Læsetid: 2 min.

Belfast holder vejret efter julevold

3. januar 1998

Den britiske minister for Nordirland, Mo Mowlam, på lynvisit i provinsen for at fastholde fredsprocessen efter en juleferie med tre sekteriske mord

Den britiske minister for Nordirland, Mo Mowlam, forsøgte i går at fastholde både roen i provinsen og fredsprocessen på sporet gennem et lynvisit til Belfast.
Hun havde afbrudt sin ferie for at mødes med politichef Ronnie Flanagan for at diskutere sikkerhedssituationen i de nordirske byer ovenpå en voldelig afslutning på 1997. Tre mord på fem dage - begået af yderligtgående protestanter og katolikker - har rystet perspektiverne for en positiv udgang på de planlagte fredsforhandlinger i 1998.
Flanagan sagde, at han havde øget antallet af patruljer, efter den seneste eskalering af volden.
Den nye spændte situation startede for en uge siden med, at lederen af den protestantiske, pro-britiske væbnede gruppe Loyalistiske Frivilliges Styrke (LVF), Billy Wright, blev myrdet i det ellers så sikre Maze-fængsel.
Mordet blev begået af republikanske, katolske medfanger fra den yderligtgående Irske Nationale Befriesleshær (INLA), der er en udbryder gruppe fra den Irske Republikanske Hær (IRA), som har erklæret våbenhvile.
LVF svarede igen på mordet ved at skyde og dræbe et tidligere IRA-medlem ned foran et hotel, hvor han arbejdede som dørmand.
Nytårsaften slog LVF til igen på en bar i et katolsk kvarter i Belfast. Bargæsterne blev beskudt fra en forbikørende bil, og en 31-årig mand døde, mens fem blev såret, heraf en alvorligt.
I forbindelse med, at LVF tog ansvaret for attentatet, erklærede styrken videre, at det ikke var slut med aktioner.
Fra politisk hold blev der fra alle sider anmodet om ro og tilbageholdenhed.
"Trods det pres, som fredsprocessen er under, vil Sinn Fein ikke fravige sin forpligtelse til at finde en forhandlet løsning (på konflikten, red.)," sagde Mitchel McLaughlin fra Sinn Fein ifølge nyhedsbureauet Reuter.
Men der blev også advaret mod, at fredsprocessen er i fare.

Faldende tillid
David Trimble, der er leder af det største parti i Nordirland - det unionistiske Ulster Unionist Party (UUP), sagde til radiostationen BBC, at der var "faldende tillid" til Mo Mowlam som fredsskaber i Nordirland.
Trimble mente, at de paramilitære grupper var begyndt at tvivle på fredsprocessen, der blandt andet indebærer direkte forhandlinger mellem IRA's politiske gren Sinn Fein og de øvrige partier i Nordirland.
"Vi har en meget vanskelig situation," sagde David Trimble. "Der er fare for at LVF's aktioner kan føre til, at våbenhvilen smuldrer."
IRA genoptog i juli sidste år sin våbenhvile, og i september genoptoges fredsdrøftelserne i Belfast, denne gang med Sinn Fein med ved bordet.
Meningen er, at disse forhandlinger skal intensiveres i løbet af 1998 med det formål at finde en endelig fredsløsning for den urohærgede britiske provins på den grønne ø Irland.
Den britiske premierminister Tony Blair har sat den 12. maj som deadline for at finde en løsning på spørgsmålet om Nordirlands fremtid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her