Læsetid: 2 min.

SF vil ikke være brik i borgerligt spil

6. december 1997

VKR, Dansk Folkeparti og Lars Hutters tilbyder i vrede Jens Kramer Mikkelsens overborgmesterpost til SF, der ikke vil ikke tage imod

Raseri, beskyldninger og intriger hvirvler i korridorerne på Københavns rådhus. Det sker efter overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) torsdag ved et valgteknisk fif skubbede sin partifæller Peter Martinussen ind på den borgmesterpost, der ellers var sikret de radikales Inger Marie Vierø ved en usædvanlig alliance mellem radikale, VK, Dansk Folkeparti og Lars Hutters fra Solidarisk Alternativ.
De fem skuffede partier bebudede fredag i en fælles pressemeddelelse, at "Kramers krigserklæring vil få konsekvenser". Partierne tilbyder nu Kramers overborgmesterpost til SF.
De fem har 21 mandater og SF har otte. En sådan ny konstellation vil derfor råde over et komfortabelt flertal blandt Borgerrepræsentationens 55 medlemmer.

Krampetrækning
Men SF takker nej. "En sidste krampetrækning" kaldes tilbudet af partiets Bo Kjeldgaard. Han står efter en kampafstemning i SF's bestyrelse til at blive miljøborgmester i den aftale, SF har indgået med Socialdemokratiet, CD, Enhedslisten og Fælles Kurs.
Ifølge Kjeldgaard tilbød Venstres borgmesterkandidat Søren Pind allerede torsdag aften, at Kjeldgaard kunne blive ny overborgmester. Det afviste en enig SF-gruppe, hvad der ikke afholdt VKR, Dansk Folkeparti og Lars Hutters fra SOL fra offentligt at genfremsætte tilbudet dagen efter.
De fem partier fordømmer i usædvanligt skarpe vendinger overborgmesteren:
"Socialdemokratiet skyer ikke noget middel for at bevare herredømmet i København. Kramer Mikkelsen har med sin ny fidus tilsidesat al anstændighed" hedder det i fælleserklæringen, som partierne har udsendt via Dansk Folkepartis sekretariat. Partierne har bedt "juridiske eksperter om at formulere en officiel klage til Indenrigsministeriet" over Kramers manøvre.

Tvivlsomt
Det er dog tvivlsomt, om en klage vil give resultat. Til Information siger Indenrigsministeriets afdelingschef Emil le Maire, at overborgmesterens taktiske enegang ved valget af borgmestre er muliggjort ved, at København fra årsskiftet går bort fra det nuværende magistratsstyre.
Hidtil har den samlede magistrat, inklusive overborgmesten i København været valgt efter regler, der udtrykkeligt krævede forholdstalsvalg.
Nu skal overborgmesteren vælges først ved en selvstændig flertalsafstemning. Når Kramer Mikkelsen ved det efterfølgende forholdstalsvalg af de andre borgmestre optræder som enmandsgruppe, undgår han, at hans overborgmesterpost modregnes i de borgmesterposter, der tilkommer Socialdemokratiet og dets forbundsfæller.

Genforhandling
Vreden hos overborgmesterens modstandere skyldes også, at han ved sin manøvre tvinger dem til at genforhandle deres aftale, idet de radikale skal have erstatning for den tabte overborgmesterpost.
Enhedslistens Jens Kjær Christensen forudser frydefuldt, at "det let kan gå i opløsning for dem".
I partiernes hidtidige aftale er indgået en bevaring af det ellers dødsdømte kommunehospital, hjertesagen for SOL's Lars Hutters, der er læge på hospitalet.
Venstres detroniserede borgmester Bente Frost benytter Kramers fif til at ydmyge sin efterfølger, den unge Søren Pind.
Til Morgenavisen Jyllands-Posten siger Frost: "Det her viser, at Søren Pind ikke har gjort sit hjemmearbejde godt nok. Jeg håber, det betyder, vi får de mange vigtige poster, vi har afgivet til Lars Hutters, tilbage."
I dagens avis opfordrer fire kendte debattører på venstrefløjen i et åbent brev SF til at tage positivt imod tilbudet om at erstatte Kramer Mikkelsen.
"København trænger til en ny overborgmester," mener de fire.

Side 14: Læserdebat

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu