Læsetid: 4 min.

Congo i stigende pengenød

24. januar 1998

Skattekisten er tom i det forarmede land - donorerne tvivler på Kabilas demokrati,
og mineinvestorerne er usikre efter brudte aftaler

Diktator Mobutos ansigt stirrer stadig tilbage på congoleserne fra pengesedlernes orange front.
"Befolkningen har svært ved at overleve, og hver dag er en kamp for at få noget at spise."
Sådan lyder meldingen fra EU's økonomiske attaché i Congo-hovedstaden Kinshasa, Jean-Eric Holzapfel.
Den svenske centralbank skulle have trykt nye sedler, men har trukket sig ud af aftalen med Congos regering.
Sidste gang størstedelen af Congos offentligt ansatte fik løn var i juli sidste år - der er ingen penge i statskassen til at betale med og de private forretninger går skidt. Måske er det derfor, at korruptionen er tilbage.

Skuffelse
Den var ellers stort set forsvundet kort efter at Kabila indtog Zaire i maj 1997 fortalte nødhjælpsarbejdere i landet til Information. I dag lyder de skuffede.
"Korruptionen - den er på vej tilbage. Stille, hurtigt og omfattende," fortæller en nødhjælpsarbejder over telefonen fra Goma. Han ønsker ikke sit navn frem af sikkerhedsgrunde.
En anden hjælpearbejder fra hovedstaden Kinshasa fortæller at det primært er i administrationen af byer og lokalområder, korruptionen har sneget sig ind.
"Man skal betale for alt nu, men sådan var det ikke i begyndelsen. De gamle ting fra Mobuto-tiden er kommet tilbage," siger han.
De spæde positive tegn fra oprørets dage er afløst af korruption, manglende løn og skatter, der er tre gange så høje som i Mobutos dage. Selv de mange forretningsmænd fra Libanon, Belgien og arabiske stater, der skyndte sig til Goma for at åbne butikker med vine og videoer, er forsvundet, fortæller nødhjælpsarbejderen derfra.
Kabila ikke har været i stand til at indføre en ærlig administration og hjælpe almindelige borgere til et bedre liv.

Små skridt fremad
Til gengæld har han udvist en ansvarlig økonomisk opførsel overordnet set.
Det mener den økonomisk-politiske analytiker i den britiske Control Risks Group, Tara O'Connor.
"Alene ved at acceptere Congos 14 milliarder store gæld over for udlandet, har han sendt et positivt signal," siger hun til Information.
Der er andre tegn på Kabila-regeringens ansvarlig økonomiske politik.
Et forbud mod at trykke flere pengesedler - en manøvre Mobuto udnyttede når han skulle betale soldater uden at have pengene - har betydet stabilitet, for inflationen er nået ned på syv procent. I 1996 var den 750 pct. og i 1994 toppede den med 10.000 pct. Der er derudover blevet ansat en uafhængig mand, Jean-Claude Masangu Mulongo som leder af Centralbanken.
"Ansættelsen af ham er god, for han er fra det private erhvervsliv og har taget fat på opgaven. F.eks. arbejder han hårdt på at få indført én valuta i stedet for de forskellige pengesedler, der findes rundt om i landet," siger Tara O'Connor.
Regeringen har desuden fremlagt målrettede arbejdspapirer med bud på hvor mange penge landet har brug for for at udvikle sig økonomisk og socialt. Buddet fra regeringen lyder på én milliard dollar over tre år.
Pengene skal komme to steder fra: Udenlandske investorer, fortrinsvis mineselskaber, og lån fra donorer. De er på vej med hjælp, men begge parter er i et dilemma, fordi landet er ustabilt af Kabilas mangel på demokratisk statsførelse.
Især Kabilas hindringer for FN's undersøgelser af myrderier på hutuer under hans oprør mod Mobuto, giver donorerne problemer, siger en EU-diplomat til Information.
"Men at fortsætte med at indefryse hjælp til landet kan have den modsatte virkning af det, vi ønsker. Hvis ikke der kommer penge til landet, er der en alvorlig risiko for at regeringen ikke kan klare det - og den risiko kan ødelægge alle muligheder for fremdrift," siger diplomaten.

På vej tilbage
Verdensbanken er således på vej tilbage til landet med penge, efter møder med Kabila sidste efterår. Congo, der er bankerot efter årtiers korruption og kaos, har ikke fået penge fra donorer siden 1993 på grund af Mobuto-regimets manglende tilbagebetalinger af lån.
Verdensbanken, ni andre internationale og multilaterale organisationer samt 17 enkeltlande har i Bruxelles i december oprettet en fond, der skal give økonomisk saltvandsindsprøjtning og hjælp til opbygning af infrastrukturen i Congo.
Endnu er der ikke konkrete penge eller tal på bordet fra de multilaterale donorer, men en Verdensbank-delegation er i Congo for at finde ud af præcis hvor indsatsen skal lægges og hvormange penge der skal til. Deltagerne på Bruxellesmødet skulle angiveligt have nikket diskret anerkendende til Kabila-regeringens en-milliard-dollar-plan.
EU er allerede igang i landet, siger Jean-Eric Holzapfel til Information - ikke med penge til staten men med investeringer på ca. 800 mio. kroner til veje og sundhedsvæsen.

Kan blive rigt
På papiret er Congo et attraktivt sted at investere - landet er fuldt af mineraler som diamanter, guld, kobber og kobolt. Hvis de nedslidte miner får tilført de nødvendige milliarder dollar og kommer igang igen kan landet blive det rigeste i regionen. Verdensbanken og Valutafonden regner med, at Congo kan fremvise en økonomisk kolbøtte på fem år, hvis Kabila fører den rette politik og får mineinvestorerne til landet.
Men regeringens annulering af en mineaftale, den havde indgået med det amerikanske selskab American Mineral Fields i begyndelsen af året, har fået mineeksperter til at frygte, at investorerne bliver væk fra Congo. Sagen efterlader tvivl om, hvorvidt Kabila er i stand til at styre det store lands nødvendige mineaftaler med udenlandske selskaber.
"Regeringen har givet en masse løfter, den ikke kan holde, og det er et dårligt signal," siger Jonathan de Thierry fra investeringsbanken HSBC's mineafdeling i London.
Ifølge Informations oplysninger er der også forargelse i Verdensbanken over den strandede aftale. En højtstående kilde i et internationalt mineselskab fortæller, at præsidenten for Verdensbanken, James D. Wolfensohn, skal mødes med Kabila i næste uge, og at Wolfensohn "ikke vil være vag i sine ord om sagen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her