Læsetid: 3 min.

Har de mon venner endnu?

9. december 1997

På et par år er vi blevet ude af stand til at vurdere kampe - Vi vil jo ikke have spænding om udfaldet, vi vil have overmagt

VM I HÅNDBOLD
Stop uret, og få tørret tårerne op fra banen! Efter tre komfortable sejre var vi bare blevet forvænte. Forvænte danske hængerøve som råbte på spænding. Dele af sportspressen var ved at lægge en ny skive på pladespilleren, allerede efter Tjekkiet-matchen. Og efter Slovenien; "Suveræn kedsommelighed".
Eller "Nu må det stoppe!" Danmarks kamp mod det russiske landshold, sidste forrundekamp, i Neubrandenburg:
Skru tiden tre år tilbage, og vi ville have elsket den kamp, jævnbyrdig fra start til slut, helt åben fra første til sidste minut, var det ikke spæn-ding? Og var det ikke opløftende, at et lidt ujævnt mandskab alligevel slider og slæber, til det allersidste velrettede målforsøg i de sidste sekunder- som skaffer os udligning!
På et par år er vi blevet ude af stand til at vurdere kampe, vi vil jo ikke have spænding om udfaldet, vi vil have overmagt:
"Rusland skælver af skræk inden kampen i aften kl. 20. Vi pelser de russiske bjørne!" Sammenlign med billederne af de danske roligans på skærmen, direkte på åstedet: Når kampen ikke lige klistrer dem fast til sæderne så arrangerer de lidt julelege.

Var aldrig foran
Mod Makedonien oplevede de danske ladies aldrig at være foran. Danmark udlignede til 1-1 og 2-2, og når først den negative situation hedder bagud med syv-otte stykker, så er det et slid at komme op igen.
Og hvad var så årsagerne? På en normal dag fornemmer man, at Jernkvinderne altid er klar over, hvad der skal og vil ske, sådan fem-seks-otte sekunder ud i fremtiden. Derfor vinder de normalt.
Men mod Makierne var vi kun sjældent på forkant. Fra kampens start havde Make-donien sin opskrift klar:
Op på tæerne i en bevægelig 6-0 og tre hurtigt skridt frem og klappe - ikke ad, men til danskerne, der til deres overraskelse var kigget ud, hvad angår deres indlærte løbemønstre.
Selvfølgelig står tiden heller ikke stille i håndbolden, træk avler modtræk. I forsvaret lod Ulrik dem dække 5-1, f.eks med Maybrit Nielsen fremme, men kammeraterne bagved var ikke rigtig i kontakt med hinanden.
Den kroatiske nr. 3, Indira Kastratovic, havde i alle forudgående kampe scoret syv gange eller deromkring.
Det gjorde hun såmænd også mod Danmark.
Blev hun mandsopdækket, ja så var der f.eks. Paspartovich, som også kunne svinge armen.
Det makedonske forsvar havde eminent målmandsspil bag sig, det vil altid være en afgørende grundvold. Man kunne undre sig over et godt gammelt kneb ikke blev brugt:
Afleveringer fra fløjene tilbage i feltet, til stregspilleren. I de sidste hektiske minutter lå Maybrit Nielsen i øvrigt perlefri adskillige gange, men bagspillerne var pakket ind i stress, og så det måske ikke.

Æh-bæ-buh
Mod Rusland kan man ikke retfærdigvis udpege en enkelt synder, som årsag til tabet af det ene point.
Det var i den grad synligt at Anja Andersen ved 21-21 er mere optaget af sit "Æh-bæh-buh!" til russeren med bolden, end til at komme derud af og låse damen fast.
Men når Hoff scorer flot, til 7-6 for øjeblikket efter at tage let på sin egen bevogtningsopgave hjemme, hvorefter modstandernes wing gør det til 7-7.
Når Anne Dorthe Tanderup skubbes ind i feltet ved 8-8, hvorefter der dømmes og eksekveres straffekast, eller når en forsinket indskiftning fører til et kæmpehul hvor Anne Dorthe plejer at stå (10-10), eller når bare ét af Anjas effektive løbeskud sidder på foden af stolpen (ved 12-11), eller når Camilla skyder udenom på riposten efter straffekast, ja så kunne hver enkelt ting være udslaggivende for resultatet, man vinder ikke uden en hel del held også.
Fremviste recepten
Der blev kæmpet af Jernpigerne, som tilmed havde det imod sig, at Makierne ikke blot skaffede sig en to-måls-sejr (23-25), ved sin effektive sabotage af de danske løberytmer, men samtidigt fremviste for alverden den recept, som kunne bruges mod et dansk hold, vi stadig kan være bekendt at støtte og glæde os over.
Og hvem bryder sig om at få julegaver, man kender på forhånd? Ungarn kunne godt blive én af dem!
Ottendedelsfinalen, hvor Danmark er nummer tre i pulje D og skal møde nummer to i pulje C, Ungarn, spilles i Mairotelssportshalle i Rotenburg og transmiteres direkte på TV3 med reprise på DR 1 omkring klokken 22.30.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her