Læsetid: 2 min.

Skarp kritik af Annan i Rwanda-sag

10. december 1997

Belgisk senats-kommission kritiserer FN's generalsekretær for at have gjort for lidt for at forhindre folkemordet i Rwanda for tre år siden

FN's afdeling for fredsbevarende operationer, dengang ledet af nuværende FN-generalsekretær Kofi Annan, "bærer et ansvar" for forsømmelserne i FN-sekretariatet i New York i månederne op til folkemordet i Rwanda i 1994.
Det er en af konklusionerne i den 1.000 sider lange rapport om Rwanda, som en særlig kommission under det belgiske senat netop har offentliggjort.
"Afdelingen for fredsbevarende operationer, dengang ledet af Kofi Annan, bærer et ansvar for forsømmelserne," hedder det i rapporten.
Det er første gang, at en uvildig undersøgelseskommission nævner Kofi Annans navn i forbindelse med den såkaldte Rwanda-sag, som begyndte at rulle for et år siden.
Dengang dokumenterede Information som den første avis i verden, at FN's Sikkerhedsråd, der træffer beslutninger om fredsbevarende styrker, aldrig blev informeret om vigtige advarsler fra organisationens egne folk i Rwanda om det forestående folkemord.
Blandt andet blev en afgørende fax til Annans afdeling - dateret den 11. januar 1994, tre måneder før folkemordets start - fra FN's øverstkommanderende i Rwanda, den canadiske generalmajor Romeo Dallaire, aldrig givet videre til Sikkerhedsrådet.
Faxen advarede om planer om et folkemord på landets tutsibefolkning og om planer om mord på belgiske FN-soldater for at skræmme dem ud af landet. 10 belgiske soldater blev dræbt, da folkemordet gik i gang den 7. april 1994. 800.000 rwandere blev skudt, hakket eller banket til døde under folkemordet.
Den belgiske rapport er blevet til efter mere end 10 måneders arbejde, der bla. omfatter 10.000 timers afhøringer af relevante personer. Imidlertid har det ikke været muligt for kommissionen at afhøre folk fra FN-sekretariatet, fordi Kofi Annan har sagt nej med henvisning til "diplomatisk immunitet". Det er kommissionen særdeles utilfreds med.

Ingen FN-vidner
"Kommissionen beklager i højeste grad generalsekretær Kofi Annans afvisning af at lade personer med tilknytning til FN vidne foran kommissionen," hedder det i rapporten, som også kritiserer den belgiske regering for ikke at have gjort nok for at forhindre folkemordet.
Blandt andet kritiseres tidligere udenrigsminister Willy Claes og eks-forsvarsminister Leo Delcroix, men også nuværende ministerpræsident Jean-Luc Dahaene får som regeringsansvarlig kritik.

Side 3:
FN's blinde øje
Belgisk ballade i vente

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu