Læsetid: 1 min.

Oprør mod Blair

11. december 1997

Den simrende uro i Storbritanniens regerende Labour parti brød gennem låget i går, da to medlemmer af regeringen sagde op i protest mod Tony Blairs socialpolitik

Syv måneder og ni dage holdt Tony Blairs New Labour regering ro i geledderne. Men i går sprak enigheden, da hele to medlemmer af regeringen tog deres gode tøj og gik.
Først sagde Malcolm Chisholm, minister for Skotlands infrastruktur, op i protest mod regeringens kontroversielle plan om at skære i bistanden til en af det britiske samfunds fattigste og mest udsatte grupper - de enlige mødre og fædre. Det skete få timer før, Underhuset skulle stemme om loven.
Få halve timer senere gjorde Gordon Prentice fra transportminister Gavin Strangs politiske stab det samme. Og nyhedsbureauerne skrev i går, at der var risiko for yderligere opsigelser, mens regeringen kunne regne med, at 10-20 Labour-medlemmer af Underhuset ville stemme imod loven.
Protesterne er også blevet blåstemplet internationalt. The Guardian omtalte i går en ny FN-rapport, der betegnede Storbritanniens antal af fattige borgere som "uacceptabelt" og opfordrede regeringen til netop at hjælpe de fattige, enlige forsørgere.
I stedet gør Tony Blair det modsatte.
Oprøret er smuds på premierminister Tony Blairs blanke image og er ikke mindst pinligt, fordi det kommer så hurtigt, efter at Labour tog magten ved jordskredsvalget i maj. Revolten kan få konsekvenser, når regeringen går i gang med de næste etaper i den omfattende velfærdsreform, som den har bebudet.
For mange af Labours vælgere er enige med de to eks-regeringsmedlemmer og de menige parlamentarikere, som stemmer imod loven om bistanden til de enlige forældre. Og kommer der flere af den slags eksempler på love, der går imod folkestemningen, risikerer New Labour at blive godt og grundigt upopulær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her