Læsetid: 2 min.

Skrøbelig SR-enighed om udlændinge

17. december 1997

Borgfred mellem S og R giver ikke forhandlingsplads, når udlændinge- og integrationslov skal forhandles på plads

Regeringen har sluttet borgfred om en ny integrationslov, og en ny udlændingelov. Men kompromisset mellem Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre giver ikke plads til at give og tage i kommende forhandlinger. Og allerede nu er de to regeringspartier uenige om betydningen af de nye fremmed-forslag.
"Jeg er overbevist om at der samlet set kommer færre udlændinge til Danmark end der ellers ville være kommet, som følge af dette forslag", sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen i går.
"Det ved jeg sør'me ikke. Det tør jeg slet ikke have en mening om. Det har ikke været et afgørende aspekt i regeringens forhandlinger", siger Retsudvalgets formand, Bjørn Elmquist (R).
Der skal forhandles med både højre og venstre side af salen for at finde flertal for de to love.
"Hvis der kommer gode forslag indenfor rammerne af forslaget her, dvs. respekt for de internationale konventioner og de enkelte flygtninges retssikkerhed, så vil vi selvfølgelig se på det. Men jeg tror ikke at der kommer store ændringer under forhandlingerne", sagde Bjørn Elmquist i går.
Formentlig er regeringens plan at gennemføre integrationsdelen med SF og CD, og udlændingedelen med V og K. På forhånd er venstrefløjen skeptisk overfor stramningerne i udlændingeloven, og vil se store ændringer for at stemme for.
I forslaget til udlændingelov lægges der bl.a. op til, at asylansøgere ikke længere kan gifte sig. Og retskravet på permanent opholdstilladelse betinges af, at en flygtning følger integrationskurser. Samtidig strammes reglerne for udvisning af kriminelle udlændinge.
I integrationsloven får alle flygtninge - på en særlig, lav sats - fremover tilbud om både arbejde og sprogundervisning. Samtidig overgår integrationsansvaret til kommunerne. Og integrationsperioden forlænges fra 18 måneder til tre år.
"Det er langt ude i hampen at staten skal snage i folks ægteskaber, og blande sig i folks ret til at gifte sig. Vi er heller ikke enige i at folk bliver motiveret til at søge arbejde ved at få en lavere ydelse af det offentlige. Det store problem er, at arbejdsmarkedet ikke er motiveret til at modtage flygtninge", siger SF's Anne
Baastrup.

Tonen i debatten forkvaklet
Enhedslisten er også imod stramninger i udlændingeloven: "Tonen i debatten er forkvaklet. Som om situationen er den, at vi har en masse udlændinge, der stort set nægter at lære dansk. Og tonen i at "nu skal vi sgu' lære de sorte at arbejde", den stiger vi også af overfor. Men hvis det i forhandlingsforløbet ender med, at man kan give et tilbud om danskundervisning til de udlændinge, der jo brændende ønsker at lære dansk, så stemmer vi for den del", siger Søren Søndergaard, Enhedslisten.
Anerledes modtagelige er Partiet Venstre.
"Jeg tror ikke at stramningerne batter noget. Det er nul og niks i forhold til det, Nyrup har givet indtryk af, ville komme. Men vi stemmer for enhver stramning. Og det at Nyrup har turde tage ordet arrangerede ægteskaber i sin mund, er en lille opblødning", siger Venstres ordfører på området, Birthe Rønn Hornbech.
Hun vil også gerne finde de 250 mio. kr., som integrationsloven koster: "Vi har sagt i årevis at flygtninge skal kunne dansk. Så kommer vi ikke udenom at stille de fornødne midler til rådighed. Alt andet ville være hykleri".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her