Læsetid: 4 min.

Sydkoreansk sejrherre står foran umulig opgave

18. december 1997

Sydkorea går til valg midt i en krisetid Ingen af de tre hovedkandidater til dagens præsidentvalg har et klart bud på, hvordan Sydkorea kan reddes ud af den finansielle krise

En af verdens måske mindst sjove embeder står på spil, når sydkoreanerne i dag afgør, hvem der skal være landets præsident i de næste fem år.
Det sker på en baggrund af en alvorlig finansiel krise, der i de seneste uger har rystet Sydkorea, og som indtil videre er kulmineret i en rekordstor lånepakke fra Den Internationale Valutafond (IMF) på 57 milliarder dollar. Vinderen kan se frem til en hård opgave med at rette op på landets gældsramte virksomheder og finanssektor - med IMF som en kritisk iagttager på sidelinien.
Ialt syv kandidater stiller op til præsidentvalget, men kun de tre menes at have en chance for at vinde posten: Den mangeårige oppositionspolitiker Kim Dae-jung, regeringspartiets kandidat Lee Hoi-chang og udbryderen fra samme parti Rhee In-je.
Alle tre har lovet omfattende økonomiske reformer, men de færreste tror på, at de vil kunne gennemføre dem. Dertil repræsenterer de alle på forskellig vis det 'gamle' system, der indtil nu har bragt Sydkorea økonomisk fremgang - men nu også en krise af hidtil ukendte dimensioner.

To gange mordforsøg
Den 73-årige Kim Dae-jung stiller op til præsidentvalget for fjerde gang. Han repræsenterer den generation af sydkoreanere, der måtte kæmpe for demokratiet og betale en høj pris for det.
Før militærdiktaturet endelig slap grebet for ti år siden, sad Kim i flere omgange i fængsel og overlevede hele to mordforsøg, der var udtænkt af generalerne.
Kim Dae-jung har derfor nærmest heltestatus i dele af befolkningen, men endnu ikke nok til at vinde præsidentposten. Denne gang har han dog klaret sig bedre og har længe ført an i opinionsmålingerne. Ved den sidst tilladte måling den 26. november var der dog dødt løb mellem Kim og Lee Hoi-chang.
Kims chancer for at vinde valget er denne gang blevet øget ved, at han har indgået en alliance med det konservative parti Forenede Liberale Demokrater (ULD), der ledes af Kim Jong-pil. Partiet henter traditionelt stemmerne i den nordlige Kyongsang-provins, mens Kim Dae-jung har sin base i Cholla-provinsen. Med alliancen menes han at kunne hente en del stemmer i Kyongsang også.

Vil genforhandle
Kim Dae-jungs politiske fremgang har bekymret erhvervslivet, fordi han har lovet bl.a. at begrænse den økonomiske magt, der er koncentreret i Sydkoreas store virksomhedsgrupper, kaldet chaebol.
Da han i sidste uge desuden krævede en genforhandling med IMF, hvis aftalen fører til høj arbejdsløshed, reagerede markedet prompte med at sende den sydkoreanske valuta, won'en, ud i et nyt frit fald.
Kim Dae-jung har ligesom de to andre kandidater lovet at opfylde de betingelser, som IMF har knyttet til lånet, men ifølge Far Eastern Economic Review nægtede han i modsætning til de to andre at underskrive en erklæring med løftet til IMF. I stedet sendte han et brev til den siddende præsident Kim Young-sam, hvori han lovede at støtte de generelle principper bag lånet - og altså ikke de enkelte krav, der bl.a. går på en halvering af Sydkoreas økonomiske vækst til tre procent næste år, liberalisering af det finansielle marked og nedskæringer i det statslige budget.
Med sine nærmest socialdemokratiske holdninger henter Kim Dae-jung støtte fra især fagforeningerne, og han frygter derfor, at resultatet af IMF's skrappe medicin kan blive høj arbejdsløshed. Op mod en halv million arbejdspladser kan være i fare, spår eksperterne.

Lover flere job
Derfor er det også påfaldende, at regeringspartiets kandidat Lee Hoi-chang ifølge Reuter i sin valgkamp har lovet, at med ham ved roret vil Sydkorea kunne skabe tre millioner nye arbejdspladser. Den 62-årige Lee lover samtidig at opfylde IMF-betingelserne, men har endnu ikke givet opskriften på, hvordan de to løfter kan forenes.
Lee Hoi-changs styrke - og samtidig svaghed - er, at han repræsenterer det bestående system og skal hente sine stemmer herfra. 'Systemet' består af tætte forbindelser mellem politikerne, bureaukratiet og erhvervslivet, og netop det system får skylden for den nuværende krise og har samtidig meget på spil, når løsningen skal findes.
Lee er jurist og tidligere højesteretsdommer, der indtil for nylig blev betragtet som Mr. Clean i sydkoreansk politik. Lige indtil det kom frem, at hans to sønner tilsyneladende havde snydt sig fra militærtjeneste, hvilket gav et skeptisk vælgerkorps ny næring til at tro, at endnu en korruptionssag var på vej i den politiske elite.
Også den tredje kandidat Rhee In-je lover flere arbejdspladser og et nyt "mirakel ved Han-floden", som Sydkoreas høje økonomiske vækst siden Anden Verdenskrig er blevet kaldt. Rhees opskrift lyder bl.a. på at skabe særlige industrielle områder som USA's Silicon Valley.
Med sine 'kun' 49 år repræsenterer Rhee på den ene side fornyelse, men på den anden side er han som udbryder af regeringspartiet opfostret i systemet. Far Eastern Economic Review afskriver ham som en opportunist, der bl.a. har udnyttet vælgernes længsel efter tidligere tiders stærke mænd som general Park Chung-hee. Ifølge bladet har Rhee skiftet til en 'Park-frisure' og ved flere lejligheder slået på, at han ligner generalen.
Rhee ligger klart efter de to andre kandidater, men er en joker ved et valg, hvor vælgerne til det sidste har haft svært ved at bestemme sig. Ifølge Reuter havde omkring 20 procent af vælgerne i går endnu ikke besluttet sig for, hvem de skulle stemme på, og samtidig ventes en lav valgdeltagelse på grund af krisen og de svage bud på, hvad der skal gøres.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu