Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

15. januar 1998

Fordømmelser fra både Irak og FN
*FN's sikkerhedsråd vedtog onsdag aften en fordømmelse af Irak, som dog var blødere end ventet i formuleringen. Irak fordømmes for i de seneste dage at have blokeret amerikanske våbeninspektørers arbejde i Irak. Det er "uacceptabelt og en klar krænkelse af FN's resolutioner", hed det i erklæringen, som fuldt ud bakker op om FN's våbeninspektør, Richard Butler, der i næste uge skal mødes med den irakiske ledelse for at drøfte den ny krise.
Samtidig afviste Iraks viceministerpræsident, Tareq Aziz amerikanske og britiske beskyldninger om, at irakiske forskere har gennemført forsøg med kemiske og biologis-ke våben på mennesker.
Artikel side 5

IMF-chef venter aftale med Indonesien
*Chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), Michel Camdessus, forventer i dag at indgå en aftale med den indonesiske ledelse, således at tilliden til det asiatiske lands økonomi genoprettes. Camdessus ankom i går til den indonesiske hovedstad, Jakarta.
IMF-chefen mødes i dag med Indonesiens præsident Suharto. Det sker, efter at repræsentanter for IMF og den indonesiske ledelse i de seneste dage har mødtes for at forberede mødet, der skal trække Indonesien væk fra fallittens rand.
Samtidig er den amerikanske kongres så bekymret over krisen i Asien, at kongressens udvalg for bankvæsen sender en delegation til regionen for at få et overblik over situationen. Udvalget meddelte onsdag, at delegationen vil blive ledet af udvalgsformand James Leach, og at den drager afsted torsdag.
Artikler side 5

Definitivt nej til teaterfuglen
*Københavns Borgerrepræ-sentation sagde i går nej til den storstilede udbygning af Det Kongelige Teater. Det meddelte overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) onsdag eftermiddag ved et uformelt pressemøde på Københavns Rådhusplads. Men han understregede, at han ser kulturminister Ebbe Lundgaards (R) henvendelse til kommunen som et ønske om en fortsat dialog med Københavns Kommune om et nyt nationalt skuespilhus. Blot må det bygge på et andet grundlag og ligge et andet sted, sagde overborgmesteren.
Artikel på forsiden

Algeriet siger nej til EU-delegation
*EU's forsigtige diplomatiske indgriben i borgerkrigen i Algeriet strandede onsdag, inden den overhovedet nåede at komme igang. Algeriets regering afviste nemlig at modtage den delegation, som EU-landene havde planlagt at sende afsted fredag. Få timer efter, at Østrigs udenrigsministerium havde meddelte, at EU-delegationen ville besøge Algeriet fra fredag til søndag, meddelte udenrigsminister, Ahmed Attaf, på et pressemøde, at myndighederne ikke vil modtage EU-delegationen.
"Det der foreslås i dag er en EU-trojka-delegation bestående af direktører fra udenrigsministerierne. Dette er en lavt-rangerende delegation, der ikke er passende i forhold til de vigtige emner, der skulle diskuteres," sagde Attaf ifølge det franske nyhedsbureau AFP.
Artikel på forsiden

EU står i vejen for økologien
*EU's landbrugspolitik er en barriere for udbredelse af økologisk jordbrug i Danmark. Støtteordningerne til landbruget favoriserer det traditionelle landbrug.
"Støtteordningerne er skruet sammen i en tid, hvor man støttede det intensive landbrug for at få gang i landbrugsproduktionen. Vi mener, at man nu burde fremme en produktion, som er både økonomisk og miljømæssig bæredygtig, siger Paul Holmbeck fra Landsforeningen Økologisk Jordbrug.
Landsforeningen mener, at støtten må lægges om, så mindst 25 procent af støtten går til miljøvenligt landbrug.

