Læsetid: 2 min.

Senatorer kan også være bange

4. december 1997

Senatets skræk: USA bukker under, mens Kina fyrer op under kedlerne med billig olie og masser af kul

KYOTO
DAG FOR DAG
Den amerikanske senator Joseph Lieberman (demokrat fra Connecticut) er kommet til Kyoto. Ligesom de fem andre medlemmer af USA's senat er Lieberman bange.
Det har han også grund til. Den globale opvarmning øger risikoen for oversvømmelser og orkaner, misvækst og vandmangel, skovbrande og sygdomme.
Kyotomødet kan begrænse den risiko, hvis USA viser vilje.
USA har verdens største udslip af CO2. 22 procent af det globale og 20 tons pr. indbygger hvert år. Senator Lieberman har medansvar. Han sidder i senatets miljøudvalg.

Den kinesiske fare
Men det er slet ikke drivhuseffekten, senator Lieberman er bange for.
Han er bange for Kina. Og de andre udviklingslande. Han er kommet til Kyoto for at overvåge at den amerikanske regering ikke går med til noget uden at udviklingslandene også forpligtes.
Kina har verdens næststørste udslip af CO2. Men Kina har også verdens største befolkning. Pr. indbygger er det kinesiske udslip kun 2,5 tons om året, en ottendedel af det amerikanske.
Senator Lieberman har fået 139.900 dollars fra olie-, kul- og bilindustrien fra 1992 til 1996. Så lad os høre hvad deres lobbyister har at sige:
"Vi taler om en politik der ikke alene er urealistisk, men direkte farlig for vores fremtidige økonomisk vækst," siger David Bank, som gennem the Global Climate Coalition repræsenterer de største olie-, kul- og gasselskaber, elværker, papir-, cement- og plastfabrikker.

Investeringsflugt
Energipriserne vil stige dramatisk i USA og falde tilsvarende i u-landene. Verdenshandelen og investeringerne i særlig energikrævende produktion vil flytte til u-landene, lyder argumentet.
"Selv om USA får alle sine ønsker til traktaten opfyldt, vil vi alligevel argumentere imod ratifikation," siger John Novak. Igennem the Edison Electric Institute repræsenterer han tre fjerdedele af den amerikanske elproduktion.
Indtil videre er u-landene totalt afvisende over for kravet fra USA. En rapport viste for nylig at de allerede er kommet langt med deres forpligtelser: At få styr på deres udslip, at afvikle statsstøtte til energiforbrug, at udnytte energien mere effektivt osv.
"Vi har allerede gjort mere end vi skulle og vi vil forsætte med at gøre mere, men vi vil ikke gå imod princippet om bæredygtig udvikling," siger Mark Mwandosya, den tanzanianske formand for gruppen af 132 u-lande incl. Kina. Princippet siger ham at de største udslip må skæres ned før de mindre.
De amerikanske delegerede taler varmt om at overføre moderne energiteknologi til u-landene. Det har de ikke noget imod. De betragter det faktisk som en simpel retfærdighedshandling at i-landene yder hjælp, eftersom 86 procent af atmosfærens forurening med drivhusgasser strammer fra i-landene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her