Læsetid: 4 min.

Verdensbolden ruller igen

2. december 1997

Håndbold-VM er i gang med masser af ubekendte kort i spil og stor jævnbyrdighed i udsigt - og det er vi så 20-30 mio. mennesker, der vil bruge et par uger på

VM I HÅNDBOLD
Der er gået ti år, siden vore jernladies første gang mærkede suset, når man klatrer opad mod toppen.
Oktober 1987 indtraf de første opsigtsvækkende og langt fra kalkulerede sejre for dansk kvindehåndhold. Dengang var håndbold-amazonerne stadig kun U-holdet, opkomlinge, med en opkomling som træner, og under VM-turneringen for ungdomslandshold henvist til at prøve vingerne i små jyske haller som Tinglev, Stjær og Møldrup. Ydmyge steder men med energiske lokale klubledelser, som smøgede ærmerne op og stoppede det tilstrømmende publikum helt op under taget.
Som i Møldruphallen i det nordlige Jylland, hvor 700 mennesker kom for at opleve Danmark (eller Jylland?) som ligeværdig favorit med de stærke naboer fra Norge. Begge de unge hold havde slået de letbenede kometer fra Sydkorea og mødtes i et opgør, om retten til at møde de gennem ti år urørlige russiske verdensmestre. Danmark vandt med hele seks mål.

"U-holdet, U-holdet
Vi blev bedre dag for dag,
hvis I gav en hånd til
U-holdet,
så har I jo set, at det gik
her i år!"

Damelandsholdet spillede bedre bold, end de digtede. Deres hjemmelavede kampsang var fuld af ungdommeligt vovemod, men hjalp ikke mod russerne, der i finalens anden halvleg tromlede de unge danskere ned med ni mål - 24-15.
Er der mon stadig et par russere fra dengang med på A-holdet, som er tilmeldt verdensmesterskaberne 1997?

Møde med Afrika
Inspirationen til metrikken i kampsangen kom fra Hjælp-Afrika-kampagnen. Måske fænomenet virker lidt passé i dag, selvom behovet stadig er der, til gengæld deltager hele tre afrikanske nationers kvindehåndbold, dog udenfor den danske pulje (D): Angola går på banen i gruppe A, Elfenbenskysten og Algeriet i gruppe C.
Hvad de så står for, rent spillemæssigt, det er der vist ikke så mange der ved, endnu, men der er da en mulighed for at Danmark vil støde på dem, f.eks. under ottendelsfinalerne den 9. december i Sporthalle Hamburg, hvor nr. 3 i C-gruppen skal spille aftenens første kamp mod nr. 2 i gruppe D, som dog næppe vil være det danske kvindehold.
Mere realistisk er det at vore "Jernladies", som vindere af D-gruppen, i anden-kampen i Hamburg-hallen skal spille ottende-del imod C-gruppens nr. 4. Og der er sandsynligheden måske lidt større for, at det netop bliver et af de afrikanske hold.
Det kunne blive flot i sig selv, et bevis for det verdensomspændende ved håndholdspillet og et helt andet udstillingsvindue for de mørke piger, end den politiske vridemaskines behandling af de fremmede på det seneste.

Og Rusland og Sydkorea
For at vende tilbage til den stærke håndholdnation, Rusland, så figurerer russerne i øjeblikket som nr. 2 på den verdensrangliste, som det Internationale Håndbold Forbund netop har udarbejdet.
Rusland har her direkte byttet plads med nr. 1, Danmark. Men træk vejret, advarer Ulrik Wilbek os. Rusland satser nu benhårdt, har han udtalt til Dansk Håndbold Forbunds officielle blad. Det russiske landshold har været samlet til fællestræninger siden medio oktober, og holdet tæller mange gode spillere.
En anden mulig storfavorit til VM-guldet er stadig Korea - som var tæt på under OL i Atlanta, og som uforandret beslaglægger tredjepladsen på verdensranglisten. Korea er placeret i gruppe C, osse værd at følge. Og herefter følger på ranglisten såmænd Frankrig, der er avanceret fra femtepladsen, og som havde Danmark på krogen i Metal-Cup i september i Brøndbyhallen, foran med 15-10 ved pausen.
Ungarn rangerer i øjeblikket en plads bedre end Norge (henholdsvis nr. 5 og 6). Rumæniens kvinder ligger nr. tolv, mens Tyskland på niendepladsen som værtsnation åbnede VM allerede søndag aften, med en klar sejr over Japan i gruppe A, 32-17.
Så der kan nok være fornuft i landstræner Wilbeks respekt for værtsholdet.

Fire sejre i bagagen
Ruslands kamprække består af Tjekkiet (2. december i Neubrandenburg), dagen efter møder russerne så Slovakiet, næste modstander er Makedonien, den 6. december skal de møde Kina. Et kvalificeret gæt er, at Rusland derefter møder de rød-hvide ladies med fire sejre i bagagen.
Men vi har da forhåbentlig høstet det samme!
Koreas modstandere i Meiratels Sporthalle i Rothenburg hedder Elfenbenskysten, Algeriet og Uruguay, den 5. december er det Ungarn, som siden EM har skiftet træner og fået mange af sine gamle esser tilbage i trøjerne. Korea slutter af med Rumænien i de indledende kampe og har 99 pct. sikkert maksimumpoints før ottendelsfinalerne.
Norge, som Anja Andersen mener er optændt af revanchelyst, er i gruppe B og skal igennem Hviderusland, Canada, Uzbekistan, Frankrig og Kroatien. Det kunne godt ske, at de to sidstnævnte modstandere (der spilles 6. og 7. december) ville blive de sværeste for Haltvik, Goksør og den tilbagevendende Tonje Sagstuen. Men til gengæld har Norge en frisk præstation med sig, idet holdet indhentede en koreansk seks-måls-føring, i Larvik for en uge siden.

Kaffegrums for millioner
Alt dette er skema og statistik. Virkeligheden kan vælte det meste, og kun en landstræner med næse kan ane noget om, hvordan hans eget hold skal vinde over bestemte modstandere, og deres aktuelle opstilling.
Alle trænerne bluffer til sidste øjeblik, især dem hvis hold er på næsten samme niveau. Her drejer det sig om den finere kogekunst, og vi må stole på d'herrer og damer, som lige nu sidder med tøjlerne.
Kan de få kaffegrumset til at antage form af points og måske endda det dær blanke, i brede silkebånd, som man grinede eller tudende hænger om halsen?
Dette usikre frem og tilbage gætteri er vi så 10, 20 eller 30 millioner, som i to uger følger nøje med i. Tro det, eller lad være!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her