Læsetid: 5 min.

SF sætter de gamle og erfarne udenfor

9. december 1997

SF's gruppe på Københavns Rådhus har valgt en 23-årig gruppeformand,
mens en nyvalgt borgerrepræsentant står til at blive borgmester

Socialistisk Folkeparti i København har valgt det yngste gruppemedlem, den 23-årige samfundsfagsstuderende Kaja Jacobsen, til formand for partiets gruppe i borgerrepræsentationen. Til borgmester for miljø og forsyning har partiet nomineret det medlem af SF-gruppen i borgerrepræsentationen, der fik færrest stemmer blandt de valgte SF'ere ved kommunalvalget, den 40-årige cand. scient. pol. Bo Asmus Kjeldgaard.
"I øjeblikket har vi en intern konstituering, hvor man vælger de nye, unge og uerfarne til tingene. De gamle, erfarne sætter man udenfor. Det er et almindeligt led i SF's måde at agere på. Dem, man ikke kender noget til, mener man har de største talenter," forklarer SF's afgående gruppeformand Martin Günter. Han afviser på det bestemteste at være bitter og understreger, at han ikke genopstillede til posten som gruppeformand, hvor gruppen uden kampvalg søndag valgte Kaja Jacobsen.
- Vil det sige, at du ikke ønskede at blive formand i den nye gruppe?
"Jamen, jeg har ikke stillet op."
- Nej, men ønskede du at blive gruppeformand?
"Hvis jeg havde skønnet, at der havde været en god og velsamarbejdende gruppe, og jeg var blevet opfordret til at være gruppeformand, så kan man ikke udelukke det. Men da der meget hurtigt opstod forskellige problemer i gruppen, ville det ikke være morsomt at skulle forsøge at bygge bro over dem," siger Martin Günter.
Hans efterfølger som gruppeformand, Kaja Jacobsen, har ikke mange kommentarer til dén udlægning:
"Det er nogle hårde træk, vi tager lige nu. Så siger folk så meget. Men der kommer også en hverdag. Jeg mener ikke, han har ret," siger hun.
- Når der er sådan nogle stemninger i gruppen, kunne det da tyde på, at du kommer på noget af en opgave som nyvalgt borgerrepræsentant og 23-årig gruppeformand?
"Det ved jeg da også godt. Men jeg vil ikke være bange. Jeg vil tage det som en udfordring," siger Kaja Jacobsen, der, som hun siger, "nærmest har fået foræret" sit medlemskab af borgerrepræsentationen. Hun havde ikke på forhånd regnet med en sjetteplads på partilisten, da SF-medlemmerne valgte kandidater i foråret.
I øvrigt opfatter hun sig selv som "en vældig udogmatisk socialist":
"Jeg var 14-15 år, da Berlin-muren faldt. Det har ikke betydet det samme for mig og den måde, jeg er socialist på, som det har for mange, der er ældre. Min diskussion er ligesom startet efter det."
Kaja Jacobsen brænder blandt andet for at "SF bevæger sig ud over rådhusmurene". Konkret kunne det for hende betyde, at SF kunne tage intitiativ til en kvartårlig eller halvårlig udgivelse, der fortæller om partiets arbejde, en Mød SF-telefonhotline eller en videreførelse af den SF-butik på Nørrebrogade, der fungerede under valgkampen.

Kvinder sætter sig spor
Fire af fem nyvalgte SF-borgerrepræsentanter er kvinder, og det giver allerede resultater i den politiske dagligdag:
"Vi har besluttet at flytte gruppemøderne fra klokken fem til klokken otte, fordi der er nogle, der har små børn," siger Kaja Jacobsen.
19 medlemmer af bestyrelsen for SF-København bestemte onsdag i sidste uge, at Bo Asmus Kjeldgaard skulle være partiets borgmester, hvis SF fik sin førsteprioritet - miljø- og forsyningsområdet - eller hvis SF fik mulighed for at besætte posten som bygge- og teknikborgmester. Hvis SF fik borgmesterposten på kultur- og fritidsområdet eller på uddannelses- og ungdomsområdet, skulle den hidtidige, 44-årige skole- og kulturborgmester Jens Johansen fortsætte som borgmester, mens den 54-årige Martin Günter skulle have posten som borgmester for familie og arbejdsmarked eller sundhed og omsorg, hvis det blev aktuelt.
Sidstnævnte, Martin Günter, betegner beslutningsprocessen omkring borgmesternomineringen som "almindelig politisk klikedannelse", mens Bo Asmus Kjeldgaard kalder processen "en klar vurdering af, hvem der ville være bedst".
SF's formentlig kommende borgmester for miljø og forsyning erkender, at det kan virke mærkeligt, at kandidaten med det laveste antal personlige stemmer får borgmesterposten:
"Men sådan er det jo i SF. Når man har partiliste, går man ikke ud i en meget stor personlig valgkamp. Jeg har ikke fået trykt personlige portrætplakater, men jeg har været til valgmøder med politiske synspunkter. Ikke så meget: 'Nu skal Bo vælges'. Og jeg har lavet politisk arbejde i partiet," siger Bo Asmus Kjeldgaard, der stod som nummer tre på SF's partiliste - lige efter den hidtidige borgmester Jens Johansen og den nu forhenværende gruppeformand Martin Günter.

Energi
Bo Asmus Kjeldgaard mener, at der er "virkelig meget energi i den nye gruppe":
"Selv om en del af dem er unge folk, har de arbejdet meget med politik og har virkelig gode kvalifikationer og et meget stort kontaktnet," siger han.
Om Martin Günters karakteristik af samarbejdsklimaet i den nye gruppe siger Bo Asmus Kjeldgaard:
"En proces, hvor man skal fordele poster og konstituere sig, kan være en vanskelig sag, men jeg tror, vi kommer igennem det på en god måde."
Bo Asmus Kjeldgaard understreger, at Kaja Jacobsen skal arbejde sammen med den erfarne Jens Johansen i et gruppeformandskab, hvor Jens Johansen er næstformand og budgetordfører. Posterne som gruppeformand og budgetordfører har hidtil været forvaltet af Martin Günter i personalunion.

Den nye gruppe
SF's gruppe på Københavns Rådhus består af:
*Stemmeslugeren Marlene Krogh, der var nummer fire på partilisten og dermed den øverst placerede kvinde. Hun fik 3.128 personlige stemmer. Marlene Krogh er 34 år gammel, socialpædagog og ny-valgt.
*Indvandrerkandidaten Wallait Khan, der fik 2.857 personlige stemmer og som den eneste af de lavere placerede kandidater sprang ind blandt de otte valgte. Han var opstillet på 12.-pladsen. Den 43-årige taxachauffør, der er indvandret fra Pakistan, blev i 1993 valgt for Indvandrerlisten, men skiftede midt i perioden over til SF.
*Den hidtidige borgmester Jens Johansen fik på listens førsteplads 1996 personlige stemmer. Han er præst og afløste i sidste valgperiode partifællen Tom Ahlberg som borgmester for Magistratens 1. Afdeling.
*Den 27-årige stud. polit. Charlotte Wieth-Klitgaard fik 1.056 personlige stemmer og opstillede som partilistens nummer syv. Hun er nyvalgt.
*Den nye gruppeformand Kaja Jacobsen, der læser ved Roskilde Universitetscenter, har organisatorisk erfaring fra SFU og SF-København. Fra sin sjetteplads på listen fik hun 743 personlige stemmer og er nyvalgt.
*Den tidligere gruppeformand Martin Günter, der har siddet i borgerrepræsentationen siden 1986, og hvis talrige bestyrelsesposter og andre tillidshverv fylder en halv spalte i Kraks Blå Bog, kunne fra sin andenplads på listen kun tiltrække 606 københavneres stemmer.
*Den 44-årige bachelor i jura og apoteksassistent Helen Hedemann har siddet i bestyrelsen for SF-København i 10 år og i forretningsudvalget samme sted i seks år. Hun har, hvad hun selv betegner som "et grundigt kendskab til SF-Københavns politik". Fra partilistens femteplads fik hun 527 personlige stemmer.
*Den sandsynlige borgmester, Bo Asmus Kjeldgaard, var medlem af Venstresocialisterne, indtil partiet sidst i 1980'erne indledte det valgsamarbejde med Danmarks Kommunistiske Parti, der siden blev til Enhedslisten. Efter et par års partiløshed meldte han sig sidst i 1980'erne ind i SF, hvor han blandt andet har været SF-Københavns forretningsudvalgs repræsentant ved partiets gruppemøder.
I tre år har han været sekretariatsleder på Rytmisk Musikkonservatorium på Holmen - et job, han søger orlov fra, hvis han bliver borgmester. 206 stemte på Bo Asmus Kjeldgaard, der blev nyvalgt fra partilistens tredjeplads.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her