både Så hatten passer og Dr. Dante med varierende succes haft muligheden for at lave kvalificeret voksenunderholdning, der både har svælget i sex, vold og ulovlig julepunch.
I år vender John og Åge tilbage under deres mere borgerlige navne, Morten Lorentzen og Povl Erik Carstensen, som henholdsvis instruktør og drejebogsforfatter på Carl-Erik Sørensens voksenkrimi Gufol-mysteriet, i hvilken en gruppe skumle slikfabrikanter er i færd med at forgifte det danske slikmarked - og så må politiets højkompetente Station 2 jo tage fat.
Voksen-julekalenderen har vist sig, akkurat som dem for børn og deres familie, at give os voksne en fælles referenceramme. I stedet for på 10. år at recitere Jul i Gammelby går vi rundt og "bop, bop, bop"er hinanden, himler "Oluf, Oluf, a står under a mistelten" eller skriger "åh, Flemming!" og "åh, Berit!"
Og på den måde kommer hele familien - også dem uden børn - i rigtig julestemning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her