Læsetid: 2 min.

Miljøsammenbrud skaber sultkatastrofe

17. december 1997

El Niño og efterårets voldsomme skovbrande er begyndt at koste menneskeliv i det østlige Indonesien

Ændringer i miljøet har ført til den værste tørke i dette århundrede i det østlige Indonesien, Irian Jaya.
Mere end 550 mennesker er allerede døde af sult, mens yderligere 150.000 er i farezonen. Internationalt Røde Kors siger, at 90.000 mennesker lider af alvorlig fejlernæring på nuværende tidspunkt.
Irian Jaya er et bjergområde, der udgør den vestlige halvdel af Papua Ny Guinea-øen. De fleste af de 490.000 indbyggere bor i små isolerede landsbyer, der er svært tilgængelige.
Vejrfænomenet El Niño er skyld i, at regntiden er forsinket, og derfor tørrer marker og vandløb ud i øjeblikket. Men også de mange skovbrande, der har raseret området i månedsvis, bærer en stor del af skylden, siger projektmedarbejder i Verdensnaturfonden, Anne-Marie Mikkelsen.
"Røgen fra skovbrandene lægger sig som et smoglag, så solens stråler ikke kan nå ned til afgøderne. Derfor kan afgrøderne ikke modne. Det kan godt være, at røgen letter i løbet af nogle måneder. Men befolkningen mangler simpelthen de afgrøder, der skulle høstes nu," siger hun til Information.
Tørken er den vigtigste årsag til, at brandene har bredt sig så voldsomt. Og samtidig er den medvirkende til, at de afgrøder, f.eks. ris, som indbyggerne har sat, er tørret ud.

Økosystemerne ødelægges
Anne-Marie Mikkelsen siger, at man på Irian Jaya har fældet utrolig meget skov gennem de sidste 20 år. Derfor er økosystemerne ved at bryde sammen. Samtidig har området været ramt af de omfattende brande.
"Folk er syge af al den røg, og derfor er deres arbejdsevne ikke så stor. Den ekstra indsats det kræver at skaffe mad, har man ikke kræfterne til. Og skoven er fældet eller ødelagt af brand, så den mulighed man altid har haft for at plukke frugt og gå på jagt, hvis høsten skulle slå lidt fejl, er frataget de her mennesker. Hele deres ressourcegrundlag er ændret," siger hun.
Befolkningen på Irian Jaya er afhængig af hjælp udefra, indtil den næste høst - måske - er klar om et halvt år. Flere kilder beskriver dog, hvor svært det er at komme frem med nødhjælp til de sultende, netop fordi landsbyerne ligger i svært tilgængelige bjergområder. Man kan kun komme frem med helikoptere, og de har problemer med at lette og lande på grund af røgen. Men det er ikke eneste forhindring.
Med det tempo, forsyningerne kommer frem med i øjeblikket, vil det tage mere end et halvt år at få kontrol over hungersnøden, siger FN-talsmand Fritz Loebus til The Guardian: "Der er masser af mad i butikkerne, men det kan ikke nå ud til de sultende. Det er simpelthen et spørgsmål om logistik. Der er ikke nok fly, og der er ikke nok brændstof," siger han.
Dansk Røde Kors har netop meddelt, at organisationen har modtaget en million kroner af Danida, som skal bruges til uddeling af proteinkiks, medicin og rent vand til de isolerede landsbyer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her