Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

13. januar 1998

Indonesiens Suharto under muslimsk pres
*Indonesiens to førende muslimske ledere lagde mandag pres på præsident Suharto og sagde, at den tidligere general skulle gå af ved udgangen af hans præsidentperiode og give en anden mulighed for at overtage magten. Wahid, der af leder af det 40 mio. stærke Nahadlatul Ulama parti, beskyldte Suharto for at undvige de reformer, der er aftalt med Den Internationale Valutafond, IMF - for at redde sin families omfattende forretningsimperium.
"Regeringen er parat til at efterkomme IMF's krav, men ikke præsidenten, fordi IMF's krav vil betyde en ødelæggelse af hans eget økonomiske imperium," sagde Wahid.
Artikel side 4

Bjørn Westh beklager taxisag
*Trafikminister Bjørn Westh (S) kom mandag med en meget klar beklagelse af sit ministeriums håndtering af taxi-loven. Beklagelsen kom på et møde med de partier, der sidste år stemte for loven, nemlig samtlige partier undtagen Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet.
"Partierne har givet udtryk for, at det er en dårligt formuleret lov, og at det er utilfredsstillende. Jeg har sagt, at jeg giver dem ret. Det er ikke klogt og pædagogisk formuleret, og det beklager jeg meget på egne og mit ministeriums vegne," sagde Bjørn Westh på et improviseret pressemøde.
Ifølge trafikministeren er kravet om statsborgerskab kommet ind på grund af et ønske om at gøre noget ved "plattenslageri" inden for taxi-branchen. Et ønske, som "alle politikere" ifølge ministeren har delt.

Dusinvis af familier dræbt i Algeriet
*Mindst 50 mennesker blev dræbt under den seneste massakre i Algeriet, og mange flere blev sårede, skrev dagbladet Le Matin mandag. Bladet citerede hospitalskilder for oplysningen. Ifølge en rapport i dagbladet Liberte, udryddede bevæbnede mænd søndag aften "dusinvis af familier" i et angreb mod en landsby nær Algier. Angrebet skete mens indbyggere overværede en filmforevisning.
Le Matin skrev, at der var mange kvinder og børn blandt ofrene. Ofrene havde fået halsen skåret over og var blevet angrebet med sværd i landsbyen Sidi Hames.
Artikler side 4

Fredsforslag på bordet i Nordirland
*Storbritannien og Nordirland fremlagde mandag nye fredsforslag for Nordirland med henblik på at afslutte det 18 måneder lange dødvande i fredsprocessen. Af teksten fremgår det, at der lægges op til en ny britisk-irsk aftale, samt etableringen af såvel et nordirsk parlament som et ministerråd med deltagere fra både Nordirland og Irland. Ifølge de to regeringers forslag er der også lagt op til ændringer af de bestemmelser i Irlands forfatning, hvor Irlands krav på Nordirland er indeholdt, samt ændringer af den del af britisk lovgivning, der afstikker reglerne for Storbritanniens administration af Nordirland.
De to største katolske og protestantiske partier i Nord-irland hilste de nye britisk-irske forslag forsigtigt velkommen.
Leder på bagsiden

WHO: Frugt og grønt-sager fremfor piller
*Verdensundhedsorganisa-tionen, WHO, advarede mandag mod, at man spiser visse former for kosttilskud i den tro, at det virker forebyggende mod kræft.
"Frisk frugt og grøntsager er og bliver det bedste forsvar mod kræftsygdomme," hedder det i en presseerklæring, hvori WHO i særdeleshed advarer mod, at karoten-piller markedsføres som kræftforebyggende.
"Adskillige resultater fra kliniske forsøg, hvor betaka-roten indgår, har vist, at der i ingen af forsøgene er tale om, at disse stoffer har nogen særlig forebyggende effekt. Det ser ud til, at frugt og grønt er et langt mere effektivt middel i kræftforebyggelse" siger Harry Vaino, der leder en kemoforebyggende enhed ved WHO's Internationale Afdelinng for Kræftforskning i Lyon i Frankrig.

