Læsetid: 2 min.

Computere får elforbruget til at eksplodere

7. januar 1998

Op mod 15-20 procent af det CO2-udslip, danskerne skal spare i de kommende år, kan hentes ind ved at slukke for computeren, når den ikke bliver brugt

En hjemmecomputer står gennemsnitligt tændt i fem-syv timer dagligt, og det betyder, at elforbruget og dermed CO2-udslippet stiger og stiger jo flere computere, der bliver installeret i de danske hjem.
De danske husholdninger bruger 400 gigawatt-timer årligt alene til computere, ifølge tal fra elselskabet Nesa, og det er et overraskende højt tal, mener både Nesa og en energi-ekspert.
"El-forbruget er eksploderet de senere år, fordi der kommer flere og vi ikke slukker for dem," konstaterer civilingeniør på Danmarks Tekniske Universitet, Jørgen Stig Nørgaard.
Oven i tallet fra husholdningerne bruger de private virksomheder cirka 2000 gigawatttimer om året på computere, fax og anden elektronik.
Selv om forbruget af energi til hjemmecomputere kun bidrager med under én procent af det samlede CO2-udslip, er der meget at spare på energiregnskabet.
"Jeg mener, vi ville kunne spare 80-90 pct. af energiforbruget til computere, hvis bare vi slukkede for dem, når de ikke bliver brugt, og samtidig køber maskiner med en bedre teknik," siger Jørgen S. Nørgaard. Det svarer ifølge ham til, at hver dansker - hvis både arbejds- og hjemmeforbrug blev talt med - kunne spare 400 kilowatttimer årligt.
Når det omregnes til CO2-udslip, er der meget at hente, og det er der brug for, eftersom de danske udledninger i år 2005 være skåret 20 pct. ned i forhold til niveauet i 1990.
"Gjorde vi dette, ville vi kunne reducere det samlede CO2-udslip med tre-fire pct. Og det betyder samtidig, at vi kunne spare op mod en femte-del af det, vi skal spare," siger Jørgen S. Nørgaard til Information. Hans regnestykke er baseret på Nesas oplysninger om forbrug.

Overraskende
Computeren blev i sin tid lanceret som miljøvenlig teknologi, fordi den sparer bl.a. papir og transport, men vi bruger mindst lige så meget papir som før, oven i at elforbruget til de elektroniske apparater samtidig er steget dramatisk.
Jørgen S. Nørgaard fortæller, at det store energiforbrug er overraskende for de fleste sagkyndige: "Da computeren kom, troede man nok, at folk ville slukke, når de ikke brugte den - og det var nok en af de væsentligste fejlvurderinger. Samtidig har man udvidet kapaciteten i computerne helt enormt, de kan tusinde gange mere, end det man i virkeligheden har brug for, og det sluger meget energi".
En anden forklaring på det store forbrug er, at "jo nemmere det er blevet at benytte elektronikken, jo mere gør man det."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu