Læsetid: 1 min.

Den Danske Bank bærer et hovedansvar

17. januar 1998

Ansvaret for bankskandale lå hos embedsmænd og bankfolk - ikke i første omgang hos Nyrup, konkluderer Færø-rapport

Færø-kommissionens rapport lægger den tungeste byrde for den færøske bankskandale på Den Danske Bank, og i særdeleshed bankens kronprins, Peter Straarup.
Kommissionen finder, at Peter Straarups udsagn om at Færøbanken i den aktuelle situation - marts/april 1993 - ikke havde behov for kapitaltilførsel, ikke har været dækkende for den faktiske situation, som Færøbanken befandt sig i, skrives der i rapporten.
Det er det samme som, at Straarup har løjet.
Den næsttungeste byrde deles mellem Richard Mikkelsen fra Finansieringsfonden af 1992, og Finanstilsynets Peter Sylvest Larsen.
Når Peter Sylvest Larsen og Richard Mikkelsen begge gav udtryk for, at solvensproblemet ikke var akut (..) indebar dette efter kommissionens opfattelse alene, at konstateringen af solvensproblemer først forventedes at ske senere. (..) Dette blev rent faktisk også tilfældet, skrives der.
Dermed har rapporten placeret ansvaret for at landsstyret overtog en værdiløs og gældsplaget bank, hos embedsmænd og Den Danske Bank.
Der placeres ikke noget entydigt politisk ansvar i Færø-rapporten. Men det forklares hvordan Mogens Lykketoft på regeringens vegne har forsøgt at påvirke Finanstilsynet til at anlægge en blød linie overfor bankerne på Færøerne, indtil folkeafstemningen om Edinburgh-aftalen var overstået. Ras

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her