Læsetid: 2 min.

ØMU-slagsmål løst

15. december 1997

Der etableres nu en særlig gruppe blandt de lande som er med i EUs møntunion. Men gruppen skal kun diskutere begrænsede emner

Luxembourg
Ikke siden tresserne, hvor der i kredsen af EF-lande blev afholdt møder egentlige EF-møder uden Frankrig, har der været splittelse, når der blev afholdt møder i kredsen af de lande, som er med i det europæiske samarbejde. Men efter weekendens EU-topmøde i Luxembourg er der lagt op til en ny og mere permanent splittelse i EU-samarbejdet.
Efter intense diskussioner som udviklede sig med ekstremt hårde ordvekslinger mellem den britiske premierminister Tony Blair og hans franske modpart, blev det i weekenden besluttet, at det i fremtiden skal være muligt for de lande der er med i EUs økonomiske- og monetære union (ØMU), at afholde møder indenfor EU, hvor de lande som ikke er med i ØMUen ikke deltager.
Spørgsmålet om dannelsen af en sådan eksklusiv gruppen blandt de lande som er med i den fælles EU-mønt - euroen - viste sig at blive topmødets absolut mest kontroversielle emne.
Allerede i dag diskuterer alle EUs 15 medlemslande jævnligt en række økonomiske emner af fælles interesse. Det er på forhånd klart, at fire lande - Storbritannien, Danmark, Sverige og Grækenland - ikke deltager i ØMUen, når den træder i kraft den 1. januar 1999. Disse fire lande frygter, at euro-landene vil føre en række relevante økonomiske diskussioner uden deres deltagelse.
På topmødet forsøgte især den britiske premierminister først helt at forhindre, at euro-landene etablerer deres egen mødegruppe. Men det lykkedes ikke. Til gengæld fik Tony Blair gennem en massiv indsats og adskillige skænderier med især franskmændene gennemtrumfet, at der er begrænsninger på, hvordan euro-landene kan udelukke lande som Danmark og Storbritannien fra de økonomiske EU-diskussioner.
Topmødet nåede til enighed om, at når der er tale om emner af generel interesse for alle EU-landene, så skal disse emner også diskuteres på møder, hvor alle Unionens 15 medlemslande deltager. Topmødet blev enig om, at euro-landene kun skal drøfte emner som er tæt forbundet med netop den fælles mønt.
Et sådant emne kan eksempelvis være optagelsen af nye lande i den økonomiske- og monetære union. Hvis Sverige skulle beslutte sig for at gå med i den fælles EU-mønt, så vil det udelukkende være euro-landene som skal diskutere betingelserne for Sveriges deltagelse i euroen. Til gengæld skal generelle diskussioner om den økonomiske udvikling i Europa, arbejdsløsheden osv stadig diskuteres på møder, hvor alle 15 EU-lande deltager.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu