Læsetid: 2 min.

Sverige åbner hemmelige politiarkiver

29. december 1997

Forskere skal fremover kunne gennemgå svenske efterretningstjenesters person-registrering. Danske arkiver stadig lukket land - men det vil Enhedslisten og de radikale gøre noget ved

Stockholm
Sverige er parat til at åbne efterretningstjenesternes arkiver, så svenske forskere kan gennemgå den omfattende person-registrering, som tjenesterne systematisk har foretaget i årtier.
I en debat-artikel offentliggjort i Dagens Nyheter i går lover tre centrale svenske ministre, at den svenske regering nu vil åbne for arkiverne, sådan at også det svenske sikkerhedspoliti Säpo kan granskes af forskere.
Især sikkerhedspolitiet har i Sverige foretaget en omfattende registrering af svenskere som anses for at have afvigende holdninger. Især personer med en eller anden form for tilknytning til venstrefløjen i Sverige er blevet registreret og overvåget af Säpo. Danmark er nu alene i Norden om at have en hemmelighedsmur omkring efterretningstjenesternes personoplysninger.
"Både i Norge og Sverige er åbenheden kommet på grund af afsløringer af ulovligheder i registreringerne. Jeg tror ikke på, at der ikke er begået tilsvarende ulovligheder herhjemme. Det er kun et spørgsmål om tid før de bliver afsløret, og så vil der blive stillet så mange spørgsmål omkring efterretningstjenesterne, at det kunne være en indgang til en offentliggørelse. Enten i form af en lukket kommission eller en offentlig høring", siger Enhedslistens Søren Søndergaard til Information. Han har flere gange fået afslag af justitsminister Frank Jensen på et ønske om åbenhed.

Danmark er bagud
Også Bjørn Elmquist, retsudvalgets radikale formand, ser gerne en bredere åbenhed om efterretningstjenesternes arbejde: "Det danske system med offentlig indseende i efterretningstjenesterne er meget beskedent, og for beskedent. Vi er et godt stykke bagud i forhold til de lande vi sammenligner os med, og jeg ser gerne en revision af loven", siger Bjørn Elmquist.
Åbenheden omkring sikkerhedstjenesten i Sverige er kommet efter mange års debat.
Skiftende svenske regeringer har i årtier nægtet at åbne for Säpos person-arkiver, men efter en sag for nylig ved Europa-domstolen i Strasbourg samt en norsk beslutning om at åbne for tilsvarende arkiver i Norge, er de svenske myndigheder nu blevet presset til at åbne for sikkerhedspolitiets arkiver.
I Dagens Nyheter lover justitsminister Laila Freivalds, forsvarsminister Björn von Sydow og undervisningsminister Carl Tham, at forskere vil få adgang til Säpo-arkiverne, og derudover åbnes der også for muligheden for at foretage interviews med de personer, der har stået for person-registreringen.
Det er især kritikken i en nylig dom fra Europa-domstolen, som nu får den svenske regering til at ændre kurs og åbne for Säpo-arkiverne. Sagen ved domstolen i Strasbourg handler om snedkeren Torsten Leander, som i 70'erne fik besked på, at han ikke kunne få arbejde ved forsvaret, fordi han udgjorde en "sikkerheds risiko."
Leander har siden kæmpet med de svenske myndigheder for at få adgang til at se, hvad det svenske sikkerhedspoliti havde på ham i sit register, men først for nylig og efter en afgørelse ved domstolen i Strasbourg som stærkt kritiserede Sverige, har Leander fået mulighed for at se, hvorfor han i følge Säpo blev opfattet som en sikkerhedsrisiko.
Åbningen af arkivet viste i Leander-sagen, at et svenske sikkerhedspoliti havde noteret, at Leanders bil havde holdt parkeret på en parkeringsplads udenfor en hal, hvor det i øvrigt fuldt lovlige svenske kommunistparti holdt kongres.
Registreringen af Leanders bil udenfor kommunisternes mødehal var tilstrækkeligt for det svenske sikkerhedspoliti til at bedømme Leander som en sikkerhedsrisiko.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her