Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

19. januar 1998

Den Danske Bank afviser alle anklager
*Direktør i Den Danske Bank, Peter Straarup, afviser overfor TV-avisen søndag, at Den Danske Bank skulle have givet færingerne urigtige oplysninger om den økonomiske situation i Færöyar Banki i foråret 1993.
"Vi sad og byttede aktier umidelbart efter, at 1992-regnskabet var aflagt. Det er muligt at jeg har en marginal tal-fornemmelse, men se ind i fremtiden på den måde, det kan jeg ikke. Vi har ikke fundet noget som helst, vi mener at kunne kritisere os selv for," sagde Peter Straarup, der dog ikke udelukkede muligheden for, at der kunne blive tale om en erstatning til færingerne.
Den Danske Bank forventes i dag at komme med en udtalelse, der redegør nærmere for bankens holdning.
Artikel på forsiden og side 4

Erstatningssag mod Danske Bank tvivlsom
*En række førende jurister rejser nu tvivl om, hvorvidt Nyrup-regeringen overhovedet kan føre en erstatningssag mod Den Danske Bank om Færø-bankens tab, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag. Hermed tager skandalen en overraskende vending - umiddelbart efter den såkaldte Grønborg-rapports afsløringer.
Rapporten har sat storbanken under anklage for at have vildledt Færøerne og solgt en værdiløs bank under krisen i 1993. Og statsminister Poul Nyrup Rasmussen og finansminister Mogens Lykketoft gik straks til angreb mod Den Danske Bank med trusler om erstatningssag.
Men en række jurister betegner de politiske meldinger som hule og uden bund i juraen. De mener, at det snarere er Nyrup-regeringen, der kommer til at hænge på regningen og det politiske ansvar for Færøernes milliardtab.
"Jeg kan ikke se noget grundlag for, at banken skulle blive dømt. 'Aben' ender hos den danske stat," siger professor, lic. jur. Lennart Lynge Andersen, ekspert i finansierings- og aftaleret, til avisen.

Franskmænd kræver EU-folkeafstemning
*Flere tusinde mennesker demonstrerede i går i Paris med krav om, at der gennemføres folkeafstemninger om indførelsen af den fælleseuropæiske mønt, euro, og Amsterdam-traktaten.
Det var Kommunistpartiet, der havde indkaldt til demonstrationen. Partiet vender sig navnlig mod indførelsen af euro'en.
Partiets leder, Robert Hué, sagde, at det var vigtigt, at det europæiske samarbejde i EU indstilles på "en nyorientering af den europæiske opbygning, så beskæftigelsen for alvor får højeste prioritet".
Kravet om en folkeafstemning støttes også af Den Nationale Front på den yderste højrefløj og af dele af det ny-gaullistiske parti RPR anført af tidligere indenrigsminister Charles Pasqua.
Den socialistiske ministerpræsident, Lionel Jospin, har afvist kravet om folkeafstemning.

Nyt islamisk parti vil ikke få ro i Tyrkiet
*De tyrkiske myndigheder vil forbyde et hvilket som helst nyt parti, der ønsker at fortsætte, hvor det nu forbudte islamiske Velfærdsparti slap, sagde Tyrkiets chefanklager i går.
Velfærdspartiet - Tyrkiets største parti - blev fredag forbudt af forfatningsdomstolen. Forfatningsdomstolens begrundelse for at forbyde partiet var, at partiet har handlet i strid med den verdslige republiks principper.
"Hvis vi får en fornemmelse af, at et parti forsøger at føre Velfærdspartiets ideer videre, så vil vi også indbringe det parti for forfatningsdomstolen," sagde anklageren Vural Savas ifølge det tyrkiske dagblad Sabah.
Savas udtalelser kommer, efter at en repræsentant for det forbudte Velfærdsparti lørdag meddelte, at partiet vil omgruppere sig under et nyt navn.

