Læsetid: 5 min.

Sang på mange måder

3. december 1997

Nye udgivelser til julen. De, der hader julen, kan fryde sig over ny helårsmusik, som ikke har noget med jul at gøre

Sidste år udsendte kammerkoret Musica Ficta en cd med danske julesalmer og sange på plademærket NAXOS (8.553998). Det blev en salgssucces, så nu er er vol 2 kommet i handelen (8.554010). Igen er det korets dirigent, Bo Holten, der leder og fordeler.
Man nyder den klanglige homogenitet, som Musica Ficta har opnået. Rumfornemmelsen er fin og arrangementerne er fint afstemt i forhold til melodi og tekst. Kromatikken har her ikke taget overhånd, og gudskelov har gamle udsættelser af Praetorius og Hassler ikke fået velmenende ansigtsløftninger.
En god mandelgave til dem, der holder af musikalske traditioner.
Ind Under Jul hedder en cd, som Pia Raug har udsendt på Exlibris (EXLCD 30057). Den blev produceret sidste år og kunne dengang kun købes via FDB-bladet Samvirke. Denne jul er cd'en tilgængelig for alle.
Steve Dobrogosz er pianisten, der fylder ud bag sangerinden. Som han har gjort det flere gange før (f.eks. på Længsel fra 1987, Husker du fra 1990, Håbet fra 1991 og Hjerte-sprog fra 1993 - alle på Exlibris).
Jeg har hørt de fleste af Pia Raugs cd'er og jeg har hørt hende live med Dobrogosz som akkompagnatør. Deres fælles skabte kunst hører til i dansk musiks skatkammer. Dobrogosz har også arrangeret melodierne på julepladen, som Raug synger.
Udgivelsen stråler af varme og kærlighed uden betingelser.

Studerende musikere
Engang var Musikvidenskabeligt Institut i København kendt og respekteret for stedets forskning. Nu er stedet kendt og respekteret for de studerendes evne, fleksibilitet og vilje til at gøre tingene selv.
En række mindre og større ensembler inden for den rytmiske musik er opstået inden for institut-rammerne i de senere år. Når der skal bruges spalter på at omtale dette, er det fordi nogle af disse bands har en kvalitet, der rækker ud over pædagog-spillet.
Jeg har tidligere omtalt Vox Polish' a cappella cd på plademærket Olufsen Records (DOCD 5367). De floromvundne vendinger om Vox Polish' musik kan gentages i forbindelse med gruppen Soca Supplys musikalske udfoldelser, som er kommet på cd (på plademærket NOPAN CD-001). Soca Supply har været så heldige at få sangerinden Denyse Plummer fra Trinidad og To-bago med som solist på cd'en. Svingende danse-musik med stimulerende sager til både hoved og fødder.

En ny tids studerende
En splinterny cd med musikstuderende bærer titlen Whatever it is. Bandet kalder sig MI22. Det er studerende på Musikvidenskabeligt Institut, der spiller under ledelse af Bjarne Thanning, der i mange år har ledet det stedlige bigband. Cd'en er kommet på plademærket Storyville (STCD 4222), optaget live i Copenhagen Jazzhouse.
Siden Thad Jones' dage som dirigent for instituttets bigband sidst i 1980'erne er der sket ikke så lidt. Der er først og fremmest flere der spiller jazz, rock og funk. At de gør det meget bedre end den tids studerende kan man høre på den nye cd med MI22. Ikke alene er de gode musikere, de er også gode arrangører og komponister.
Det altafgørende er attituden til det, de gør. De unge agerer også som musikere, ikke kun som pædagoger in spe. Selvforståelsen er en anden end tidligere.
Der burde være om ikke et symfoniorkester så dog et kammerorkester på MI. Det var der i sin tid, da en ung studerende ved navn Michael Schønwandt kunne samle de talentfulde tropper.
Historisk set er der sket det, at den klassiske (instrumentale) musikud-øvelse er blevet et anliggende for de få, nærmest i det skjulte, med meget få undtagelser. Unge studerende finder overordnet set andre musikalske udtryk mere attraktive.

Post-Blast
Den nye cd med MI22 er faktisk ikke bare jazz-funk. Det er musik, der i de bedste stunder bevæger sig ud i beslægtede genrer og dermed peger på nye muligheder i den rytmiske musik. Der er noget Ole Kock Hansen-forudsigeligt over nogle af solo-præstationerne. Og naturligvis er musikerne ikke ekvilibrister på deres instrumenter, men de strutter af velgørende selvtillid med dertil hørende potent klang.
Klangidealet ligger i forlængelse af det gamle BLAST, med syngende piger foran et ofte hårdtpumpende orkester. Mindst vellykket i balladenumre, hvor blæserne ikke kan bære de udstrakte akkorder og det lyder lidt som orkestret i Cirkus Schumann.
De syngende piger kan man til gengæld ikke få nok af. Genialt mixet i numrene Whatever it is og Hit me with your Rhythm. Sidstnævnte skrevet af Mads J. Pagsberg - et navn der godt kan tåle at komme på tryk.
Man må håbe at de unges leder, Bjarne Thanning, har nået et udsigts-punkt, hvor han i fremtiden kan inspirere til endnu mere end post-BLAST-formationer. Flere eksperimenter, lidt mindre artighed i arrangementerne, så er der basis for en ny cd.
Kom an!

Ode til kinoorglet
Så til noget helt andet: Aksel Schiøtz. Plademærket Danacord har netop udsendt vol. 9 i serien The Complete Aksel Schiøtz Recordings 1933-1946 (DACOCD 459). Den sidste udgivelse indeholder Farinelli og orkestersange. Og ikke mindst: De populære ting med sang og elorgel.
Vol. 9 er den næstsidste udgivelse med Schiøtz' samlede indspilninger fra 1933 til 1946. Det indeholder den lette musik, de populære melodier som var fremme omkring besættelsen.
Personligt er jeg helt pjattet med Mens jeg har dig endnu, lille mor, der er optaget den 30. maj 1938. Det er Bobby Pagan, der akkompagnerer på Wür-litzer-orgel. Her har De de første tekstlinier:
"Lille mor, jeg ved at jeg har skuffet dig så tit, ingen har vel såret mer' end jeg. Siden jeg blev voksen har jeg bare tænkt på mit, der blev aldrig tid til dig. Jeg kom ikke hjem før jeg var sulten eller træt, nu forstår jeg godt hvis du har grædt. Og hvis jeg en enkelt gang fik tid til et par ord, var du så fornærmet? Ikke spor."
Pladeselskabet Danacord har gjort en bedrift med at udsende Aksel Schiøtz' indspilninger. De er med til at tegne et tidsbillede af Danmark. De former et stykke levende kulturhistorie, som ikke må gå i glemmebogen.
Teksthæfterne bidrager med kyndige artikler til en forståelse af Schiøtz' verden. Det er ikke for tidligt at takke Danacord for indsatsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu