Læsetid: 3 min.

Vismænd: Jobfradrag kan hjælpe udstødte i arbejde

3. december 1997

De økonomiske vismænd anbefaler lavere skat til lavtlønnede - Nyrup siger nej

De økonomiske vismænd valgte tirsdag side i den langvarige politiske stillingskrig om lavere skat til lavtlønnede som redskab til at skaffe ufaglærte og kortuddannede i arbejde. Vismændene anbefaler en sådan skattenedsættelse indført i form af et nyt beskæftigelsesfradrag, der giver arbejdsløse et større økonomisk incitament til at søge arbejde.
Dermed lægger vismændende sig på den linje, forhenværende erhvervsminister Mimi Jakobsen (CD) og hendes erhvervsministerium formulerede i 1996 - dengang i åben konflikt med bl.a. finansminister Mogens Lykketoft (S). Finansministeriet fik i 1996 bortcensureret et kapitel i Erhvervsredegørelse 96 fra Mimi Jakobsens ministerium - et kapitel, hvor beskæftigelsesanalyserne bag ideen om lavere skat til lavtlønnede skulle være præsenteret.
Analysen baserede sig på den grundopfattelse, at mange kortuddannede på overførselsindkomster ikke i dagens internationaliserede konkurrenceøkonomi vil kunne bringes i arbejde i kraft en forstærket offentlig uddannelsesindsats. I tilgift til mere uddannelse burde der derfor - ifølge Erhvervsministeriet - tænkes i økonomiske omlægninger, der gør det attraktivt at skabe nye jobmuligheder for mennesker, der er udstødt af arbejdsmarkedet.
Vismændenes aktuelle forslag blev straks tirsdag afvist af statsminister Poul Nyrup Rasmussen, foruden af SF. Til gengæld appellerer CD til regeringen om at følge vismændenes anbefaling.

25.000 job
Udgangspunktet for Det Økonomiske Råds formandsskab er konstateringen af, at den samlede ledighed i Danmark trods gode konjunkturer fortsat er høj "og ulige fordelt, idet ufaglærte i gennemsnit har en langt højere ledighed end personer med en erhvervsuddannelse."
Vismændene har i deres redegørelse analyseret, hvordan ledigheden for ufaglærte og kortuddannede kan reduceres via skattesystemet, uden at det føre til stigende ulighed.
Blandt flere modeller gør vismændene mest ud af forslaget om et beskæftigelsesfradrag. Et sådant skattefradrag kunne være på 15 procent for lønindkomster mellem 75.000 og 185.000 kroner.
"Et beskæftigelsesfradrag øger gevinsten ved at arbejde, og det bliver mere attraktivt for de ledige at acceptere et job, hvilket vil virke løndæmpende, især for de lavtlønnede. Lavtlønnede vil dog stadig få en indkomstfremgang som følge af fradraget," skriver vismændene.
"Fremgangen i beskæftigelsen kommer fortrinsvis de ufaglærte, faglærte og personer med kort videregående uddannelse til gode. Stigningen i beskæftigelsen og reduktionen i ledigheden medfører, at de offentlige finanser forbedres."
"Samlet skønnes skatteomlægningen på lang sigt at reducere ledigheden med ca. 25.000 personer i forhold til det nuværende ledighedsniveau," konkluderer de økonomiske vismænd.

Dårlig ide
De mener, at finansieringen af skattelettelsen til de lavtlønnede skal hentes enten ved skatteforhøjelser for andre indkomstgrupper eller ved at forhøje f.eks. ejendomsskatter eller grønne afgifter.
Statsministeren kaldte tirsdag vismændenes udspil for "en dårlig ide."
"Det er en arbejd-fattigt-strategi, og det er ikke Danmarks strategi. Vi skal arbejde på at dygtiggøre alle mennesker i dette land. Det har altid været vores væsentligste aktiv," sagde Poul Nyrup.
SF's arbejdsmarkedspolitiske ordfører Aage Frandsen tror heller ikke på vismændenes model.
"Vi er meget skeptiske overfor vismændenes forslag. Vi tror ikke det har den effekt, som vismændene mener," siger han til Information.
SF har tidligere i et forslag om en arbejdstidsnedsættelse været inde på, at man kan sænke skatten for de laveste indkomster, men Aage Frandsen mener, at et beskæftigelsesfradrag - selvom det vil hæve de lavestlønnedes indkomst - er med til at forstærke indkomstforskellene mellem "de der er i arbejde, og de der ikke er i arbejde."
Partiet vil derfor hellere satse på uddannelse af de ufaglærte og fordeling af arbejdet end støtte vismændenes forslag.
CD's skattepolitiske ordfører Sonja Albrink siger, at forslaget ligger tæt på det forslag, CD udarbejdede, mens Mimi Jakobsen var erhvervsminister. Hun opfordrer regeringen til at tage det alvorligt.
"Ideologi må ikke stå i vejen for, at vi får flere mennesker i arbejde," siger Sonja Albrink til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her