Læsetid: 3 min.

Redere misbilliger politihåndtering af blinde passagerer

31. december 1997

Danmarks Rederiforening finder det 'mærkværdigt', hvis danske myndigheder ikke lever op til FN-resolution

"Danmark har i høj grad stået for at fremme IMO-resolutionen, så det ville være lidt mærkværdigt, hvis danske myndigheder ikke vil leve op til den."
Sådan siger administrerende direktør i Danmarks Rederiforening, Peter Bjerregaard, til Information i anledning af Københavns Politis handlemåde i sagen om fragtskibet M/S Vita, der tidligere på måneden anløb København med tre blinde passagerer ombord. Direktøren kalder politiets adfærd i Vita-sagen "ikke specielt tilfredsstillende".
Generalforsamlingen i Den Internationale Maritime Organisation (IMO) under FN vedtog 27. november en resolution, der giver myndighederne ansvaret for at "modtage den blinde passager til undersøgelse i overensstemmelse med landets nationale love". Københavns Politi tog ikke imod de blinde passagerer, men orienterede i stedet skibets agent om de danske regler om afvisning af udlændinge uden pas og visum.
Peter Bjerregaard understreger, at IMO-resolutionens retningslinjer "på ingen måde" er mere vidtgående end en mere end 40 år gammel konvention på området, som Danmark har ratificeret, men som ikke er trådt i kraft, fordi for få lande har ratificeret den.
Danmarks Rederiforening hilser vedtagelsen af IMO-resolutionen med tilfredshed og håber, at landene inden for en overskuelig fremtid kan nå til bindende regler:
"Det er klart, at den bølge, der går over Danmark og andre lande med hensyn til flygtningedebat og den slags ting, gør det ikke lettere. På den anden side: Problemet er stort for rederierne, men i global sammenhæng er det måske ikke større, end at landene burde kunne stå sammen om at løse det," siger Peter Bjerregaard til Information.

Vurderingsspørgsmål
Hos Københavns Politi kalder vicepolitidirektør Henning Thiesen det "et vurderingsspørgsmål", om politiet med sin handlemåde over for Vita har levet op til IMO-resolutionens ord.
Henning Thiesen er dermed uenig med Hartmut Hesse, ledende embedsmand i IMO, der på forsiden af dagens avis fastslår, at dansk politis fremgangsmåde er i strid med IMO's resolution.
"Det afgørende er, at vi i denne sag - som i andre sager - har taget de humanitære hensyn, der bestemt skal tages," siger Henning Thiesen.
Det mener vicepolitidirektøren, at Københavns Politi har gjort ved gennem en samtale at sikre sig, at skibets kaptajn ikke var desperat.
"Jeg har ikke lyst til at gå ind i en drøftelse af, i hvilket omfang vi har levet op til en række anbefalinger, som ikke er kommunikeret til os endnu," siger Henning Thiesen, der dog erkender - som omtalt i Information tirsdag - at Københavns Politi fra Rigspolitichefens afdeling E allerede for mere end et år siden modtog et udkast til den resolution, der nu er vedtaget af IMO's medlemslande.
Chefen for Rigspolitichefens afdeling E, politimester Hans-Viggo Jensen, ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt Københavns Politi har levet op til IMO-konventionen, eller - mere generelt - om myndighederne skal lade en blind passager komme i land for at leve op til resolutionens krav om en "undersøgelse" af den blinde passagers forhold:
"Reglerne regulerer forholdet til kaptajnen og kaptajnens muligheder for at - misforstå mig ikke - slippe af med blindpassagerer og hensynet til udlændingen. Men meget ofte er det kaptajnen, der har det sidste ord med hensyn til, om han ønsker den bistand, som ligger i, at danske myndigheder kan modtage de pågældende. Og man kan næppe påtvinge ham den bistand," siger Hans-Viggo Jensen.

Ingen ministerkritik
Justitsminister Frank Jensen mener ikke, der er grund til at kritisere Københavns Politi: "Politiet skal håndtere gældende lov. Hvis politiet ikke gør det, skal det selvfølgelig rettes, og det er så min opgave. I den konkrete sag har der ikke været noget at kritisere politiet for, så vidt jeg kan se. Ændringer i forhold til IMO falder på Erhvervsministeriets bord," siger han.
Både han, erhvervsminister Jan Trøjborg (S) og udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) får snart lejlighed til at redegøre yderligere for deres syn på sagen. Enhedslistens retsordfører Søren Søndergaard har stillet en række spørgsmål til de tre ministre.
Trøjborg skal redegøre for, hvordan de danske myndigheders optræden i Vita-sagen harmonerer med hans udtalelse i oktober om, at blinde passagerer "skal kunne afleveres i den næste anløbshavn. Uden den regel har vi ikke løst noget som helst problem".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her