Læsetid: 2 min.

USA er bange for ØMU'en

31. december 1997

Amerikanerne frygter europæisk protektionisme, ØMU'ens sammenbrud eller - hvis ØMU'en lykkes - tab af US-dollars indflydelse

BOSTON
Maastricht-traktaten så dagens lys for mere end fem år siden, men først fornylig er det politiske establishment i Washington begyndt at overveje, hvilke følger en møntunion i Europa kan få for USA's internationale stilling.
Den foreløbige reaktion kan beskrives med et ord: Ængstelse.
"Møntunionen er en vigtig begivenhed, men nogle gange får man indtrykket af et indadvendt og navlebeskuende Europa," bemærkede den amerikanske viceøkonomiminister Lawrence Summers fornylig.
Under et besøg i Køln i november understregede en delegation fra Kongressen, at valutastabilitet i Europa er i amerikanske investorers og virksomheders interesse. "Men jeg frygter, at EU med en møntunion vil have nogle andre prioriteringer, eksempelvis indenfor handelspolitik," sagde kongresmedlem Calvin Dooley fra Californien.
Washington aner altså protektionisme i horisonten.
"Alle eksperter forudsiger, at ØMU'en vil føre til øget handel inden for EU på bekostning af en lavere handel med omverdenen. Heraf følger, at en 'Fæstning Europa' vil finde det lettere at gribe til protektionisme, nu da justeringer af valutakursen ikke længere kan bruges til at komme ud af en regional økonomisk krise i f.eks. Italien," siger Harvard-økonomen Dani Rodrik til Information.
Ud over protektionisme frygter amerikanerne, at ØMU-projektet kan brase sammen og skabe en finansiel og økonomisk krise, som forplanter sig til USA. Dette efterårs valuta- og bankkrise i Sydøstasien, Sydkorea og Japan tog amerikanerne fuldstændigt på sengen og åbenbarede, hvor følsomt det globale finanssystem er.

Katastrofe uden politik
"Hvordan vil et EU med fælles mønt klare en regional økonomisk recession," spørger økonomen Paul Krugman fra M.I.T., der som én af de få advarede mod en krise i Østasien allerede i 1995.
"Efter min mening er chancen for et sammenbrud én mod fire."
Harvard-økonomen Dani Rodrik:
"Historisk set har vi aldrig haft en møntunion uden en forbundsregering. Med mindre EU i hast får skabt en politisk union, som kan føre en fælles økonomisk politik, bliver ØMU'en en katastrofe for Europa og verden," advarer han.
Lawrence Summers, Clinton-regeringens lyse økonomiske hoved, udtrykker sig i mindre kritiske vendinger om eksperimentet.
"Det paradoksale ved ØMU'en er, at dannelsen af en fælles mønt ikke i sig selv løser Europas konkurrenceproblem i den globale økonomi. På den anden side vil møntunionen kun blive en succes, hvis det lykkes EU-regeringerne at løse de strukturelle problemer, som forårsager ledigheden," sagde viceøkonomiministeren fornylig.
Mørke skyer
Selv amerikanere med et mere positivt syn på møntunionen ser mørke skyer på horisonten fra 1999 og fremover. MIT-økonomen Rudi Dornbusch siger til Information, at "kun en mere fleksibel struktur på arbejdsmarkedet, med lønninger mere knyttet til produktivitet og en mindre dyr velfærdsstat, kan i længden løse arbejdsløshedsproblemet i Europa," siger han.
Rudi Dornbusch, som er valutaekspert, forudser, at euro'en vil blive sat til en kurs, som svarer til D-markens værdi over for den amerikanske dollar pr. 1. januar 1999.
Andre eksperter er overbeviste om, at den nye Europæiske Centralbank vil lancere en stærkere valuta, hvilket vil gøre amerikanske eksportvarer i Europa billigere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her