Læsetid: 2 min.

I udlandet mægler de mere

16. december 1997

De danske erfaringer med mægling er begrænsede sammenlignet med det øvrige Norden, England, USA og Sydafrika

Mange konflikter mellem mennesker kan løses uden for retsbygningerne med mægling. Mægling, som i fagkredse går under betegnelsen mediation, er især velegnet i civile konflikter som skilsmisser, nabostridigheder, diskrimination, konflikter på arbejdspladsen til internationale konflikter mellem etniske grupper. De danske erfaringer med mediation er endnu temmelig begrænsede sammenlignet med vore nordiske nabolande og lande som England, USA og Sydafrika.
Den sydafrikanske advokat, Carl Wesselink, som netop har været i Danmark for at deltage i et ledelseskursus på Det Danske Center for Menneskerettigheder, har arbejdet med mægling i mange år. Carl Wesselink er direktør for menneskerettighedsorganisationen "Lawyers for Human Rights" i Cape Town, og er stor tilhænger af at bruge mægling som alternativ til domstolene.
"Skilsmisser er så svære og følelsesladede, at det er helt grotesk at lade advokater og dommere løse konflikterne. Advokater er blodtørstige og kører som regel med på parternes konflikter i deres iver for at vinde deres klients sag," hævder Wesselink.
Men mægling er ikke den nemmeste løsning, understreger Wesselink. Det kræver en stor personlig indsats fra de involverede parter at forhandle sig frem til en løsning. Det er en svær og følelsesmæssigt drænende proces, siger han.
Mægling går i al korthed ud på, at de rivaliserende parter i en konflikt ved hjælp af en uafhængig mægler kortlægger alle aspekter af konflikten og sammen forhandler sig frem til en passende løsning, som opfylder begge parters behov.

Sydafrikanske erfaringer
I Sydafrika er mæglingssystemet udviklet over hele landet. I offentligt regi er der tvungen mægling i arbejdsmarkedskonflikter, som varetages af en enhed under Arbejdsministeriet.
Derudover har man to store private landsdækkende organisationer the Independent Mediation Service South Africa og the Committee for Conciliation, Mediation and Arbitration, som mægler dels i private konflikter, dels i konflikter, hvor firmaer, fagforeninger og politiske partier er kommet i konflikt med det omgivende lokalsamfund, for eksempel om miljøspørgsmål eller spørgsmål om landrettigheder.

Mægling i voldssager
Som det nyeste skud på mediationsstammen har det sydafrikanske justitsministerium iværksat et pilotprojekt om mægling i straffesager. Projektet kører i samarbejde med organisationen "NICRO", som får overdraget sagerne fra anklagemyndigheden. Indtil videre er der især gode erfaringer med voldssager, som involverer unge førstegangs kriminelle.
"Ofrene får oprejsning direkte over for gerningsmanden modsat en retssag, som behandler ofrene som vidner, oven i købet uden at give dem adgang til sagsakterne. Ordningen sparer ikke alene de unge for en plet på straffeattesten men også retssystemet for store summer," fortæller Carl Wesselink.
I Danmark har der kørt lignende forsøg med de såkaldte konfliktråd, dog uden den helt store succes. Det skyldes primært, at mæglingen ikke blev tilbudt som et alternativ til straf men som et supplement. For gerningsmanden manglede den berømte 'gulerod'.
Regeringen har dog tidligere i år taget initiativ til at iværksætte et bredere forsøg med konfliktråd. I sit høringssvar til Justitsministeriet i marts måned skrev Det Danske Center for Menneskerettigheder blandt andet, at netop udsigten til nedsat straf bør indtænkes som en motiverende faktor, selvom det ikke er formålet med ordningen.
Bortset fra disse forsøg med straffesager, er der enkelte eksisterende ordninger med mægling i Danmark. De er dog langt fra så udviklet som i andre lande, men meget tyder på, at det blot er et spørgsmål om tid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu