Læsetid: 2 min.

SF takker nej til magten

9. december 1997

Overborgmesterposten i København bliver ikke SF's. Det glæder hovedparten af baglandet sig over, mens enkelte har taktiske tømmermænd

Efter kun en halv times møde på Københavns Rådhus i går afviste et enstemmigt forretningsudvalg tilbuddet fra VKR, Dansk Folkeparti og Solidarisk Alternativ om at SF kunne få overborgmesterposten i København.
Dermed kan overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) ånde lettet op - magten i København bliver på socialdemokratiske hænder. Den borgerlige fløjs tilbud havde netop til formål at vælte Kramer Mikkelsen, især fordi han udnyttede en ny regel i Styrelsesloven til at fravriste den radikale Inger Marie Bruun-Vierø sin borgmesterpost.
"SF vil samarbejde med Socialdemokratiet, Enhedslisten, Fælles Kurs og CD. Det har vi lavet en skriftlig aftale om, og vi løber ikke fra en skriftlig aftale," siger daglig leder af SF Københavns's forretningsudvalg Sven Erik Brockdorff til Information. Ifølge den aftale står SF til en enkelt borgmesterpost, og her satser partiet på at få indsat Bo Kjeldgaard som miljø- og forsyningsborgmester.

Dårlig taktik
Brockdorff får ikke vrøvl med baglandet. Et flertal blandt formændene i de københavnske partiforeninger siger til Information, at de støtter nej'et.
"Det er en klog beslutning. Selvfølgelig er det da fristende med en socialistisk overborgmester i København, men hvordan laver man mon en politik med Thustrup Hansen (K), Søren Pind (V) og Peter Skaarup (DF) og så iøvrigt med Lars Hutters (SOL), som løber fra alt og alle sine aftaler. Det virker da fristende, men der er ingen realisme i det på nogen måde," siger Thomas Warburg, der er formand på Vesterbro.
Enkelte partiforeningsformænd peger dog på, at SF's forhandlergruppe burde have haft køligt overblik nok til at sige ja til tilbuddet i første omgang og udnytte situationen over for overborgmester Jens Kramer (S).
Formålet med det skulle være en ekstra borgmesterpost til SF. Men formand Morten Hansen, Nørrebro, er tilfreds:
"Jeg kan ikke forsvare at sidde på magten på Pia
Kjærsgaards partis stemmer. Det fører for mange kompromiser med sig, det kan vi ikke holde til. Taktisk har vi ikke være så smarte - vi skulle nok ikke have startet med at sige nej, men forhandlet og overvejet lidt - det kunne måske have givet en borgmesterpost mere. Det kunne da godt være, at Kramer blev nervøs nok til at forhandle. Han vil åbenbart gøre alt for at være overborgmester, ser det ud til" siger Morten Hansen.

Splittelse
Men internt i partiet har man også en anden forklaring på, at Kramer ikke skal væltes nu, siger flere formænd til Information:
SF har ingen kandidat til overborgmesterposten og et valg mellem spidserne Bo Kjeldgaard, Martin Günter og Jens Johansen ville udløse en ny strid i partiet om kandidaten.
Ved SF's bestyrelsesmøde i sidste uge faldt valget på Kjeldgaard til en almindelig borgmesterpost med kun en enkelt stemme i overskud. Men havde posten været overborgmester var Bo Kjeldgaard næppe manden, oplyser kilder i partiet.
Sammen med Bo Kjeld-
gaard, der bliver SF's eneste borgmester, har den nyvalgte gruppe i Borgerrepræsentationen valgt Kaja Jacobsen som ny gruppeformand og den nuværende skoleborgmester, Jens Johansen som ny budgetordfører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her