Læsetid: 2 min.

Skak på Korsika

8. december 1997

Mammut-turnering på Napoleons fødeø vundet af ukendt russer, mens Bent Larsen kørte endnu en turneringssejr i hus

SKAK
Med over 200 deltagere, heraf 25 stormestre, blev den åbne internationale turnering på Korsika en usædvanlig begivenhed.
Middelhavsøen har mange forudsætninger for at blive et nyt skakmekka i stil med Gran Canaria eller for dens sags skyld Gausdal i Norge, for mange af tidens stærkeste spillere ynder at kombinere deres udfoldelser ved brættet med lidt feriehygge ind imellem - gerne ledsaget af kæresten eller Lillemor.
Og når præmierne tilmed er høje og klimaet og omgivelserne så attraktive, som det her er tilfældet, så strømmer de store navne til.
Favoritter til at snuppe løvens part af præmiesummen på en kvart million franc var vel spillere som Salov, Tkatjec, Smirin, Tiviakov - eller eventuelt eksverdensmester Boris Spassky, hvis han ellers gad (men det gjorde han ikke!).
Imidlertid blev det en ung, ukendt russer ved navn Pavel Tregubov, der snuppede en udelt førsteplads med 7,5 af 9 mulige points.
Tregubov kæmpede sejt, men var dog i usædvanlig grad tilsmilet af heldet, da han i ottende runde stod klart til tab mod Salov, men reddede hele pointet efter en grov buk fra Salovs ellers så sikre hånd.
Syv spillere delte andenpladsen med hver syv points: Smirin, Tiviakov, Agrest, Filippov, Degraeve, Prié og Tjtekatjev. Først i gruppen med 6,5 points finder vi navne som Salov, Dorfman, Tkatjec - og det franske supertalent Etienne Bacrot, som korsikanerne med vanlig sans for at markedsføre sig selv lancerede som "skakkens Napoleon".
Dagens partiglimt stammer fra opgøret mellem kroaten Palac og østrigeren Baumegger:
Hvid trækker og vinder. Vi lader stillingen svæve til næste mandag, hvor vi henlægger handlingen til Groningen, scenen for det barske VM-udskilningsløb, der indledes i denne uge.
Curt Hansen skal op mod Igor Miladinovic og kan forhåbentlig hente inspiration i et par af sine landsmænds præstationer i det fremmede.

Danske triumfer
For den senere tid har budt på to danske skaktriumfer, der er kommet i stand på vidt forskellig måde.
Bent Larsen føjede endnu en turneringssejr til sin glorværdige karriere, da han i La Plata gik amok og vandt de første seks partier, før han løb ind i to nederlag.
En remis i sidste runde mod Zarnicki var dog nok til at sikre ham den udelte førsteplads, et halvt point foran Zarnicki, Panno og Sorokin.
Godt gået af den 62-årige levende legende!
I Asker uden for Oslo snuppede Peter Heine Nielsen førstepladsen i den lokale skakklubs 75 års jubilæumsturnering med 6 points af 9 mulige. Peter Heine vandt over Mikhail Rytsjagov, Estland, og svenskerne Johan Hellsten og Ralf Åkesson - og remiserede resten - i de sidste tre runder efter henholdsvis 11, 13 og 13 træk.
Ikke at vi vil stemple Peter Heine som en doven hund, men han anstrenger sig sjældent mere end højst nødvendigt. Det bevirkede, at han måtte dele sin førsteplads med Gausel og Rytshagov.
Hvis den solide jyde dog bare havde noget af gamle Larsens mod og kompromisløshed i sit spil, ville det blive spændende at følge hans udvikling!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu