Læsetid: 2 min.

Britisk minister i nordirsk løvehule

9. januar 1998

Mo Mowlam, Storbritanniens minister for Nordirland, går i dag i fængsel for at overtale 'loyalistiske' fanger til at støtte fredsprocessen

Når portene til det topsikrede Maze-fængsel uden for Belfast i dag åbnes for Mo Mowlam - Storbritanniens minister for Nordirland - vil hun blive mødt med Buh-råb snarere end klapsalver.
Alligevel går ministeren ind i løvens hule for at forsøge at overtale pro-britiske fanger - såkaldte loyalister - til at støtte fredsprocessen i Nordirland.
Mo Mowlam har inden dagens besøg slået fast, at hun ikke har intentioner om at forhandle med fangerne.
Hun ønsker at opmuntre dem til at standse deres modstand mod fredsforhandlingerne mellem parterne i den nordirske konflikt. Forhandlingerne genoptages efter planen i Belfast på mandag.
"Jeg er ikke desperat. Jeg forhandler ikke. Jeg er beslutsom," sagde hun til britiske medier onsdag.
"Jeg vil give dem et meget simpelt budskab: Hvis de ønsker fremskridt, kan det kun ske ved at finde en overordnet løsning. Den eneste måde vi kan opnå det er, hvis folk taler sammen."
Selv om de er bag tremmer har de loyalistiske fanger fra de to guerillagrupper Ulster Defence Association (UDA) og Ulster Freedom Fighters (UFF) stadig stor indflydelse. Deres støtte kan vise sig afgørende for fredsprocessen.
Fangerne er utilfredse med, at den britiske regering giver for store indrømmelser til deres republikanske, irsk-nationalistiske fjender hos Sinn Fein, den politiske arm af Den Irske Republikanske Hær (IRA).

Pres på fanger
Men også pro-britiske, nordirske politikere - de såkaldte unionister - har forsøgt at lægge pres på de indsatte.
I går - mindre end 24 timer før Mowlams besøg - aflagde en række medlemmer af Ulster Democratic Party (UDP) et visit inden for fængslets mure. Men John White, et senior-medlem af UDP - de to guerillagruppers politiske gren - betegnede ikke sit besøg i Maze-fængslet som en succes.
"Det lykkedes mig ikke at overbevise fangerne om, at de bør ændre deres opfattelse," sagde han i går til journalister. Men han sagde også, at fangerne var glade for, at Mo Mowlam havde "tid og mod" til at drøfte deres bekymringer med dem.
Det var i går uklart, om Mowlam også ville besøge IRA-fanger i samme fængsel. Hun har ikke fået nogen invitation til at mødes med IRA-fanger, men det er hun efter eget udsagn klar til, dersom det kan give et skub fremad til fredsprocessen.
Netop IRA krævede i går en intensiveret indsats fra Storbritanniens side, hvis der skal findes en løsning. Det skete i IRA's årlige nytårsbudskab, som blev offentliggjort i Sinn Fein-organet Republican News.
"Vi gentager vores tro på, at alle-parti-samtaler er afgørende for en løsning af konflikten mellem den britiske regering og det irske folk," hed det.
Både IRA og de loyalistiske væbnede grupper har - trods deres gensidige våbenhvile - problemer med at kontrollere udbrydergrupper og med at få alle medlemmer til at slutte op om forsøget på at give forhandlinger en chance.
Den seneste voldsbølge i Nordirland, som begyndte med likvideringen af UDA-lederen Billy Wright, har kostet tre mennesker livet siden slutningen af december.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu