Læsetid: 5 min.

You like boys? You like girls? You like guns?

22. december 1997

I Cambodja er opfindsomheden stor, når det gælder om at tiltrække turister: Man slår plat på 'killing fields' og sælger hellig kolort

Phnom Penh
Faktisk er det helt og aldeles urimeligt, at julesæsonen skulle blive sådan en trist og blodfattig affære i Cambodja i år.
Nu holder cambodjanerne - eller Khmererne, som de hedder her - selvsagt ikke jul, heller ikke de Røde, de er allesammen buddhister og spiser suppe året rundt, uanset om det er jul eller hvad, men bortset fra det, så plejer højtiden faktisk at være en forbavsende givtig tid også her, i hvert fald for den anseelige del af befolkningen, der lever af at trække de japanske turister rundt ude ved massegravene og iøvrigt sørge for mad og drikke til de ferierende ved juletid.
Men i år - nej, det svigter helt, turisterne bliver simpelthen væk, og de ti nye luksushoteller, der skulle have åbnet her snart, de holder både dørene og poolen lukket og kører på lav-blus eller slet ikke.
Det er faktisk for galt. Når man kigger efter, er der ubegribeligt mange mennesker, der er ved at brække blod op af overanstrengelse for at få Cambodja til indsmigre sig.
Tag nu Victor Chao, driftig forretningsmand fra Taiwan. For kun 30.000 dollars har han svindlet og bedraget sig til en rigtig fin, all-round våbentilladelse og åbnet noget, der næsten må være en verdensrekord - og som han velvilligt, og mod en beskeden modydelse, nu stiller til rådighed for besøgende.

Gå amok
The Marksman's Club, der åbner i disse dage, er det første rigtigt kreative forsøg på at slå plat på Cambodjas berømte killing fields; altså markerne rundt om Phnom Penh, hvor Pol Pot, eller 'Brother number One', som han hedder her, i 1970'erne opmagasinerede resterne af alle dem, der kunne læse (eller som havde tænkt på at lære det), skolelærere, skolebørn og andre børn - og som siden har været helt urimeligt underudviklede som turistmål. Et mindre mindesmærke har myndighederne rejst med 8.300 kranier i lidt støvede rækker - og nu skal det måske også rømmes.
Kong Shianouk mener, at de stakkels kranier har ligget udstillet længe nok - nu skal de kremeres og stedes behørigt til hvile efter buddhistisk skik og brug, mener monarken - uanset, hvad turisterne så måtte mene.
Nej, så er Victor Chao helt anderledes businesslike: For kun 30-40 US-dollar får den besøgende i hans Marksman's Club nu lov til at gå helt egenhændigt amok med både den klassiske AK-47, KGB's efterlade Makarovs, amerikanernes Smith & Wessons, tyske J3 Nato-rifler og - for en beskeden ekstrabetaling - med håndgranater, morterer og andet tungere skyts.
"Det er ligesom at få orgasme på stribe," som Chao selv udtrykker det.
The Marksman's Club ligger praktisk placeret kun 20 kilometer fra Phnom Penhs internationale lufthavn - eller kun en time og 30 minutter alt i alt fra lufthavnen i Bangkok, hvor enhver charterturist jo havner nu om dage. (Chaos klub er faktisk ideel som weekend-mål, hvis man alligevel er i Thailand og børnemishandlingen bliver for ensformig. Og gider man ikke se resten af Cambodja, stiller Chao gerne sin militær-barak til rådighed for natten).

Brother number One
Den mere modne, sociologisk interesserede rejsende behøver selvfølgelig ikke den slags; der er spændende mennesker overalt i Cambodja.
Oppe i Anlong Veng, der ligger rigtig økologisk placeret cirka ad helvede til oppe i verdens mest uvejsomme og mest ufremkommelige mygge-banker, faldt journalisten Nate Thayer f.eks fornylig over selveste Pol Pot himself. Vupti, op med notesblokken - så var den hjemme.
Det viste sig, at Pol Pot meget belejligt er sat i lidt husarrest af en fraktionerne af hans egne Rode Khmer, og selvom det endnu ikke vides, om han skal blive siddende der, så kan vi jo kun glæde os over, at verdens mest effektive, nulevende massemorder i hvert fald p.t. er til rådighed.
Brother number One! Lyslevende, blot med lidt mindre problemer med åndedrættet, men efter sigende god for adskillige år endnu. Tænk hvad en levende Hitler ikke kunne have gjort for turist-erhvervet i Tyskland!
Mindre prominente medlemmer og eks-medlemmer af Khmer Rouge findes iøvrigt overalt i de nordlige provinser - men lige lidt hjælper det altså alt sammen.

Restauranter står tomme
Efter det sidste kup i Cambodja i juli, er det som om turisterne nægter at komme igen.
Måned efter måned går der, og restauranterne står stadig tomme. Truede dyrearter og sagesløse frøer sejler rundt på menuerne med kobraer og bjørnelemmer.
Zoologisk interesserede kan møde både den levende kobra i bur ved indgangen og nogle af verdens største og mest ubestemmelige, kravlende insekt-mutationer ude ved urinalet.
Det er helt urimeligt. Og så var det endda efter cambodjansk målestok et meget, meget lille kup.
Manden bag, premierminister Hun Seng, aflivede efter kuppet 40 af modspillerens nærmeste venner og sammensvorne - men det gik ganske fredeligt for sig og siden har der været så kedeligt i Phnom Penh som i nyere, dansk tv-teater.
Zeman McCreadie, der udgiver den lokale turist-avis, Bayon Pearnik (Temple Business), har været så betænkelig ved det lave aktivitetsniveau, at han har optrykt hele 30 forslag til rigtigt morsomme ting, den besøgende kan foretage sig, når trangen til et billigt grin bliver for voldsom:
"Hop i Mekong-floden og bliv reddet af den cambodjanske marine, foreslår McCreadie.
"Eller bestil din favorit-ret på din stam-cafe. Og prøv så for alvor at kigge på den, når du spiser den."

You like girls?
Phnom Penh har både en dansk slagter (sønderjysk), 600.000 to-hjulede taxaer, der for et smil og to kroner vil køre knæene af een, et Sharaton Hotel og en Pizza Hot og en ualmindeligt indtagende, græsbeklædt promenade langs floden midt inde i byen.
Her skubber eksotiske restauranter sig sammen omkring den berømte Foreign Correspondents Club of Cambodja. Her kan man så smage den lokale øl, Angkor, der især udmærker sig ved sjældent at have noget alkohol-indhold, og efter kun få minutter bliver den besøgende uværgeligt kontaktet af venlige indfødte.
I sig selv måske ikke usædvanligt i de varme lande, men her har den klassiske forespørgsel dog fået en ny drejning: "You like boys? You like girls?"
Den har vi jo alle hørt for. Næh, i Phnom Penh bruger de hele paletten: "You like boys? You like girls? You like guns?" lyder det, og skulle alle tre være ramt ved siden af, er der alligevel ingen grund til at ærgres.

Hellig kolort
Kun få timers kørsel fra Phnom Penh, nede i nærheden af Cambodjas uovertrufne sandstrande i Kompong Som, skulle en uafviseligt magisk ko netop være spottet. Ifølge Bayon Pearnik er der tale om en reinkarnation af selve den ko, der i sin tid bragte guden Brahma til Indien, og nu vil miraklerne ingen ende tage.
Mavesår forsvinder ved et slik fra den hellige tunge. Hæmorider ved et vift fra den hellige hale. Halvspist hø sælges nu til de troende for 1.000 riel for et bundt - hellig kolort 2.000 pr. kilo, hævder avisen.
Det er simpelthen urimeligt.

*Martin Breum er journalist hos Skandinavisk Filmkompagni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her