Læsetid: 2 min.

Politiet ignorerer prostitutions-bagmænd

3. december 1997

Politiet skal se bordel-prostitutionen som organiseret kriminalitet, mener strafferetsekspert - vi vil ikke føre noget korstog, siger Frederiksbergs politimester

BORDELLER
Prostitutionen på de danske massageklinikker er organiseret kriminalitet, ikke enkeltsager. Det skal politiet indse og indrette indsatsen derefter.
Det mener lektor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard. Han mener endvidere, at politiets manglende efterforskning i sager omhandlende prostitution er et dårligt signal at sende til offentligheden.
Om få måneder fremlægger regeringen et lovforslag, der sigter på at afkriminalisere den prostituerede, men ikke bagmændene. Og det er det lovforslag, som adskillige politifolk, Information har talt med, tilsyneladende har fejlfortolket, når de taler om, at "hele området jo er ved at blive legaliseret".
Politiet medgiver, at rufferisager er lavt prioriterede.
"Vi fører ikke noget korstog mod den type sager. Vi tager dem, når vi bliver gjort opmærksomme på dem, og når der er ressourcer til det. Sådan har man vist altid gjort," siger Annemette Møller, politimester på Frederiksberg.
Fra politikredse overalt i landet er meldingen den samme, om end lidt forskelligt udtrykt.
Strafferetsekspert Jørn Vestergaard mener, at politiet skal bruge langt mere tid på prostitutionens bagmænd.
"Vi taler om organiseret kriminalitet. Men det bryder politiet sig ikke om at se i øjnene, i stedet behandler de sagerne som enkeltsager. Politiet har dybest set den holdning, at 'Nå, ja... bevares... pigerne stiller jo selv op til det...', og dén liberalistiske holdning til prostitution gennemsyrer politiet fra top til tå," siger han.
Jørn Vestergaards opfattelse illustreres af vicekriminalinspektør ved Københavns Politi, Ove Dahl:
"Vi har kendskab til, at der er en del udenlandske piger i København, specielt fra Thailand. De rejser fra land til land helt af egen drift, og er her måske i de tre måneder, som et turistvisum tillader. Derefter rejser de videre. Men det er der intet rufferi i," siger Ove Dahl til Information.

Lave tal
To runde nuller. Det er det antal af sager om rufferi, som politiet i henholdsvis København og på Frederiksberg har efterforsket i år. Også i statistikken for 1996 står der nul ud for Københavns Politi, mens politiet på Frederiksberg havde en enkelt sag, som er beskrevet andetsteds i dagens Information.
Tallene er udtryk for et lodret fald i antallet af sager på området, hvor der i år har været i alt tre sager på landsplan. Til sammenligning var der i 1991 24 sager, viser oplysninger fra Rigspolitiets statisitikafdeling.
Sager om rufferi hører under kriminalpolitiet, som konsekvent prioriterer dem efter mord, vold, voldtægt og sædelighed.
"Når vi skal se på de andre former for kriminalitet først, er der ikke ressourcer til også at lave opsøgende arbejde på dette område. Desuden er strafferammen så lav for rufferi, at det ikke kan betale sig. Vi har jo tidligere prøvekørt sager og bevist, at de prostituerede har måttet betale anselige beløb til bagmændene. Alligevel har det ikke ført til straffe af væsentlig størrelse," siger vicekriminalinspektør Ove Dahl.
Politikere ønsker, at den forventede lovændring vil betyde, at politiet fremover retter opmærksomheden mod prostitutionens bagmænd.
"Signalet til politiet er, at de i stedet for at gå efter den enkelte prostituerede skal gå efter bagmændene," siger Else Marie Mortensen, medlem af retsudvalget for Socialdemokratiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her