Læsetid: 3 min.

Danmarks foregangs-image halter

24. januar 1998

Nyrup-regeringen mangler at ratificere mere end hundrede internationale konventioner,
som Danmark har sagt ja til

Poul Nyrup Rasmussen har ikke travlt med at gøre Danmark til foregangsland, i hvert fald ikke på alle områder. Rundt omkring i hans 20 ministeriers skuffer ligger lange lister med internationale konventioner, som Danmark for længst har sagt ja til i den internationale sammenhæng, men som regeringen Nyrup og hans ministre ikke har haft travlt med at gøre til dansk lovgivning.
Jytte Andersens Arbejdsministerium ligger nummer ét med en liste på næsten 50 konventioner fra ILO, den internationale arbejdsorganisation under FN, som Danmark har sagt ja til, men ikke gennemført i dansk lovgivning.

Ingen pligt
"Danmark kan godt sige ja til en konvention i ILO, hvis andre lande ønsker at gennemføre den, så vil Danmark ikke hindre dem med et nej. Men et dansk ja betyder ikke, at Danmark forpligter sig til at gennemføre konventionen. Hvis den er i modstrid med lovgivning eller aftaler på arbejdsmarkedet, så sker der normalt ikke lovændringer som følge af en ILO-konvention," siger fuldmægtig Søren Hess, Arbejdsministeriet.
Det er bla. derfor, at Danmark først nu er ved at ratificere ILO-konventionen om retten til betalt orlov til uddannelse. Den blev vedtaget i 1974 med dansk tilslutning.
"Dengang havde Danmark ikke betalt frihed til uddannelse. Derfor kunne konventionen ikke ratificeres," forklarer Søren Hess.
Det er ganske kompliceret at ratificere eller omsætte en konvention til dansk lovgivning. En ILO-konvention skal først til høring hos arbejdsmarkedets parter, før lovgivningsapparatet bliver sat i gang. Og hvis arbejdsmarkedets parter ikke giver lyd fra sig, så bliver der rykket til for svaret i ekspresfart.
ILO-konventionen om deltidsarbejde fra 1994 har f.eks. været til høring lige siden. I Arbejdsministeriet venter Søren Hess stadig på en tilbagemelding, som først kommer, når det er klart, om EU's arbejdstidsdirektiv dækker ILO-konventionen eller om ILO-konventionen går videre.

Utilfreds fagbevægelse
Den nordiske fagbevægelse rører ellers på sig for at få ratificeret flere ILO-konventioner: "Det er svært at slå de andre lande i hovedet for ikke at ratificere konventionerne, hvis ikke vi selv har ratificeret dem," siger Preben Foldberg, international konsulent i LO. Også ILO's eget sekretariat undrer sig over, at Danmark og en stribe andre lande endnu ikke har ratificeret et stort tal konventioner.
Der er dog også for LO en helt principiel indvending mod ILO-konventionerne. De skal ikke gennemføres i dansk lovgivning, hvis det berører den danske aftalemodel. Hensynet hertil står over alle andre.
På internationalt plan har syv såkaldt grundlæggende ILO-konventioner stor betydning. Danmark har ratificeret alle syv. I sin årlige rapport påtaler ILO hvert gang Dansk Internationalt Skibsregister.
Det er oprettet for at undgå, at danske redere sejler under udenlandsk flag.
Heller ikke de radikale ministre lever helt op til regeringens eget slogan, Danmark som foregangsland.
I Ebbe Lundgaards Kulturministerium ligger en lille liste med fire konventioner og venter på ministerens og det danske Folketings velsignelse. Én af de fire forhindrer salg af danefæ i udlandet. Før jul sidste år måtte Danmark opgive at gribe ind over for en tysk mønthandler, der solgte mønter fra vikingetiden.
Ebbe Lundgaard overvejer på den baggrund at ratificere konventionen, der er vedtaget i UNESCO i 1970.

De vigtigste
Jytte Andersens Arbejdsministerium mangler at ratificere i alt 49 ILO-konventioner, , der bla. sikrer:
*ret til betalt orlov til uddannelse fra 1974 (nr. 140)
*loft over lastbilchaufførers antal køretimer og hvileperioder fra 1979 (nr. 153)
*arbejdere bedre vilkår end dansk lov, når en virksomhed lukker fra 1992 (nr. 173)
*retten til at organisere sig for deltidsarbejdere fra 1994 (nr. 175)
Ebbe Lundgaards Kulturministerium mangler at ratificere fire konventioner, bla:
*UNESCO-konventionen fra 1970 der skal stoppe ulovlig import, eksport og salg af kulturel ejendom
*Europaråds-konventionen fra 1992, der skal beskytte national arkæologisk arv
Og Svend Aukens Miljøministerium mangler at ratificere mere end tyve konventioner. Bla:
*reguleringen af hvalfangst fra 1936
*flere tillægsprotokoller til konventionen der skal forhindre olieforurening til havs
*flere tillægsprotokoller til Montrealkonventionen, der skal forhindre ozonudslip i atmosfæren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her