Lykketoft går i rette med Erik Hoffmeyer
*Finansminister Mogens Lykketoft (S) fastholder, at han i de afgørende dage i februar-marts 1993 ikke vidste, at Nationalbanken var modstander af den løsningsmodel for den færøske bankkrise, som betød, at Lagtinget overtog aktiemajoriteten i Føroya Banki.
Lykketoft går dermed i rette med tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, som bl.a. til Ritzau har udtalt, at han brugte de korrekte kanaler til at informere finansministeren.
"Undersøgelseskommissionen har meget omhyggeligt undersøgt netop dette punkt, og er meget entydig i sin konklusion," siger Mogens Lykketoft.
Han mener, at Hoffmeyers udtalelser, hvis de står alene, kan fremkalde tvivl om rigtigheden af hans egen forklaring.
"Min påstand kunne opfattes som en tvivlsom efterrationalisering, hvis jeg stod alene om at fremføre den i en tilsyneladende modstrid med dét, som nu udtales af forhenværende nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, siger Mogens Lykketoft, og henviser derfor til et bestemt afsnit i kommissionens rapport, hvori det hedder: "Herefter havde ingen i regeringen eller den danske centraladministration grund til at tro, at Nationalbanken var modstander af aktiebytteforslaget".

Helveg bør stille krav til Mexicos regering
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen skal bede den mexicanske regering om at foretage en grundig undersøgelse af massakren og straffe de ansvarlige, når han i dag mødes med Mexicos øverste politiske ledelse.
Det mener den uafhængige menneskerettighedsorganisation i den sydlige delstat Chiapas og henviser til det nylige massedrab på en gruppe indianere i området.
"Det er regeringens ansvar at undersøge helt til bunds, hvad der skete i Acteal, og det er nødvendigt at straffe både de direkte og indirekte ansvarlige," siger Marina Patricia Jiménez fra Broder Bartolomé de las Casas' Menneskerettighedscenter til Ritzau.
Udenrigsministeren mødes under sit ugelange officielle besøg i Mexico i dag med præsident Ernesto Zedillo og udenrigsminister Rosario Green. En embedsmand i Udenrigsministeriet har sagt, at han her vil få lejlighed til at berøre menneskerettighedsforholdene i sit værtsland. En halvmilitær gruppe angreb den 22. december ubevæbnede indianske flygtninge i landsbyen Acteal i Chiapas, der støttede zapatistiske oprørere, og 45 blev dræbt.

Protestanter bag drab på nordirsk katolik
* Den protestantiske milits Loyalisternes Frivillige Styrke tog i går skylden for mordet på en katolik i Nordirland. Den dræbte blev fundet foran en ungdomsklub, skudt gennem hovedet.
Den dræbte blev fundet ved Maghera, en katolsk by i den nordvestlige del af Nordirland, efter et anonymt telefonopkald til politiet.
Den protestantiske terrororganisation har taget skylden for tre tidligere skudepisoder, som angiveligt er svaret på en yderligtgående katolsk gruppes nedskydning af Billy Wright i det berygtede Maze-fængsel i slutningen af december. Wright var en frygtet leder for en paramilitær protestantisk organisation.
I London meddelte premierministerens kontor, at Tony Blair i dag skal have et møde med Gerry Adams - lederen for partiet Sinn Fein, der er den politiske gren af den forbudte IRA

Israel har ingen plan for tilbagetrækning
*Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, har ingen plan for tilbagetrækning fra Vestbredden med i tasken, når han i denne uge mødes med USA's præsident, Bill Clinton, i Washington.
Det besluttede den israelske regering i går.
"Det var fra starten meningen, at ministerpræsidenten ikke skulle tage beslutning om, hvor stor en procentdel af Vestbredden, Israel skal trække sig tilbage fra. Man kan ikke gå ind i forhandlinger, hvis man fra begyndelsen er begrænset af en beslutning," sagde viceforsvarsminister Silvan Shalom til israelsk radio.
Netanyahus rådgivere sagde tidligere i går, at Israel ikke forventer noget gennembrud i fredsforhandlingerne med palæstinenserne trods møderne i Washington mellem Clinton og Netanyahu tirsdag og mellem Clinton og palæstinensernes præsident, Yasser Arafat, torsdag.

Fremskridtspartiet foreslår læs-let-love
*Alle lovforslag, der fremsættes i Folketinget, bør udkomme i en læs-let-udgave, mener næstformanden for Fremskridtspartiets folketingsgruppe, Jan Købke Christensen. Herved vil forståelsen øges, samtidig med at interessen for den politiske debat vil blive større.
"Alt for mange af de forslag, der behandles i Folketinget, er for svære at forstå for befolkningen. Det er til skade for den politiske proces."
Det konservative medlem af præsidiet, Henning Grove, finder dog ikke, at det er nogen god idé.
"Vi bør ikke have flere versioner af lovene. Men vi bør gøre en indsats for at modernisere og klargøre sproget i lovene. Folketinget skal ikke fratage de forskellige ministre ansvaret for deres love, og derfor går jeg ikke ind for et lovkyndigt udvalg, sådan som nogle har talt om."

