Læsetid: 3 min.

Skoleelever mod kloning

6. december 1997

Præmierne uddelt i Det Etiske Råds skrivekonkurrence om kloning

En skrivekonkurrence om kloning, med Det Etiske Råd som initiativtager, har skabt ivrig debat i landets 8., 9. og 10. klasser de forløbne måneder. 794 elever bidrog til konkurrencen, hvis vindere i går blev kåret af forskningsminister Jytte Hilden (S).
"Det er påfaldende, så mange af bidragene er optaget af tanken om mennesket som noget enestående," sagde formanden for Det Etiske Råd, Linda Nielsen, ved præmieoverrækkelsen.
"Jeg er overbevist om, at diskussionen om det her i klasserne vil medvirke til, at vi bliver bedre rustet til at at tage imod fremtidens udfordringer."
Førstepræmien på 7500 kr. gik til Morten Bloch Eidner, fra 9.b på Lundgårdsskolen Herning, der har skrevet en novelle med titlen Spejllabyrinten.
Novellen handler om en dreng, som altid er lidt modsat de andre. Hans trøje vender altid forkert og han har altid snørebåndene svirpende om benene. På sin fødselsdag går han med sin mor i Tivoli, og inde i spejlsalen oplever han et mareridt af angst ved konfrontationen med et utal af drenge, som er fuldstændig mage til ham selv. Det får ham til at føle sig værdiløs, ligegyldig og uden identitet. Novellen slutter, da drengen og moderen går hjem fra Tivoli, mens et af drengens snørebånd hænger ubundet og svirpende om benet og trøjen vender forkert.
Andenpræmien gik til Sara Raussen, 8.a på Klostermarksskolen i Aalborg, der har skrevet novellen Det er jo ikke Karina, eller Hvad.
Novellen handler om en familie, som mister en lille datter. Moderen er så tynget af sorg, at hun tager imod tilbuddet om at få en klon af Karina, lavet af den celleprøve, der blev taget af Karina, da hun var spæd. I slutningen er moderen i tvivl om, hvorvidt det faktisk er lykkedes ved kloningen at få den gamle Karina tilbage.
Maiken Bønnelykke fra 8.b på Skæring Skole i Egå løb med tredjepladsen for en tekst, der fremhæver argumenter for og imod kloning. Maiken konkluderer, at det er vanskeligt at tage entydigt stilling til så stort et emne, at det kræver nøje overvejelse og at vi ikke bare tænker på de teknologiske fremskridt, men husker, at mennesker som individer spiller den store rolle.

Særlig belønning
Det Etiske Råd gav en særlig belønning til 9. klasse på Humlebæk Skole, der har lavet en graffiti på ni gange to meter i skolegården.
Graffitien, der er malet på baggrund af mottoet fra Aldous Huxleys science fiction roman Fagre Nye Verden, (Fællesskab, Ensartethed, Uforanderlighed), skal udtrykke, hvor ensformig verden kan blive, hvis menneskekloning bliver en realitet. Information interviewede fire af klassens elever, Majbrit Ølgaard Nielsen, Mathias K. Rode, Lars Michelsen og Martin Seebach, der sammen har lavet en kunstvideo om tilblivelsen af graffiti-værket.
"Vores lærer ringede ind og spurgte, om vi måtte lave det her. Svaret var nej, og så gjorde vi det alligevel," siger Mathias Rode.
- Har I været omkring hele emnet på klassen, før I gik i gang?
"Vi fandt ud af, at det er et enormt stort emne, og det er svært at tage stilling. Men hovedparten af vores aldersgruppe er imod kloning," siger Majbrit Ølgaard.
"Konkurrencen her har været en god måde at få os aktiveret på. Det er vores generation, der skal bære konsekvenserne, og ikke dem, der er 50-60 år i dag."
"Der er også det aspekt med racehygiejne. Jeg kan godt forestille mig, det bliver endnu værre end det har været tidligere i historien. Det er derfor vi har taget Huxley citatet med i graffitien."
"Hvorvidt kloning skal være tilladt eller ej, kan ikke afgøres ved en håndsrækning inde i Folketinget," siger Mathias Rode, "det mest interessante er gensplejset medicin. Hvis jeg nu fik at vide, at man havde gensplejset en medicin, der kunne sikre min overlevelse, så ville jeg nok sige ja tak. Det er svære spørgsmål."
De fire Humlebæk-elever havde ikke hørt om Det Etiske Råd før konkurrencen og mener, man måske burde man sætte nogle flere til at beskæftige sig intensivt med det etiske aspekt af kloning.
Jytte Hilden afrundede kåringen med at barsle et
roadshow om kloning til foråret: "Og det kunne passende begynde i Humlebæk," sagde ministeren.
"Alletiders idé," siger eleverne fra 9.b i Humlebæk, hvis særlige belønning var et gavekort til en tur til Experimentarium for hele klassen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu