Læsetid: 2 min.

ABCDEFOGHIJKLMNOPQRSTUVXYZÆT

9. januar 1998

*Forfædrenes hus Den 15. januar udkommer en bog om Afrika af journalisten Karl Maier. Hanhar i ti år interviewet stammehøvdinge, politikere, kvindelige iværksættere, lærere, traditionelle healere, moderne læger og førende forfattere. Resultatet viser ifølge forlaget et Afrika, der i stedet for at tilpasse sig vestlige normer vil genoplive sin egen vitalitet og videreføre sine egne kulturer og religioner ind i det 21. århundrede. Bogen hedder Into the House of the Ancestors. Inside the New Africa og udgives af det engelske forlag John Wiley ands Sons Ltd. e-mail: publicity@wiley.co.uk

*De frankiske krige kaldte den arabiske verden Korstogene. Amin Maalouf, libanesisk, fransk bosat forfatter, der tidligere har udgivet en stor roman om fordrivelsen af maurerne fra den iberiske halvø, har skrevet et værk Korstogene som araberne ser dem. (Gyldendal). Han påviser, hvordan de kristnes brutale nedslagtning af muslimer og jøder definitivt flyttede civilisationens tyngdepunkt til Vesteuropa, samt hvordan dette første møde med Vesten påvirker den arabiske verden den dag i dag.

*Kaj Munk fylder 100 år den 13. januar. Begivenheden fejres med et nyt skuespil om digterpræsten, skrevet af Vilhelm Topsøe med premiere på Odense Teater i januar. Desuden udsendes hele tre bøger om Munk, en svensk og to danske, den ene skrevet af den franske professor Marc Auchet, der har lært sig dansk for at studere Kaj Munk. Man tør måske håbe, at han vil gå videre med andre danske digtere.

*Et stykke med steg Den 24. januar på Hotel Farsø fejres en af Danmarks store digtere, dyrlægens søn fra byen af samme navn, kort sagt Johannes V. Jensen. Den 20. januar er det Jensens 125-års fødselsdag, og festmåltidet i den anledning består af de fire blomstrende stykker smørrebrød, digteren priser i "Ved frokosten" (Digte 1906). Først serveres et stykke med steg, så en æggemad, og mellem rullepølsen og osten taler Niels Birger Wamberg om Johs. V. Jensen og Myten. Man kan tilmelde sig frokosten på Farsø Bibliotek, 9640 Farsø, tlf.: 96 49 22 90. Sidste frist 20. januar.

*Digterkoncert På søndag afholdes den tredje digterkoncert i LINensemblets række af arrangementer på Den Anden Opera. Den er viet Karen Blixen og byder blandt andet på en uropførelse af Per Nørgårds musik til Babettes Gæstebud, et Kenya-inspireret stykke af Pierre Dørge (New Jungle Orchestra) og oplæsning af Blixen-tekster ved Karen Lise Mynster.

*Bogens Verden fyldte 80 ved årsskiftet, og placerer sig derved som Danmarks ældste kulturtidsskrift. Den runde fødselsdag markeres med fyldige anmeldelser af Jørgen-Frantz Jacobsens Barbara - genlæst af Erik Svendsen i anledning af Malmros' film og udnævnt til "en rædsel"; af Anker Gemzøes disputats om Svend Åge Madsen mv. Desuden en fyldig artikel om folkebibliotekernes brug af Internettet og en reportage fra bogmesserne i Göteborg og København.

*Bibliotekslov Folketinget vedtog i december en ny Lov om Danmarks Biblioteksskole. Biblioteksskolen bliver en højere uddannelsesinstitution med en struktur, der svarer til universiteternes.

*Musikkens pris Onsdag anmeldte Information den svenske muskihistorie, Musik i Norden. I dag kan vi afsløre prisen på værket - 450 svenske kronor. De skulle angiveligt være godt givet ud.

Redigeret af Karen Syberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her