Læsetid: 4 min.

Massage i knæhøjde

20. december 1997

To af Århus' store boligejere begår sig med succes i klinikbranchen. Ifølge Århus Politi er det næsten umulig at få dømt boligejere for rufferi

De prostituerede i Århus lever et mere end diskret liv. Her, i provinsens hovedstad, er ingen prangende og fantasifuldt udsmykkede klinikker a la Istedgade i København. Men sænker man blikket til knæhøjde, åbenbarer en verden af klinikker sig - gemt af vejen i kælderlokaler rundt omkring i midtbyens gader og i tilforladelige boligblokke i omegnen af Århus centrum.
Hæves blikket igen, får man typisk øje på skilte som Møllevangens Salon M/K, Dansk-Amerikansk Polering og lignende. Og den har skam været god nok: Det er facadeskilte, som er bevaret fra de tider, da disse kælderlokaler husede mindre lyssky erhverv end klinikprostitution.
Mindst 35 massageklinikker findes således i Århus og dens nære omegn. Heraf er mindst de 10 bemandet med udenlandske piger. På otte klinikker er pigerne fra Asien, helt overvejende fra Thailand, og på to klinikker arbejder afrikanske piger.
Ingen af pigerne hverken talte eller forstod dansk, da Information var på en runde i sidste uge. Kvindestemmerne på klinikkernes telefonsvarere flyder derimod med få undtagelser uden accent.
Kun ét sted ville en pige fortælle, hvor meget hun betaler i "husleje", og ingen vil fortælle, hvem de betaler til, eller hvordan det er gået til, at de nu arbejder på en massageklinik i Århus.

Cramer og Brøcher
Tre klinikker med asiatiske piger ligger i ejendomme, som ejes af selskaber, der trods vidt forskellige navne har det til fælles, at de har samme direktør: Den velkendte århusianske boligejer Niels Jørgen Cramer. Blandt andet kendt, fordi han i 1993 blev dømt både ved Retten i Århus og Vestre Landsret for at have modtaget sorte penge under bordet ved indgåelse af lejekontrakter.
En af de tre klinikker - Malaysian Club - er for nyligt åbnet i Schleppegrellsgade 23, der ejes af et selskab, som
Niels Jørgen Cramer er direktør for. I onsdags afleverede beboerne i ejendommen 82 underskrifter på en klage over massageklinikken i kælderen til Århus Politi. Beboerne har ligeledes sendt klagen til adressens ejendomsadministration, hvor Niels Jørgen Cramer også er direktør. Men beboerne har endnu ikke modtaget en reaktion fra Niels Jørgen Cramer eller ejendomsadministrationen.
En anden boligejer, det tidligere postbud Leif Brøcher, ejer en lejlighed og en ejendom, hvor der ligger klinikker med afrikanske piger samt en lejlighed med thailandske piger.
Leif Brøcher og Niels Jørgen Cramer har flere ting til fælles. De er begge boligejere, som af Århus Lejerforening betegnes som "nogle af dem, der holder os beskæftigede", og ingen af dem er af Århus Politi blevet sigtet for rufferi.

Tilbage til Thailand
Politiet i Århus har i de seneste år, opildnet af skriverier i Århus Stiftstidende og utallige henvendelser fra utilfredse naboer til klinikkerne, brugt en del ressourcer på at kigge på klinikkerne med udenlandske piger.
Flere af klinikkerne er blevet 'stormet' af de århusianske betjente, som her har truffet "letpåklædte damer", der i mange tilfælde er blevet vist ud af landet.
Hvis politiet træffer for eksempel en thailandsk kvinde på en massageklinik, kan hun sendes tilbage til Thailand, hvis hun opholder sig i Danmark på et turistvisum. Sådan et giver nemlig ikke ret til at arbejde under opholdet i Danmark.
Inden pigerne udvises, bliver de afhørt af politiet til brug for eventuelle sager mod dem, der organiserer foretagenderne, og som dermed overtræder straffelovens rufferiparagraffer.
Alligevel er der ved Retten i Århus i år kun faldet dom i to rufferisager. I begge sager blev de tiltalte dømt for at have begået rufferi i forbindelse med en enkelt klinik - som i øvrigt eksisterer endnu.

Svært at ramme ejerne
Politiet også aflagt besøg på nogle af de klinikker, der ejes af henholdsvis Niels Jørgen Cramer og Leif Brøcher.
Alligevel har Århus Politi ikke rejst sigtelse for rufferi mod nogen af de to.
"Vi har ikke haft nogen sigtelser af den type, i hvert fald ikke de seneste fem år," siger vicekriminalinspektør ved Århus Politi, Arne Olsen.
At disse to store boligejere tilsyneladende kan begå sig i klinikbranchen/udleje kælderlokaler til massageklinikker uden risiko for at påkalde sig politiets interesse, har chef for anklagemyndigheden ved Århus Politi, vicepolitimester Villy Sørensen, en forklaring på:
"Der skal rigtig meget til for at få dømt en boligejer for rufferi," siger han og fortsætter:
"Vi skal både bevise hans forsæt, det vil sige hans viden om, hvad der foregår, og at han enten er involveret i foretagendet eller har en økonomisk gevinst derved. Det er utrolig svært for os at bevise."

Op til fire års fængsel
Som den danske lovgivning er skruet sammen, er det - i modsætning til i for eksempel Norge - ikke nødvendigvis ulovligt at udleje til prostitution.
Ordet boligejer indgår slet ikke i straffelovens paragraffer om rufferi. Alligevel kan en boligejer, der udlejer til prostitution, dømmes efter paragraf 228, stk. 1, nummer 3, hvorefter den, der "holder bordel", kan straffes med fængsel i op til fire år.
Men det forudsætter altså ikke bare, at boligejeren ved, at han udlejer til prostitution - politiet skal også bevise, at han enten er involveret i driften af klinikken og/eller tager en uforholdsmæssig høj 'leje' for lokalerne.
Med andre ord: Hvis en boligejer kan finde ud af at sige, at han intet har at gøre med driften af klinikkerne, at han har faste lejekontrakter og kun tager en leje, som ikke er højere end det lejedes værdi - så holder han sig inden for lovgivningen.
Justitsministeriet har netop færdiggjort et lovforslag, der vil ændre en del af lovgivningen på prostitutionsområdet.
Men i forslaget ligger ingen planer om at ændre på paragraf 228.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her