Læsetid: 4 min.

Psykiatere strides om medicinfri behandling

10. december 1997

Medicinfri behandling nytter, siger psykiater Gustav Hansen, der mener den traditionelle psykiatri mangler viden om akutte psykoser

"Jeg synes i allerhøjeste grad, det er en god idé at lave forsøg med medicinfri behandling," siger psykiater Gustav Hansen. "Som forslaget er fremsat, må vi som psykiatere sige kategorisk nej til den slags forsøg," siger formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Raben Rosenberg, på egne og selskabets 1.100 medlemmers vegne.
Hansen og Rosenbergs udtalelser markerer modpolerne i den psykiatriske sagkundskabs uenighed omkring det forslag om forsøg med medicinfri psykiatri, der blev fremsat i Retsudvalgets beretning af 2. oktober.
I Beretningen, der fremsattes i forbindelse med et lovforslag om ændring af loven om tvang i psykiatrien, som Folketinget førstebehandlede i sidste uge, hedder det: "Der findes patienter, som undgår at kontakte det psykiatriske system, fordi de ikke ønsker at blive udsat for tvangsmedicinering. De ønsker i stedet at gennemleve deres psykose. (...) Udvalget har derfor besluttet at anbefale Justitsministeriet i samarbejde med sundhedsministeren og amterne at undersøge muligheden for at etablere forsøg med medicinfrie afdelinger som led i en foreløbig ordning."

Politikere uenige
Under førstebehandlingen af lovforslaget, der sigter på bredt at forbedre vilkårene for psykiatriske patienter, varierede partieres holdning til medicinfri psykiatri fra imødekommenhed til skepsis.
"Det hedder sig, at bare man propper nogle piller i forskellige farver i hovedet på folk, holder de op med at være sindslidende. Det gør de ikke, hvis det kommer til at stå alene. Medicin er symptomdæmpende, men det er ikke behandlende," sagde Peter Duetoft fra CD, der sammen med SF går i brechen for et medicinfri forsøg. Bjørn Elmquist (R) sagde: "Jeg håber, at den lille bitte, spirende tanke, der er født her, ikke bliver slået helt ihjel."
Justitsminister Frank Jensen (S) udtrykte skepis men tilføjede: "Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal arbejde videre med det."
"Når Duetoft siger, at medicinering ikke er rigtig behandling, så ved jeg ikke, hvor han har det fra," siger Raben Rosenberg til Information.
"Det er første gang, politikere i den grad vover sig ind i faglige områder. Folk får selvfølgelig den behandling, de er interesserede i, men der er en tyrkertro på, at samtale løser psykoser. Psykoser er sygdomme i hjernen, og samtaleterapi indgår som et moment i en god pleje, men du kan ikke helbrede en psykose ved samtaleterapi, og det kan man ikke i Folketinget beslutte sig til, når der ikke fagligt er belæg for det," siger Rosenberg.

Fødselstraumer
Gustav Hansen, der til daglig arbejder med åndedrætsterapi i privat regi, forestiller sig noget mere radikalt end samtaleterapi:
"Den traditionelle psykiatri har hverken redskaberne eller den nødvendige viden til at behandle akutte psykoser. Psykiaterne kan normalt tilbyde medicin og en temmelig overfladisk psykoterapi, der stort set bygger på Freuds idéverden om traumer funderet i barndommen. Det er slet ikke nok. Når vi taler om akutte psykoser skal vi ned i fødslen. Hvad der sker dér kan være meget afgørende for udviklingen af en akut psykose".
- Temmelig kontroversielt, sammenholdt med det gængse, at sindslidelser er arvelige og kan behandles medicinsk?
"Det synspunkt er i virkeligheden endnu mere kontroversielt," siger Gustav Hansen, der er parat til at stå til rådighed som rådgiver, hvis Folketinget beslutter at starte forsøget.
"En af de ubehagelige opgaver, fagfolk har, er at aflive myter. Det er bare en myte, at man kan gennemleve en psykose. Mellem 60-80 pct af årsagsforholdene er genetiske," siger Rosenberg. "Du kan i dag lave medicinfri behandling, hvis du vil, men problemet er, at det faglige taler stærkt imod det. Psykoser er udtryk for en alvorligt forringet funktion af visse dele af hjernen."
Gustav Hansen mener, at grundlaget for en behandling af en akut psykose vil være, at man kan gå i dialog med patienten: "Der kan være tale om oplevelser af død og genfødsel, identifikation med Jesus på korset eller møder med dæmoner, guder og halvguder fra det transpersonlige område. En traditionel psykiater vil betegne den slags som vrøvl og skynde sig at proppe en tablet i patienten," siger han.
Rosenberg mener, hele diskussionen er en grov fortegning af psykiatrien: "Vi har fået bedre medicin, der kan afhjælpe skizofreni, og så svælger man i at bruge ordvalget "gennemleve sin psykose". Det er fuldstændig uden relation til den viden, man har på området. Det er forargeligt, at politikere kan vove sig ind på sådan noget."

Tossesnak
- Så en psykose kan altså betragtes som en slags vanskelig, men givende personlig udvikling?
"Det er vores opgave, desværre, at tage nogle af de smukke forestillinger fra folk," siger Raben Rosenberg, "en masse religiøse mennesker har givetvis haft det der hedder temporal epilepsi."
"Der er i hvert fald ingen tvivl om, at mange søger medicinfri psykiatrisk behandling," siger Gustav Hansen, som skelner skarpt mellem akutte psykoser og skizofreni:
"Behandling af skizofrene ville jeg slet ikke turde give mig i kast med. Men mine patienter har selv valgt behandlingen, og mange af dem siger netop, at de ikke ønsker medicin."
Lovforslaget er sendt til ny behandling i Retsudvalget, der ifølge Bruno Jerup (E) måske vil studere erfaringer med medicinfri psykiatri fra udlandet.
"Man skal ikke bare åbne for alle sluser," siger Bruno Jerup, "men det her handler også om, at der er folk, der helt undgår det psykiatriske system, fordi de er bange for at blive tvangsmedicineret.
Hvis man kunne tilbyde et alternativ, kunne man måske tiltrække nogle procent af dem, der holder sig uden for det psykiatriske system i dag."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu