Læsetid: 2 min.

Dansk forsker hilser kloning velkommen

9. januar 1998

Den danske topforsker Steen Willadsen mener ikke, at der er etiske problemer forbundet med at klone mennesker

BOSTON
"Jeg ser ikke nogle etiske problemer ved kloning af mennesker. Som opfinder af ny teknik er det ikke op til mig at beslutte, hvad man skal bruge videnskabens fremskridt til."
Det mener den verdensberømte danske pioner i genteknologi Steen Willadsen fra Institute for Reproductive Medicine and Science på Barnabas Medical Center i New Jersey, USA.
"Set fra mit perspektiv er det kun et spørgsmål om tid, før et menneske bliver klonet", sagde han for nylig i et interview med det amerikanske dagblad New York Times.
"Det afgørende spørgsmål er ikke etik", sagde han. "I USA mener mange, at det ville være en dårlig idé, men etik styrer ikke landet. Det gør loven."

Meget tæt på
Steen Willadsens udtalelser vakte ikke umiddelbart nogen større opmærksomhed, før den amerikanske fysiker Richard Seed den 5. december stod frem på et seminar i Chicago og bebudede, at han ville indlede det første eksperiment med kloning af et menneske.
Til formålet har Seed samlet et hold af læger og fire ægtepar, som er rede til at starte forsøgene menneske, men pengene mangler han stadig.
Men vil Richard Seeds eksperiment, hvis det altså lykkes, virkelig være det første i medicinsk historie.
Ikke nødvendigvis, siger Steen Willadsen i en netop udkommet bog skrevet af den amerikanske journalist Gina Kolata Clone: The Road to Dolly and the Path Ahead.
Steen Willadsen er nemlig meget tæt på selv at have klonet mennesker. Så tæt, så han faktisk mener, at det måske allerede er sket.
Willadsen, der oprindelig er uddannet i forplantnings fysiologi i Danmark, udviklede i 70'erne dén teknik, som senere førte til kloningen af fåret Dolly i Skotland.
Desuden skabte han i begyndelsen af 1980'erne både en fåreged og fåreko.
Og i dag arbejder han i USA sammen med genetikforsker Jacques Cohen med et projekt i Florida, som går ud på at overføre sædceller fra ufrugtbare mænd til en kvindes æg. Behandlingen, der er kendt under navnet ICSI (injektion af sædceller direkte i ægget), har til hensigt at give mænd, som ikke kan producere modne sædceller, mulighed for at fostre børn.
I Gina Kolatas bog fortæller Steen Willadsen, at det ikke kan udelukkes, at prøver af umodne sædceller også inkluderer kropsceller, og at han derfor uden at vide det overfører disse celler til ægget. Hvis ægget så uventet udskiller sit eget DNA, vil mandens gener være de eneste tilbageblevne. Og dermed vil et eventuelt barn i praksis være en klon af manden.
USA har endnu ikke nedlagt forbud mod kloning af mennesker, men Bille Clinton har et forbud på vej gennem Kongressen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her