Veterinærdirektør får næse i salmonella-sag
*Veterinærdirektør Erik Stougaard får en skriftlig påtale fra sin politiske chef, fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S), fordi Veterinærdirektoratet var for længe om at gribe ind mod en farlig salmonellabakterie. Der gik ni måneder fra direktoratet blev alarmeret, til Erik Stougaard udsendte cirkulæret om, hvad der skal gøres for at forhindre spredningen af salmonellabakterien DT 104. Det er meget utilfredssstillende, erkendte fødevareministeren onsdag i et samråd i Folketingets fødevareudvalg.

USA giver Dundas tilbage til Grønland
*Grønland må gerne få Dundas-området ved Thule Air Base tilbage. Betingelsen er, at Danmark-Grønland vil betale for de øgede sikkerhedskrav, som det vil indebære for amerikanerne, at der kommer turister til basen. Det siger USA's ambassadør i Danmark Edward E. Elson i forbindelse med sit besøg i Grønland.
Grønland har siden 1995 stillet krav om, at få Dundas tilbage. Området blev en del af basen, da amerikanerne udvidede baseområdet i 1953 og tvangsforflyttede befolkningen. Amerikanerne skulle bruge området som en del af basens luftforsvar. I dag bruges området til rekreative formål, og hjemmestyret vil gerne gøre det til en turistattraktion.

Kamp mod nye gødningsnormer
*Planteavlerne frygter tab i milliard-klassen, hvis de bliver tvunget til at nedsætte gødningsnormerne i forbindelse med den nye vandmiljøplan.
"Nogle politikere har pus-let med reduktioner i gødningsnormerne på 25-30 procent. Det vil påføre os tab på op mod en mia. kr. om året, fordi mindre kvælstof til planterne vil forringe både udbyttets størrelse og kvaliteten. Hvis det er løsningen på miljøproblemerne, har man mistet en samarbejdspartner på miljøområdet," lover formanden for Landsudvalget for Planteavl, gårdejer Henrik Høegh.
Han mener, at det er en kollektiv afstraffelse af erhvervet, hvis planteavlerne bliver tvunget til at gøde mindre. Planteavlernes formand tilføjer, at der oven i købet ikke er sikkerhed for nogen som helst virkning på miljøet.

SF foreslår cykelløn
*SF's gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation, Martin Günter, kalder det en original og spændende ide at bruge den lokale lønpolitik til at motivere kommunens ansatte til at cykle mere til og fra arbejde. Under Kalundborg Byråds behandling af en ny kommunal lønpolitik tirsdag, foreslog Martin Günters partifælle Tommy Dinesen, at et kriterium for at få del i lokallønnen kunne være, at man cykler på arbejde. Hvorvidt det er lovligt at benytte lokalløn på denne måde, er Martin Günter ikke sikker på, men han finder ideen så god, at han vil tage den op i SF's gruppe i Borgerrepræsentationen.

Voldsomme sammenstød i Montenegro
*Der blev onsdag affyret skud fra automatiske våben henover hovederne på tusinder af rasende demonstranter i Montenegros hovedstad, og politistyrker anvendte tåregas for at opløse protestaktionen. Demonstranterne, der var tilhængere af den afgående konservative præsident Momir Bulatovic, kastede sten mod regeringsbygninger og det statslige tv i protest mod den pro-vestlige og reformvenlige Milo Djukanovic, som skal overtage præsidentembedet. Ifølge planen skal Djukanovic tages i ed som præsident torsdag.
Artikel side 5

Konflikten skærpes i Israel
*Konflikten mellem israelere og palæstinensere blev onsdag skærpet, da det israelske kabinet formelt besluttede, at Israel skal beholde store dele af den besatte Vestbred i en permanent aftale med palæstinenserne. Bl.a. vil Israel bevare kontrollen med jødis-ke bosættelser, vigtige veje samt vandressourcer, fremgik det af oplysninger fra den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahus kontor.
De palæstinensiske reak-tioner på kabinetsbeslutningen var onsdag meget negative. Nabil Shaath, palæstinensernes chefforhandler, beskyldte israelerne for at "knuse ideen om fred".

Psykologer kritiserer ny lov
*Der fokuseres alt for ensidigt på den medicinske tilgang til psykiatrien i forslaget til en ny psykiatrilov. Det mener Dansk Psykolog Forening, som i sine bemærkninger til forslaget til en ny psykiatrilov kritiserer, at andre faggrupper overhovedet ikke er nævnt. Foreningen mener, at et nuanceret behandlingstilbud og dermed reelle valgmuligheder for den psykiatriske patient hører med til god sygehusstandard.
"Det er derfor positivt, at der lægges op til en undersøgelse af muligheder for forsøg med medicinfri afdelinger. Dansk Psykolog Foreing deltager gerne i et samarbejde om forsøg, der bidrager til udvikling af den psykiatriske behandling," siger Johanne Bratbo, som er formand for foreningen.

Gensplejsede varer mærkes ikke
*Forbrugerne risikerer, at op mod 60 procent af de færdigvarer, der er lavet af gensplejset majs eller soja, ikke bliver mærket. Fejlmærkningen vil være resultatet af et forslag fra EU-Kommissionen, mener Forbrugerrådet og den europæiske forbrugerorganisation BEUC. Kommissionen har foreslået, at man kun mærker de fødevarer, hvor man kan spore, at der er manipuleret med arveanlæggene (generne). En lang række fødevarer er ændret af den forarbejdning, de har været igennem, så det er umuligt at opdage de manipulerede gener. Både soja- og majsolie samt varmebehandlede varer som kiks, færdigretter, supper og sovser vil formentlig ikke blive mærket, fordi det ikke kan bevises, at de er lavet af gensplejsede planter.

EU bøjer sig i banan-krigen
*EU skal tillade import af de store og billige latinamerikanske bananer, der hidtil er blevet holdt ude af et skrapt kvotesystem, udformet til fordel for især tidligere europæiske kolonier og de spanske Kanarie-øer. Det foreslog EU-Kommissionen onsdag
på et møde i Strasbourg, efter at verdenshandelsorganisationen, WTO, i efteråret dømte EU's banan-forordning ulovlig. I stedet er det planen at kanalisere større EU-hjælp til de lande, der nu går glip af kvote-fordelene, så de kan klare sig bedre i konkurrencen med de såkaldte dollar-bananer, der produceres på ofte amerikansk ejede plantager i Mellemamerika.

Virksomheder opmærksomme på børnearbejde
*Den øgede opmærksomhed på virksomheders etiske profil betyder, at flere og flere forsøger at undgå underleverandører, der bruger børnearbejdere.
Red Barnet fik sidste år op imod 30 henvendesler fra virksomheder, der ønskede at samarbejde om at forhindre børnearbejdere, og i år venter organisationen betydeligt flere.
"Formålet er naturligvis at undgå at arbejde sammen med virksomheder, der benytter sig af børnearbejdere. Hvis det viser sig, at en underleverandør til en underleverandør alligvel beskæftigere børnearbejdere, er det vigtigt, at samarbejdet med virksomheden ikke bare opgives uden videre," siger Jacob Winther fra Red Barnet.
Han påpger, at man ikke gavner børnene ved at boykotte de virksomheder, der viser sig at beskæftige børnearbejdere.
"Vi har set eksempler på, at det får virksomheden til at fyre børnarbejderne, så de så de pludselig står uden arbejde og risikerer at ryge ud i endnu mere ubehagelig beskæftigelse som f.eks. prostitution for at kunne overleve, siger Jacob Winther til Ritzau.
"I stedet vil vi forsøge at få arbejdsgiveren til at købe børnene fri fra arbejde nogle timer om ugen, så de kan få undervisning. På længere sigt vil det hjælpe børnene til at kunne klare sig bedre," påpeger Jacob Winther.

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her