Læsetid: 3 min.

Valutafonden advarer Japan mod tikkende bombe

5. december 1997

Regeringen må genoprette tilliden til økonomien og det finansielle system, siger IMF-direktør Michel Camdessus

Japan bliver nødt til at genoprette tilliden til landets økonomi og finansielle system. Sådan lød meldingen fra direktør for Den Internationale Valutafond (IMF) Michel Camdessus, da han i går ankom til Tokyo efter sit ophold i Seoul, hvor han onsdag underskrev en aftale om et gigantlån til kriseramte Sydkorea.
Camdessus sagde, at en stagnerende japansk økonomi kunne forværre problemerne i Østasien.
"Japans betydning som verdens næststørste økonomi gør det nødvendigt for omverdenen at vide, at det går godt for japansk økonomi," sagde Michel Camdessus på et pressemøde.
Han tilføjede, at en økonomi med en vækst på kun en procent i år og måske en lille smule mere næste år, ikke er særlig sund. Sidste uges dramatiske krak i det japanske børsmæglerfirma Yamaichi nødvendiggør, at den japanske regering nu tager fat på tillidskrisen i den finansielle sektor, sagde Camdessus.
Han gjorde sig desuden til talsmand for, at regeringen bruger offentlige penge til at rette op på den finansielle sektor - en løsning, der i øjeblikket bliver diskuteret heftigt i Japan.

Værre end Sydkorea
IMF-direktøren satte dermed fingeren på et ømt punkt i Tokyo. Som i Sydkorea er Japans banksektor plaget af en stor mængde såkaldte 'dårlige' lån - penge der er lånt ud til tvivlsomme projekter, og som næppe kan betales tilbage.
For Japans vedkommende har problemerne rødder helt tilbage til slutningen af 1980'erne, da den såkaldte 'boble-økonomi' sendte priser på ejendomme og værdipapirer langt op i skyerne, men som siden faldt med et brag og efterlod banker og andre finansielle virksomheder i kæmpeproblemer.
Forskellige japanske regeringer har siden skubbet problemet foran sig, så det stadig ligger som en tikkende bombe under systemet. I dag, hvor resten af regionen er ramt af valuta- og finansiel uro, er Japans krise for alvor kommet op til overfladen igen.
Flere analytikere har som Michel Camdessus peget på, at hvis den japanske regering ikke snart gør noget alvorligt ved problemerne, vil resten af Øst- og Sydøstasien ikke være i stand til at komme på benene igen foreløbig. Det kan skabe en ond cirkel, fordi mere end 40 procent af Japans eksport går til resten af Asien. Samtidig vil en forværring af Japans økonomiske situation sende krisen videre til resten af verden.
I Sydkorea var det i høj grad dagen derpå. Mens IMF forhøjede den samlede redningspakke til ialt 57 milliarder dollar (ca. 382 mia. kr), rasede store dele af offentligheden over, at det var nødvendigt for verdens 11. største økonomi at søge international hjælp.
Fagforeningerne truede med storstilede strejker, hvis IMF-pakken fører til afskedigelser, mens dagbladet Joongang Ilbo skrev, at Sydkorea har "mistet sin økonomiske uafhængighed".

National ydmygelse
Det regerende parti Grand National Party mente, at IMF opførte sig som en "økonomisk erobrer", mens oppositionens præsidentkandidat Kim Dae-jung kaldte hjælpen en "national ydmygelse".
Michel Camdessus sagde i Tokyo, at han havde modtaget forsikringer fra den nuværende præsident Kim Young-sam og de tre præsidentkandidater om, at de vil leve op til aftalen med IMF. Han tilføjede, at IMF ikke dikterer noget land betingelser for et lån; landene opstiller selv målsætningerne.
"Der er frustration, når et land, der har haft økonomisk succes så længe, pludselig opdager, at det er næsten bankerot og må bede om støtte fra internationale institutioner. Det er et kæmpechok for manden på gaden," sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuter.
Betingelserne for IMF-lånet var i går endnu ikke kendte, men menes bl.a. at indeholde krav om lavere økonomisk vækst, skatteforhøjelser og liberalisering af det finansielle marked.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu