Læsetid: 2 min.

Annan lader manden bag Rwanda-fax vidne

16. januar 1998

Den canadiske generalmajor Romeo Dallaire får ophævet sin immunitet, så han kan vidne for FN-tribunalet om Rwanda. Men kun i en specifik sag

FN's generalsekretær Kofi Annan har noget overraskende brudt med sin hidtidige linje og ophævet den diplomatiske immunitet for en tidligere underordnet i FN-systemet, den canadiske generalmajor Romeo Dallaire.
Det sker for at gøre det muligt for Dallaire at vidne ved det FN-tribunal, der undersøger folkemordet i Rwanda i 1994.
Men Dallaire, der dengang var FN's øverstkommanderende i Rwanda, får ved tribunalet, der holder til i Arusha i Tanzania, kun lov til at vidne i en helt specifik sag mod en hutu-borgmester. Der bliver ikke åbnet for en generel afhøring af Dallaire om begivenhederne op til og under folkemordet, hvor 800.000 rwandere blev skudt, hakket eller banket til døde.
"Dette bliver ikke en fisketur og en retssag mod hele den fredsbevarende proces og alle de andre lande og regeringer, der deltog," sagde Annan onsdag til journalister i New York i forbindelse med sin beslutning.
Der har ellers været bud efter Romeo Dallaires vidneudsagn fra flere sider, fordi han skønnes at kunne give afgørende oplysninger i den såkaldte Rwanda-sag, hvor vigtige oplysninger og advarsler om folkemordet i Rwanda ikke blev givet videre til FN's Sikkerhedsråd
En belgisk undersøgelseskommission har lagt pres på Annan for at få lov til at afhøre Dallaire, men det har generalsekretæren afvist med henvisning til den diplomatiske immunitet, som tidligere FN-ansatte nyder.

Manden bag fax
Det var Dallaire, som sendte den efterhånden berømte fax fra sit hovedkvarter i Rwandas hovedstad Kigali til FN's hovedkvarter i New York, nærmere betegnet Afdelingen For Fredsbevarende Operationer, hvis chef dengang var Kofi Annan.
Faxen - dateret 11. januar 1994, tre måneder før folkemordets start - advarede om planer om et folkemord på landets tutsibefolkning og om planer om mord på belgiske FN-soldater for at skræmme dem ud af landet. 10 belgiske soldater blev dræbt, da folkemordet gik igang den 7. april 1994.
Faxen blev aldrig givet videre Sikkerhedsrådet. Det var Information, der for godt et år siden som den første avis kunne dokumentere, at der var tale om en bevidst beslutning i sekretariatet i New York.
Mordene på de belgiske soldater foranledigede nedsættelsen af den særlige belgiske undersøgelseskommission, som også stødte på faxen fra Dallaire. Derfor anmodede kommissionen - uden held - om at få lov til at afhøre Dallaire og andre FN-ansatte.
I sin 1.000 sider lange rapport om Rwanda, offentliggjort før jul, konkluderede kommissionen alligevel, at FN's afdeling for fredsbevarende operationer, dengang ledet af nuværende FN-generalsekretær Kofi Annan, "bærer et ansvar" for forsømmelserne i FN-sekretariatet i månederne op til folkemordet.
Kommissionen var dog særdeles utilfreds med, at FN-folk ikke kunne afhøres.
"Kommissionen beklager i højeste grad generalsekretær Kofi Annans afvisning af at lade personer med tilknytning til FN vidne foran kommissionen," skrev den belgiske kommission.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu