Læsetid: 4 min.

Studerende ligeglade med rektorvalg

10. december 1997

Universitetslivet er for kort til rektorvalg. Sådan lyder konklusionen på en helt uvidenskabelig undersøgelse, Information har foretaget på gangene

Kun på et institut fandt Deres udsendte et par rigtigt velinformerede studerende. Men en del har alligevel taget stilling. Det gør man jo, synes mange.
Flertallet af dem hælder mod den nuværende rektor, Kjeld Møllgård. Faktisk fik rivalen Chr. Hjorth-Andersen kun stemmerne fra to af de omkring 30 studerende, Information talte med.
I engelsk-kantinen på Københavns Universitet Amager krammer humanisterne plasticbægrene, mens de udveksler erfaringer fra den forgangne weekend. Bevæbnet med blok og et forekommende smil forsøger Deres udsendte at lodde stemningen.
"Rektorvalg? Ja, jeg har ikke stemt. Jeg ved, at der er to, der stiller op. Men jeg kan ikke huske, hvem de er. Jeg er lige startet i år og det er nok generelt for os russer, at vi ikke er så interesseret i det. Det skal da nok betyde noget, hvem der er rektor, men vi har vist ikke opdaget det endnu. Ledelsen er jo ikke synlig i hverdagen her. Jeg har ikke set rektor i hele mit liv", siger Heidi Adele Jensen, som lige er startet på film-og medie-videnskab.
Hendes reaktion viser sig at være helt typisk i kantinen denne mandag.
Især blandt de unge studerende. Deres udsendte finder dog også en travlt optaget ældre studerende fra psykologi. Og her er den ene stemme på Chr. Hjorth-Andersen.
"Jeg har stemt på Hjorth-Andersen. Ikke fordi jeg lige kan huske alle de gode argumenter, som jeg læste i Universitetsavisen. Men jeg synes ikke, at Møllgård har gjort det specielt godt. Ove Nathan var meget mere synlig", siger Pernille Thilker, som har læst siden 1991.

Tjaaa....
En anden ældre studerende, Henrik Madsen, har stemt på Møllgård:
"Jeg kan ikke sige, præcis hvad han står for. Men han har da ikke gjort noget negativt, som man kan huske ham for. Det er måske nok: No harm done, når man stemmer på ham", siger Henrik Madsen, som læser engelsk på fjerde år.
Hans studiekammerat ved mener, at det også handler om, at han har en fornemmelse af at kende Møllgård. Han har engang trykket rektor i hånden, da han startede på universitetet.
Men de understeger - ligesom andre, der ikke ønsker at få deres uvidenhed i avisen - at de ved meget lidt om, hvad de to kandidater står for.
"Nej, det bliver ikke til så meget med at sætte sig ind i det. Det er ikke noget, vi nogensinde snakker om. Og det har måske ikke så stor betydning, hvem der er rektor, måske", siger Signe Holse og Githa Christiansen, som drikker kaffe ved bordet ved siden af.
Deres Udsendte griber sin cykel. Der må være andre steder på universitetet, hvor de studerende går mere op i valget. Afsted til en ny betonbygning.
Panum-instituttet huser blandt andre de lægestuderende. Det er Kjeld Møllgårds eget fakultet.
Her står et par norske lægestuderende og fjoller med nogle fyre:
"Nej, vi har ikke sat os så meget ind i det. Men det burde vi måske, vi læser jo her på heltid", siger de. Den ene har dog stemt på Kjeld Møllgård. Hun tænker, at han nok vil gøre noget godt for medicin-studiet og hun har haft ham som forelæser. Den var han god til. Og meget morsom, bedyrer hun.

Måtte ikke danse
Det er dog her, vi finder den anden tilhænger af Chr. Hjorth-Andersen:
Chr. Folsach er imod Kjeld Møllgård, fordi samme rektor satte hælene i, da han som bedugget rus ville danse med Møllgårds kone til immatrikulationsfesten. Nu hævner han sig ved at stemme på Chr. Hjorth-Andersen til rektorvalget.
Chr. Folsach læser endda medicin. Men dengang læste han geografi, understreger han.
"Skal man vælge rektor? Jeg troede egentlig, at han bare blev udpeget. Ja, papirerne røg lige i papirkurven, må jeg indrømme", siger to piger, som sidder og boger anatomi. Der er eksamen til januar, og det optager sindet meget mere. Navnene på flere tusind knogler og led banker på for at komme ind under hjernebarken.
Frem med cyklen igen. Statskundskab er sidste chance. Her må findes nogle studerende, som har taget en helt seriøs stilling til rektorvalget.
"Det kan faktisk være ret svært. For hvis du ser, hvad de siger, går de begge ind for mere demokrati, større internationalisering, bedre profilering af universitetet udadtil", lyder den imponerende velinformerede dom fra to statskundskabs-studerende, som har taget ophold på de knirkende trapper i det ældgamle Rosenborg-anneks.
"Men det er svært at kritisere Møllgård for noget. Hans stil er udmærket. Og Øresunds-universitetet er også godt", siger Mirco Fischer.
Men så er det også sluppet op. Forskellen fra de andre steder er mest, at mange helt tydeligt føler, at de burde vide noget. Bortset fra to fyre, som understreger, at de er totalt, bedøvende ligeglade.
Uden navns nævnelse vil en ældre studerende gerne fortælle, at rygterne om Chr. Hjorth-Andersens stil som samfundsvidenskabelig dekan nok afskrækker mange, som følger med i konsistorium, fra at stemme på ham.
Men hvor mange mon gør det, spørger Deres Udsendte sig selv, da hun sætter sig på cyklen igen. Sidste frist for at stemme er på fredag. Men resultatet af valget bliver først offentliggjort 17. december.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her