Læsetid: 6 min.

Magtskifte i verdens største by

5. december 1997

En skeptisk og forventningsfuld stemning ligger over Mexico City, som i dag får ny overborgmester

De mange gadehandlere, der plejer at blokere de myld-rende fortove i den gamle bydel, er siden midten af november blevet afløst af et masseopbud af kampklædt uropoliti med skjolde, hjelme, lange knipler og skydevåben. De mørkeblå politibusser står opmarcheret langs domkirkens vestside og i flere af gaderne i nærheden.
De få uautoriserede gadehandlere, der vover sig frem på fortovene, er konstant klar til at pakke sammen og styrte bort, hvis politifolkene rykker frem. De har dårligt tid til at beskæftige sig med eventuelle kunder. "Jeg ved godt, at jeg risikerer at få bank og at miste mine varer," kommenterer en ca. 40-årig mand, der kunstfærdigt har lagt brilleetuier frem på et to kvadratmeter stort stykke lagen-stof på fortovet på Calle Palma. "Men hvad skal jeg gøre? Jeg mis-tede mit arbejde i forbindelse med krisen for snart tre år siden og min familie og jeg skal jo leve".
Det massive politiopbud og forfølgelsen af gadehandlerne er en af de 'gaver', det afgående bystyre i Mexicos hovedstad Mexico City - eller mere præcist, Distrito Federal (DF), Forbundsdistriktet - overdrager sin efterfølger, den moderat venstreorienterede opposi-
tionspolitiker Cuauhtémoc Cárdenas i dag fredag.

Cárdenas vandt den 6. juli i år det første valg til overborg-mester i hovedstaden i over 70 år. Fredag tager han over ved en højtidelig, men skrabet ceremoni i Forbundsdistriktets Lovgivende Forsamling, for derefter at deltage i en storstilet folkefest arrangeret af hans parti PRD (Partido de la Revolución Democrática - Den Demokratiske Revolutions Parti) på byens store, centrale plads, Zócaloen, hvor populære kunstnere vil optræde for en forventet folkemængde på over 200.000.
Stemningen i Mexico City er i de seneste uger blevet mere og mere spændt og forventningsfuld - blandet med en udbredt skepsis for hvorvidt den nye overborgmester vil kunne klare ikke blot byens mange store og alvorlige problemer, men også de fælder og tikkende bomber det afgående bystyre efter de flestes mening har lagt.
Efter knap 69 år uafbrudt ved magten må landets hidtil eneherskende regeringsparti PRI (Partido Revolucionario Institucional - Det Institutionelle Revolutionsparti) modstræbende afgive den vigtigste politiske post i landet næst efter præsidentembedet.

Uanset om PRI-styret har forberedt sabotager eller ej af det nye bystyre, kommer Cárdenas og hans medarbejdere på en næsten håbløs opgave de næste tre år. Det afgående bystyre efterlader en by i forfald med større problemer end nogensinde og en gæld, der under den afgående overborgmester, Oscar Espinosa, er vokset med 749 procent til 12,5 milliarder dollar, som flere dagblade kunne oplyse i onsdags.
Forbundsdistriktets ca. 8,5 millioner indbyggere hører til blandt denne klodes mest plagede mennesker, med en forurening, der næsten konstant ligger over fare-grænsen, med en kaotisk offentlig transport og en næsten nedslidt metro, almindeligt trafikkaos for-årsaget af ca. 3 millioner biler fra hele storby-området, som omfatter omkring 20 millioner mennesker, med vandforsyningsproblemer, der synes uløselige, et ufuldstændigt
kloaksystem, et ineffektivt renovationssystem med kolossale, åbne lossepladser, kriminalitet, der er vokset eksplosivt inden for det sidste år, et korrupt og voldeligt politi, en korrupt administration, udbredt fattigdom og arbejdsløshed, med op mod to millioner, der hverken har rindende vand eller kloakering og mindst to trediedele af befolkningen, der lever under fattigdomsgrænsen.
Det er med andre ord alt andet end et ønskejob, at skulle styre en by, hvis problemer synes uløselige, som ifølge det afgående bystyre har et finansieringsbehov på 7,5 milliarder dollar, og hvis administrationsapparat er opbygget og kontrolleres af PRI.

Det er på denne baggrund mange mener, at PRI har brugt de fem måneder, der er gået siden Cárdenas' klare valgsejr den 6. juli, til at forberede en omfattende undergravning af hans forsøg på at løse nogle af byens mest presserende problemer - dels for at kunne vende tilbage til bystyret, dels for at skade Cárdenas' image, så han ikke kan vinde præsidentvalget i år 2000, som mange forventer at han stiller op til.
Det massive politiopbud mod gadehandelen i byens centrum ses af mange som et af de mere synlige forsøg på at sabotere Cárdenas fra begyndelsen. Ikke fordi det er første gang, der bliver sat politi ind mod gadehandlerne, men fordi man har valgt ikke at forhandle med gadehandlernes organisa-
tioner - som i øvrigt kontrolleres næsten totalt af PRI - om de årlige ekstra tilladelser til at sælge på gaden i forbindelse med julehandlen. Nu bliver det et af de første problemer Cárdenas skal løse hurtigt.
Forventningerne og kravene til Cárdenas er på forhånd store, mindst lige så store som de problemer byen plages af.
Siden valget i juli har ikke mindst meningsmålingsinstitutterne haft travlt. Tusindvis af mennesker i Mexico City's 16 delegationer (nærmest en slags kommuner eller bydele) er blevet udspurgt om alt fra deres mening om Cuauhtémoc Cárdenas, til hvilke problemeer, de anser for at være de vigtigste, og hvilke forventninger de har til at de vil blive løst.
Sammen med en række offentlige beboermøder, som PRD har afholdt over det meste af byen om prioriteringen af problemerne, og et utal af læserbreve i aviserne og telefonopkald til radio og tv, har det givet et forholdsvis klart billede af, hvad chilango'erne (den folkelige betegnelse for folk fra hovedstaden) forventer af det nye bystyre.
Det store borgerlige dagblad Reforma har oven i købet gennem flere måneder afsat en halv side dagligt til læserindlæg med forslag og ideer til Cárdenas.
Det, der optager folk mest, er den voksende kriminalitet og dens stadig mere voldelige karakter samt politiets ineffektivitet, korruption og voldelige fremfærd. Mange har ligefrem opgivet at anmelde tyverier, røverier og overfald til politiet af frygt for at blive overfaldet igen - af politifolkene.

I lørdags demonstrerede 20-30.000 mennesker mod den voksende usikkerhed på gaderne og krævede en effektiv indsats mod vold og kriminalitet. Dette spørgsmål har højeste prioritet blandt de bedst stillede og de dårligst stillede, fremgår det af en meningsmåling, som blev offentliggjort i dagbladet La Jornada i onsdags. Demonstrationen var dog domineret af folk fra den bedre stillede del af middelklassen. "Aldrig har så mange smukke og velklædte kvinder demonstreret i byen (...) aldrig er Avenida Juárez (en af hovedgaderne i centrum, red.) blevet betrådt af så dyre sko som i går," skrev La Jornada i sin reportage i søndags.
Ifølge avisen var det et nyt, moderne højre, der manifesterede sig for første gang i en velorganiseret og fredelig demonstration.
Dette "nye højre" vil holde et vågent og kritisk øje med det nye bystyres indsats.
Hvis Cárdenas ikke opfylder de store forventninger op til 81 procent af befolkningen nærer til, at han vil kunne løse de alvorligste af byens problemer, må han ikke blot regne med demonstrationer, men også med at miste det meste af den velvilje han indtil videre har fået i de medier, der ikke er knyttet til eller afhængige af PRI og regeringen.

Cardenas' vanskeligste opgave bliver korruptionen, der er så dybt rodfæstet i mexicansk kultur, at den gennemsyrer stort set alle relationer mellem myndigheder og borgere.
Cárdenas, der er søn af den afdøde, meget populære præsident Lázaro Cárdenas (1934-40), betragtes af mellem 65 og 80 procent af de adspurgte i meningsmålingerne som en hæderlig politiker. Det betyder imidlertid også, at forventningerne til hans indsats er forholdsvis høje. Det gør ham mere sårbar over for enhver form for modvind og sabotage fra det afgåede PRI-bystyre, der uden tvivl vil gøre meget for at hindre ham i at opfylde befolkningens forventninger.
For selv om han ved flere lejligheder har afvist, at han stilere efter at vinde præsidentvalget i år 2000, mener op mod 83 procent, at han vil bruge sit nye embede som afsæt for sin valgkamp i år 2000.
Derudover vil Cárdenas' resultater påvirke oppositionens - og især PRD's - muligheder for at fortrænge PRI fra magten i andre delstater og kommuner. Magtskiftet i Mexico By er derfor i høj grad afgørende for landets politiske fremtid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu