Læsetid: 3 min.

Zambias ekspræsident svækket af sultestrejke

31. december 1997

Tanzanias tidligere præsident forsøger at presse Zambia til at løslade svækket ekspræsident

HARARE
En lidenskabelig appel fra en af Afrikas mest ansete statsmænd, Tanzanias tidligere præsident Julius Nyerere, udgør et af de sidste håb om, at den zambiske præsident Frederick Chiluba vil løslade sin forgænger Kenneth Kaunda fra fængslet.
Den 73-årige Kaunda er stærkt svækket af den sultestrejke, han indledte i protest mod, at han juledag blev arresteret og fængslet uden at blive stillet for en dommer. Efter en samtale med Nyerere i fængslet tirsdag aften begyndte han imidlertid at tage føde til sig igen.
Senere mødtes Chiluba også med Nyerere, og hans pressesekretær, Richard Sakala, har bebudet en pressekonference onsdag, hvor præsidenten vil komme med en vigtig meddelelse.
Der synes dog ikke at være grundlag for optimisme. Sakala viser ingen tegn på at beklage Kaundas fængsling.
Hvis den zambiske regering beslutter sig for at holde Kaunda i fængslet, ventes det, at den domstol, som fredag skal tage stilling til, om han kan løslades mod kaution, vil afvise hans anmodning.
Den tidligere præsidents søn, Wezi Kaunda, siger i telefonen fra Zambias hovedstad Lusaka, at han er "meget bekymret" over sin fars tilstand. Han så ham mandag under det første retsmøde om kautionsanmodningen.
"Min far så meget svag ud, og han har tabt sig," siger Wezi Kaunda. "Vi forventer, at mange møder op i retten på fredag. Det vil opmuntre ham. De statslige medier har ikke beskæftiget sig meget med hans fængsling, og derfor har nyheden kun bredt sig langsomt. Men nu har mange fået det at vide, og folk vil vise ham deres støtte."

Drama i retten
Mandagens retsmøde var meget dramatisk. Kaunda ankom i helikopter fra byen Kabwe i den nordlige del af landet, hvor han sidder i det stærkt bevogtede Mukobeko-fængsel. Flere hundrede tilhængere havde samlet sig uden for Højesteret i Lusaka, og indenfor i retssalen var det så varmt, at en af hans advokater faldt besvimet om.
Den offentlige opinion i Zambia synes at være svinget over på Kaundas side. Den tidligere præsident havde ellers mistet sin popularitet under sine sidste år ved magten. Men mange finder det uretfærdigt, at han blev forhindret i at stille op til præsidentvalget i 1996, efter at en forfatningsændring betød, at kandidaternes forældre skulle være født i Zambia. Kaundas forældre var indvandrere fra Malawi.
Og nu synes mange flere, at han bliver tilbageholdt på et utilstrækkeligt grundlag, eftersom myndighederne ikke har rejst konkrete anklager mod ham.
Men hidtil har Chiluba-regeringen vist sig ubøjelig over for såvel hjemligt som internationalt pres. Det er bemærkelsesværdigt, at den mest fremtrædende afrikanske statsmand, Sydafrikas præsident Nelson Mandela, ikke har forsøgt at gribe ind. Da han sidste år appellerede til Chiluba om at lade Kaunda stille op til valget, blev hans henvendelse affejet. Mandelas aura virker åbenbart ikke på Frederick Chiluba.
Den økonomiske bistand til Zambia fra skandinaviske og andre vestlige lande blev væsentligt reduceret som følge af den kontroversielle forfatningsændring, men heller ikke dette internationale pres har gjort indtryk.
Chiluba, der i 1991 blev båret til magten på en bølge af folkelig støtte til et demokratisk system med flere partier, synes nu at være intolerant over for enhver opposition. Også en anden oppositionsleder, Dean Mung'omba, sidder fængslet i henhold til en undtagelseslov.
Den mand, der engang var Vestens yndling, har vist sig at være en skuffelse. Også den indenrigspolitiske popularitet, han nød for sine økonomiske reformer, er ved at svinde, efterhånden som befolkningen kan konstatere, at levestandarden ikke er blevet hævet.
Fængselsopholdet er måske ikke befordrende for Kenneth Kaundas helbred, men det har i hvert fald genoplivet hans status som ledende politiker, både indadtil og udadtil.

Andrew Meldrum er amerikansk freelance-journalist, bosat i Zimbabwes hovedstad, Harare.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her