Brug for ny aids-kampagne
*Formanden for de praktiserende læger, Jørgen Lassen, mener, at der er brug for en ny aids-kampagne, som er rettet mod de mange danskere, der rejser til bl.a. Afrika. Jørgen Lassen mener dog ikke, at Sundhedsstyrelsens aids-kampagne har slået fejl. Ifølge Politiken mandag viser både det totale salg af godkendte kondomer samt udbredelsen af kønssygdommen klamydia, at de unge overhører advarslerne om smittefaren.

Penge til forskning i mobil-kræft
*Telefonselskaberne GN Store Nord og Sonofon besluttede mandag på et møde i brancheforeningen Telekommunikationsindustrien at bevilge hver 250.000 kr. til forskning i den eventuelle sammenhæng mellem mobiltelefoni og cancer. Det oplyser Ib Tholstrup, der er direktør i brancheforeningen til Ritzau. Pengene gives til et forskningsprojekt, der udføres i Kræftens Bekæmpelses regi, og Tele Danmark har i forvejen støttet det med 500.000 kr. Undersøgelsen skal sammenligne forekomsten af kræft blandt brugere af mobiltelefoner med forekomsten af kræft i Danmark i øvrigt. De to læger forventer at kunne fremlægge deres konklu-sioner i begyndelsen af 1999.

Ny formand i Grundforskningsfonden
*Forskningsminister Jytte Hilden har udpeget den 43-årige rektor, Henrik Tvarnø, Odense Universitet, som ny bestyrelsesformand fra 1. marts 1998 for Danmarks Grundforskningsfond.
"For det første er der brug for et generationsskifte og for det andet er Tvarnø historiker, og der er brug for fokus på Humaniora, og den rolle området spiller for samfundet," siger Jytte Hilden.
Fra den 1. januar 1998 fik Grundforskningsfonden mulighed for at bruge op til halvdelen af sin grundkapital indtil år 2006. Formuen er i dag på ca. 2,2 mia. kr.

USA forpligter sig på Baltikum
*USA og de tre baltiske lande, Estland, Letland og Littauen, underskriver fredag det længe ventede, fælles charter i Washington. Dermed forpligter USA sig moralsk og politisk til at forsvare de tre små landes uafhængighed, suverænitet og territoriale integritet, skriver avisen Washington Post. Samtidig vil charteret ifølge avisen give Baltikum løfter om, at Washington vil gøre alt for at forberede de tre lande på et kommende NATO-medlemskab.
Artikel på forsiden

Protest mod ny præsident i Montenegro
*Ca. 5.000 tilhængere af Montenegros tidligere præsident, Momir Bulatovic, samledes mandag eftermiddag foran parlamentsbygningen i Podgorica for at protestere mod hans efterfølger, den nyvalgte og reformvenlige Milo Djukanovic.
Djukanovic, der indsættes torsdag i sit nye embede, vandt en klar sejr ved præsidentvalgt i oktober måned, men Bulatovic, der er en nær allieret med den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, nægter at acceptere sit nederlag og har krævet nyvalg til præsidentposten.
OSCE, der overvågende valget, har erklæret resultatet for gyldigt.
Artikel side 4

Netanyahu overlever mistillidsafsteming
*Den israelske regering under ledelse af ministerpræsident Benjamin Netanyahu overlevede en mistillidsafstemning i parlamentet sent mandag.
Det var den første afstemning af sin art, efter at udenrigsminister David Levy i sidste uge trådte ud af regeringen.
Men med stemmerne 54 mod 54 og to, der undlod at stemme, faldt mistillids-dagsordenen til jorden, da der skal 61 stemmer i det 120-pladser store parlament til, førend en mistillidsdagsorden kan vedtages. Det var Arbejderpartiet og flere mindre opposi-
tionspartier, som stod bag
mistillidsdagsordenen til Netanyahus regering.

