Læsetid: 7 min.

Vores forældre fatter ikke et hak

19. december 1997

De unge rådgivere fra UNG-sam skelner mellem arrangerede ægteskaber og
tvangsægteskaber men indrømmer at grænserne kan være flydende

Regeringens planer om at forbyde såkaldt arrangerede ægteskaber er et udtryk for manglende tillid til dømmekraften hos unge med indvandrerbaggrund. Til gengæld vil regeringens lovforslag, hvis det vedtages først i 1998, næppe få de store praktiske konsekvenser for antallet af familiesammenføringer i Danmark.
Det forudser en gruppe af de unge med indvandrerbaggrund, som til daglig rådgiver på UNG-sams kriselinje i København. Rådgivningen er en vigtig del af aktiviteterne i UNG-sam, der som undertitel kalder sig Sammenslutningen af unge etniske minoriteter. I løbet af et år indgår omkring 2.000 opkald på UNG-sams kriselinje, der har kontor i Peter Fabers Gade på Indre Nørrebro i København.
Tvangsægteskaber er det største problem for de unge af begge køn, der henvender sig til UNG-sam.
Som UNG-sams formand Ali Celik forklarede i Information onsdag, skelner organisationen skarpt mellem arrangerede ægteskaber og tvangsægteskaber. UNG-sam har ingen indvendinger imod det første, men i høj grad mod det sidste.
"Hvis min far og mor foreslog, at jeg lærte en pige at kende, fordi de syntes, jeg skulle giftes med hende, ville jeg ikke kunne se det forkerte i det. Så længe både hun og jeg har retten til at sige nej," siger Ali Celik.

Hvad siger Koranen?
En anden af UNG-sams frivillige rådgivere, Farhat Khan, siger, at Koranen forbyder tvangsægteskaber. Derimod er arrangerede ægteskaber tilladt, når begge ægtefæller gifter sig af egen fri vilje.
Alligevel er grænsen flydende mellem det tvungne og det arrangerede. Det mærkede Ali Celik selv, da han som ganske ung af sine forældre blev presset ind i et ægteskab med en kurdisk pige fra Tyrkiet.
"Jeg kom sammen med Charlotte fra Middelfart dengang, og det var mine forældre da også indforståede med. Men så begyndte min mor at komme med bemærkninger, mens vi sad og så tv, og de viste noget fra et plejehjem. 'Det er der, jeg skal ende,' sagde hun. 'Hvorfor det?' spurgte jeg. 'Jo, for du vil jo ikke giftes med hende, der vil passe os, når vi bliver gamle,' svarede min mor. Og min far kunne sige: 'Prøv at forestille dig, at der kom problemer mellem dig og hende den danske pige. Det ville være svært for os at hjælpe dig. Men hvis du og din kurdiske kone fik problemer, kunne I altid komme til os...' Så efter et halvt års pres sagde jeg okay. Og der gik mindre end to sekunder, før min far stod ved telefonen, tastede nummeret til Tyrkiet og sagde: 'Det er i orden'. Som jeg ser det, var det tvang," siger Celik, der i dag er skilt fra den kone, som hans forældre havde udvalgt til ham i Tyrkiet.

Skjult tvang
Said Akrim, rådgiver hos UNG-sam, har iagttaget en form for "skjult tvang", når forældre tilsyneladende giver de unge lov til at lære hinanden at kende, inden de skal giftes: "Men det hjælper ikke noget, hvis forældrene har taget beslutningen på forhånd," siger han.
I bemærkningerne til det nye lovforslag, der onsdag blev fremsat i Folketinget, skriver regeringen, at forbudet mod arrangerede ægteskaber er nødvendigt "ikke mindst af hensyn til de implicerede personer". I UNG-sam tror de, at regeringen er mere optaget af at reducere antallet af familiesammenføringer end af at hjælpe unge, der er truet af tvangsægteskaber. Og faktisk risikerer lovstramningen at få alvorlige konsekvenser for de unge, mener Said Akrim:
"Regeringen vil have, at de unge over for myndighederne siger nej til at gifte sig med den ægtefælle, forældrene har udvalgt. Regeringen vil tage ansvaret for vores liv. Jeg synes, det er bedre, at de unge siger nej til deres forældre," siger han.
Ifølge bemærkningerne til lovforslaget skal Udlændingestyrelsen "lægge vægt på parternes egne oplysninger om baggrunden for ægteskabets indgåelse", når det skal afgøres, om et ægteskab indgået af unge under 25 år skal give adgang til familiesammenføring i Danmark. Men de unge vil hurtigt finde ud af, hvad de skal sige for at overbevise Udlændingestyrelsen om, at ægteskabet ikke er arrangeret - uanset om det er indgået under tvang eller ej: "Allerede i dag er det jo de unge i Danmark, der udfylder blanketterne hos de danske myndigheder. Vores forældre fatter ikke et hak," siger Ali Celik.
UNG-sams rådgivere har masser af beretninger om unge, der er kommet i klemme i tvangsægteskaber i tyrkiske, kurdiske, pakistanske og arabiske familier.
F.eks. fik UNG-sam i år en henvendelse fra en lærer til en 19-årig, temmelig umoden, mand. Hans far insisterede på, at drengen skulle giftes med en kusine fra Tyrkiet. I starten var det drengens danske lærer, der måtte føre ordet. Først da drengen var kommet hos UNG-sam igennem nogen tid, begyndte han selv at åbne op og fortælle, at han slet ikke var klar til at blive gift.
UNG-sam arrangerede flere møder mellem faderen og drengen, men konfronteret med sin far kunne den unge mand ikke sige fra. Samtidig havde far og søn store vanskeligheder ved at kommunikere, fordi faderen er dårlig til dansk, sønnen til tyrkisk.
Selv om drengen var myndig og juridisk set bare kunne flytte hjemmefra, var han slet ikke selvstændig og moden nok til at tage det skridt.
Efter endnu et af de mange møder havde faderen tilsyneladende indset, at sønnen ikke var klar til at blive gift. "Hvis det er problemet, så dropper vi det bare," erklærede faderen.

19 år og aldrig kysset
UNG-sams rådgivere troede, at sagen var afsluttet. Men det var den ikke. Et par dage efter ringede faderen til Ali Celik: "Tak for hjælpen," sagde han. "Nu har vi fundet ud af, hvad problemet er... Ja, du må undskylde, at jeg siger det lige ud, men problemet er jo ikke, at min søn ikke vil giftes. Problemet er, at han er bange for den første nat med sin brud. Så det har vi løst. Vi tog ham med på bordel og fik klaret dén side af sagen."
Drengen var helt knust, da UNG-sam-rådgiverne mødte ham næste gang. Totalt uerfaren - 19 år og aldrig kysset - havde faderen og onklen slæbt ham på bordel og skubbet ham ud i en chokerende seksualdebut med en prostitueret.
Efter nye samtaler hos UNG-sam troede drengen sig så klar til endelig at sige fra over for sin far. Da mødet startede, nåede han bare at sige: "Far...". Så gik han i stå og begyndte at græde, og faderen satte sig ved siden af ham og trøstede ham.
Ali Celik prøvede endnu en gang at forklare faderen, at drengen ikke ville giftes, men drengen fik det ikke selv sagt til sin far. Den planlagte rejse til brylluppet i Tyrkiet nærmede sig, og få dage før erklærede drengen så over for UNG-sams rådgivere, at han var indstillet på at blive gift.
"Jeg kunne høre på hans måde at sige det på, at det ikke var hans egne ord," siger Ali Celik.
Den unge mand rejste til Tyrkiet, blev gift med kusinen og kom hjem igen.
"Det er slet ikke nødvendigt med fysisk tvang i den situation. Psykisk terror er nok," forklarer Farhat Khan.
I skrivende situation er drengen gift med sin kusine, men han tør ikke komme hjem til sine forældre. Visumansøgningen fra hans 18-årige kusine og kone er imødekommet, og drengen er bange for, at hun skal være der, næste gang han kommer hjem til forældrene. Faderen ringer flere gange om dagen til UNG-sam og spørger efter sin søn, der gemmer sig rundt omkring.
UNG-sam har ikke kontaktet sagsbehandleren i Udlændingestyrelsen for at forhindre, at den unge pige fra Tyrkiet får lov at rejse til Danmark: "Målet med vores rådgivning er jo, at drengen selv skal blive i stand til at sige fra over for sin far," forklarer Ahmed Iftakhar fra UNG-sam.
Hos UNG-sam håber de stadig, at den unge mand vil blive i stand til at sætte sig op mod sin familie. Også selv om han har gjort situationen mange gange vanskeligere for sig selv ved at gå med til at rejse til Tyrkiet og blive gift. Og for sin kusine og kone, der står i en meget vanskelig situation, hvis hun bliver skilt fra den unge mand i Danmark inden tre års ophold i landet, får inddraget opholdstilladelsen og må rejse til Tyrkiet i skam og vanære.
"En ting er sikker: De to vil aldrig kunne komme til at leve lykkeligt i det ægteskab, de har indgået," siger Ali Celik.
Han og de andre UNG-sam-rådgivere mener i øvrigt, at flere og flere unge med indvandrerbaggrund helt af sig selv gør, som regeringen og Folketingets flertal ønsker - nemlig finder deres kærester og ægtefæller i Danmark:
"Hvis en ung mand i Danmark gifter sig med en pige fra forældrenes hjemland, skal han både være ven, far og ægtemand for hende. Hver gang hun skal til lægen, skal han hjælpe hende med at ringe. De fleste vil helst have en, som er vokset op i Danmark og kan klare sig selv," siger Akrim, men understreger, at de unge fra indvandrerfamilier ikke behøver en stramning af udlændingeloven for at træffe det valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her