Læsetid: 2 min.

Big Band Bartz

15. januar 1998

Saxofonisten Gary Bartz var en solid solist ved radio-bigbandets første koncert i det ny år

JAZZ
Han er i sjælden grad kendt som small band-musiker. Fra sit gennembrud i 60'erne med notabiliteter som Max Roach og Art Blakey har han spillet i små besætninger, ligeså da han i 1970-71 fik videre ry med Miles Davis og første gang hørtes herhjemme, og da han senere dannede egne grupper.
Lidt overraskende var det derfor at møde den nu 57-årige Gary Bartz som solist med Radioens Big Band ved orkestrets førte koncert i 1998. Og for så vidt var det jo også i et par numre hvor han kun blev ledsaget af rytmegruppen, at han virkede mest i sit eget element.
På den anden side er han anderledes hjemme på sin sidste plade, The Blues Chronicles, hvor han høres med en trompetist og to rytmegrupper, hans egen og en indforskrevet med bl.a. pianisten Cyrus Chestnut. Al musikken er hans egen, bortset fra Bob Marleys "Lively Up Yourself" og Cole Porters "Miss Otis Regrets", som med Bartz' Coltrane-lignende blues-sopransax er et af pladens højdepunkter.
Noget tilsvarende kan man næppe sige om et par vokale indslag, end ikke de to med Jon Hendricks, som med deres Charlie Parker-reference tjener til at give programmet en historisk ramme. Denne reference findes også i Bartz' udmærkede altsaxspil.

Big bandet bedst
Selv om Bartz altså ikke var på hjemmebane med radio-orkestret, fremkaldte kombinationen alligevel nogle mindeværdige øjeblikke. Det første kom, da Bartz fremførte sin egen medium-blues, "Uncle Bubba" (kælenavn for Thelonious Monk), som i Bill Dobbins' arrangement også gav plads til fine soloer af især basunisten Vincent Nilsson og pianisten Nikolaj Bentzon.
I første sæt, som blev sendt direkte i radio, hørtes også Phil Woods' arrangement af "Here's That Rainy Day", som dog ikke lå helt godt for Bartz. Det gjorde derimod to ballader i andet sæt, som sendes senere, endnu et Woods-arrangement, et helt mageløst af "This Is All I Ask", og Strayhorn/Ellingtons "Day Dream", som blev kongenialt udlagt i Ole Kock Hansens arrangement.
Kock Hansen var også den venligt-myndige leder af orkestret ved dette møde - der alt i alt gav nok så meget af Radioens Big Band som af aftenens solist.

*Radioens Big Band. Dir.: Ole Kock Hansen. Solist: Gary Bartz. Copenhagen JazzHouse tirsdag.
*Gary Bartz: The Blues Chronicles: Tales of Life (68 min.). Atlantic 82893-3 (Warner Bros.)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her