Tre fuglearter truet af pesticider
*Kun tre fuglebestande ud af 16 undersøgte arter synes at være blevet påvirket af landbrugets brug af pesticider. Det viser modelberegninger ifølge en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen om fuglebestandene i landbrugslandskabet i perioden 1976-1996. Brugen af herbicider (ukrudtsgift) har fået agerlandets bestande af ringdue og gråspurv til at falde, mens insekticider har reduceret bestandene af gråspurv og gul-spurv. For svampemidler (fungicider) er der ikke påvist nogen effekt.
Undersøgelsen er udarbejdet af konsulentfirmaet Ornis Consult. Den forsøger at give svar på, hvordan regeringens handlingsplan fra 1987 for at nedsætte forbruget af sprøjtegifte har indvirket på agerlandets fugleliv.

Helveg: EU's asylregler misforståes
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) benyttede mandag et pressemøde i udenrigsministeriet til at kritisere "den ubehagelige alliance" mellem venstrefløjen og højrefløjen i Danmark i spørgsmålet om EU-landenes asylregler. Helveg Petersen gjorde gældende, at den seneste tids diskussion af kurdiske flygtninges ankomst til Europa efter hans opfattelse har været præget af en række misforståelser, særlig hvad Amsterdam-Traktaten angår.
"Der fremføres fra højre-fløjen synspunkter om, at Amsterdam-Traktaten vil medføre, at vi bliver over-svømmet af flygtninge, mens venstrefløjen kritiserer den for at bidrage til opbyggen af et Fort Europa. Men antallet af asylsøgere, der kommer til Danmark, har ikke noget med Amsterdam-Traktaten at gøre. Det er forholdene ude i verden, der bestemmer, hvor mange asylsøgere der kommer," sagde udenrigsministeren.

Mindre bekymring for sociale udgifter
*Danskerne er ikke længere så skræmt over udsigten til, at stadig voksende udgifter til at forsørge grupperne uden for arbejdsmarkedet skal slå bunden ud af velfærdsstaten. Hvor 54 procent af vælgerne i september 1996 erklærede sig helt enige i, at "overførselsindkomsterne er ved at vokse os over hovedet", kan påstanden i dag kun mønstre tilslutning fra halvt så mange - 27 procent. Det viser en undersøgelse, som ACNielsen AIM har gennemført for Ugebrevet Mandag Morgen.
Stemningsskiftet forudses at få stor indflydelse på både regeringens og oppositionens strategi for den kommnende valgkamp.

Væk med stritører i Ribe amt
*Ribe amt vil have ventetiden ned på operationer for strittende ører. Det skal ske ved at lade de private ørelæger gå ind og udføre operationerne på amtets regning. Det sidste år har sygehusene i Ribe amt kun udført 17 operationer for stritører, og med 40 personer på venteliste er der en ventetid på næsten to år. Det fik amtets social- og sundhedsudvalg til på et møde mandag at beslutte sig for at åbne for operationer hos de privatpraktiserende ørelæger.

USA: Irak kan ikke vælge og vrage våbeninspektører
*Irak kan ikke diktere, hvem der skal være medlemmer af FN's våbeninspektørhold. Det sagde en amerikansk embedsmand mandag i en kommentar til, at Irak kort forinden havde forbudt det våbeninspektørhold, der ledes af amerikaneren Scott Ritter, at fortsætte arbejdet i Irak.
"Irak har besluttet at stoppe det arbejde, som inspektionsholdet under amerikaneren Scott Ritter udfører og har desuden trukket Ritters tilladelse til overhovedet at udføre noget arbejde på irakisk territorium tilbage. Forbuddet gælder fra tirsdag og indtil sammensætningen af ekspertgruppen har fået en afbalanceret sammensætning fra de permanente medlemslande i FN's sikkerhedsråd, rapporterede det statskontrollerede irakiske nyhedsbureau, INA, mandag.
"Hvis Irak stopper inspektørholdets arbejde forventer vi, at FN's sikkerhedsråd meget hurtigt behandler sagen og gør det klart for Irak, at det må omstøde sin beslutning," sagde den amerikanske embedsmand.
"Det er ikke op til Saddam Hussein, at beslutte hvordan våbeninspektørholdet skal sammensættes. Det skal FN beslutte," sagde han og henviste til, at våbeninspektørerne er blevet valgt på grund af deres ekspertise og ikke på grund af deres nationalitet.
Irak har beskyldt Ritter for at spionere til fordel for USA.

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her