Borgerlige ønsker spion-undersøgelse
*Justitsminister Frank Jensen (S) vil ikke oplyse, om han støtter en efterforskning af, hvilke danskere der har spioneret for tidligere Warszawapagt-lande. Det har Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti ellers opfordret regeringen til på baggrund af journalist Flemming Sørensen, der i dagbladet Politiken har erkendt at have været Stasi-agent.
"Det er positivt, at andre politikere rejser dette spørgsmål, men jeg vil ikke kommentere efterretningsmæssige spørgsmål over for offentligheden," siger Frank Jensen til Ritzau.
Dansk Folkeparti vil over for justitsministeren forlange, at der sættes de nødvendige midler ind på efterforskningen. Det Konservative Folkeparti kom for en måned siden med en lignende opfordring til regeringen.

Torben Lund S-spidskandidat til EU
*Socialdemokratiets politiske ordfører, Torben Lund, har sagt ja til at blive partiets kandidat ved EU-parlamentsvalget i 1999, oplyser Radioavisen.
Torben Lund er indstillet af partiets amtsorganisationer i det storkøbenhavnske område og Nordsjælland.
Vælges Torben Lund, som nu er partiledelsens spidskandidat til EU-valget, forlader han Folketinget.

Clinton afhørt i sex-sag
*Præsident Bill Clinton sad lørdag ansigt til ansigt med Paula Jones, som anklager ham for seksuelle trakasserier. Det er første gang en amerikansk præsident tvinges til at forklare sig i en sag, hvor han selv er anklaget.
Clintons forklaring skulle egentlig være optaget i Det Hvide Hus, men Clinton valgte at flytte det pinlige møde til sin advokats kontor nogle hundrede meter væk.
Paula Jones hævder, at Clinton, mens han var guvernør i Kansas, i 1991 fik hende hentet til et hotelværelse i Little Rock. Her skal Clinton have tage sine bukser af og bedt hende have sex med ham.
Præsidenten benægter alt. Hans medarbejdere siger, at Paula Jones udelukkende er ude på at presse Clinton for penge, og at hendes økonomiske bagmænd ude på at skade ham politisk. Paula Jones sag er blevet betalt af konservative republikanere. En retsat ventes at starte i slutningen af maj.

Irak erklærer hellig krig mod FN-sanktioner
*Den irakiske ledelse erklærede i går hellig krig - jihad - mod FN's sanktioner mod Irak og opfordrede op til en million mennesker til at melde sig frivilligt til at forsvare landet i tilfælde af et amerikansk angreb.
"Vi er fast besluttet på at gennemføre en hellig krig for at få fjernet FN's uretfærdige sanktioner mod Irak," sagde landets vicepræsident, Taha Yassin Ramadan.
Det irakiske nyhedsbureau INA citerede Ramadan for at sige, at Bagdad-styret vil mobilisere en million mænd og kvinder og udlevere våben til dem fra begyndelsen af februar måned.
Saddan Hussein opfordrede i en tv-tale lørdag frivillige til at melde sig til at forsvare Irak.
Ramadan gav ingen anvisninger til, hvordan Irak med en hellig krig vil få fjernet FN's sanktioner, som Saddam Hussein-styret mener, har undergravet landets økonomi og ført til mangel på mad og medicin over alt i landet.
USA har pure afvist den irakiske ledelses ønske og sagt, at FN's sanktioner kun vil blive fjernet, når FN's våbeninspektører får fri adgang til alle de lokaliteter, hvor FN mistænker Irak for at skjule lagre af kemiske og biologiske våben.
Begge sider har understreget, at ingen af dem ønsker en militær konfrontation, men tålmodigheden synes ved at være opbrugt hos begge parter.
Den britiske regering, der er en nær allieret til USA om Irak, sagde i går, at konflikten om våbeninspektørernes adgang til våbenlagre "kan løses ad diplomatiske kanaler".
Den irakiske opfordring til en frivillig mobilisering kom samtidig med, at chefen for FN's våbeninspektører, Richard Butler, gjorde sig klar til et besøg i landet for at forsøge at finde en løsning på krisen mellem Saddam Hussein og FN.

Redigeret af
Claus Overgaard Knudsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu