Læsetid: 2 min.

S: Fælles forældremyndighed skal være bindende

18. december 1997

Adgangen til retlige konflikter om børnene skal begrænses til et minimum, siger S-ordfører om børnelovsudvalget betænkning

"Retten til to forældre gennem den fælles forældremyndighed skal være en ret, der tilhører barnet. Og den skal ikke kunne ophæves igen. For så fratager man barnet noget det har krav på."
Sådan kommenterer den socialdemokratiske ordfører Lissa Mathiasen børnelovsudvalget betænkning, som i går blev afleveret til justitsminister Frank Jensen.
Udvalget foreslår, at ugifte forældre, der lever sammen fremover automatisk får fælles forældremyndighed for deres fælles børn.
Forslaget fra udvalget er en konsekvens af, at mere end fire ud af ti børn i dag fødes udenfor ægteskab, og at disses forældre i 80 pct. af tilfældene aftaler fælles forældremyndighed.
"Det er en god konstruktiv vinkel, børnelovsudvalget har valgt ved at slå fast, at man har to forældre - uanset om man er gift eller ej. Men logikken må så være, at den ret ikke kan fraviges senere i barnets liv," siger Lissa Mathiasen til Information.
Dermed giver den socialdemokratiske ordfører udvalget medvind i stormstyrke. Udvalget forudsætter nemlig, at den fælles forældremyndighed accepteres af moderen, ligesom der ikke pilles ved adgangen til at få den fælles forældremyndighed ophævet skilsmisse eller samlivsophør.
I dag skal retten tildele den ene part forældremyndigheden alene, hvis der rejses en myndighedssag.
"Domstolene skal ikke kunne bruges til at opløse den fælles forældremyndighed. Hvis forældrene flytter fra hinanden er der da ingen logik i at man derfor fratager barnet den ene forælder - og den ene part al indflydelse og ansvar," siger Lissa Mathiasen.
"Moderen skal hverken have eneret til barnet ved fødslen eller på et senere tidspunkt," tilføjer hun.
Foreningen FAR kalder betænkningen et lille skridt i den rigtige retning. Men Erling Fundal, Lokal FAR i København siger, at forslaget ikke løser det afgørende problem, at forældrene som udgangspunkt ikke er ligestillet.
Rådgiver og forskningsformidler i Foreningen Aktive Fædre, Malcolm Bang, siger at forslaget som det er formuleret selvfølgelig vil lette parpirgangen for dem, der i dag i al stilfærdighed praktiserer en fælles forældremyndighed uden at være gift.
"Men forældre i en konfliktfyldt skilsmisse har fortsat uhindret adgang til iværksætte forældremyndighedssager uden anden grund end det blotte ønske. Og det er kilden til de mange og tunge konflikter, der er på området," siger Malcolm Bang.
Han henviser til en ny indersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, som viser at forholdene mellem far og børn i reglen ikke ikke har den store indflydelsen på muligheden for den fortsatte kontakt efter et samlivsbrud.
Der fire væsentligste faktorer som ødelægger forholdet mellem børn og deres fraskilte far er:
*Juridiske faktorer
*Store geografiske afstande
*Dårlig økonomi, som afskærer faren fra at opretholde egnede boligforhold
*Dårlig kontakt umiddelbart efter barnets fødel.
"At så mange skilsmissebørn mister kontakten til deres far siger altså ikke noget om fædrenes egnethed til at have en tæt med deres børn, men skyldes udelukkende udefra kommende forhold," siger Malcolm Bang og anbefaler politkerne at lukke for adgangen til grundløse forældremyndighedssager

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her